Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Golubky od Máši

Hodnocení receptu je 4,6 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 764 kJ /
1 617 kcal
Bílkoviny99,54 g
Tuky83,84 g
Vláknina12,13 g
Cholesterol 499 mg
Sodík 408 mg
Sůl0,85 g
Sacharidy112,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlávce zelí vyřízneme košťál, celou hlávku dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme cca 15 minut. Krok 2: Vyjmeme a opatrně sloupáváme jednotlivé listy, pokud se hlávka neprovařila celá, klidně po oloupání půlky ještě dovaříme. Krok 3: U jednotlivých listů vyřízneme zbylou košťálovou část a list rozpůlíme (pokud chceme menší golubky), nebo trošku košťál rozklepeme paličkou a listy nepůlíme, pokud chceme větší závitky. Krok 4: Rýži propláchneme, vysypeme do hrnce, přidáme vodu a trošku soli a povaříme než rýže změkne. Krok 5: Nakrájíme cibuli na menší kostičky, ¾ mrkve nastrouháme na jemno, na oleji osmažíme do růžova, přidáme mleté maso, rozdrobíme na kousky a osmažíme. Osolíme, opepříme, přidáme ¾ konzervy rajského protlaku, zamícháme a přidáme sladkou papriku. Krok 6: Maso a rýži smícháme v míse, přidáme vejce a pokud je směs moc řidká, přidáme i strouhanku. Krok 7: Připravenou směsí plníme zelné listy. Na malé golubky stačí do jednoho listu cca 1 vrchovatá polévková lžíce masa. Balíme jako psaníčka, směs dáme do středu, ohneme boky přes směs a kraje přehneme. Krok 8: Závitky skládáme na těsno do zapékací mísy, klidně můžou být 2 vrstvy na sobě. Krok 9: Druhou cibuli nakrájenou na kostičky se zbytkem na jemno nastrouhané mrkve osmažíme na oleji do růžova, přidáme zbytek rajského protlaku, přilejeme vývar, pokud není vývar, přilejeme vodu a přidáme 1 a půl bujon kostky, provaříme a nalejeme na navrstvené golubky. Přikrejeme mísu pokličkou (popřípadě pořádně utěsníme alobalem) a pečeme na cca 190 až 200 stupňů cca 45 minut. Po určené době můžeme jeden závitek ochutnat, jestli je zelný list měkký a maso je propečené.



Podáváme s chlebem a kysanou smetanou, ale klidně i bez ní, hodí se i brambory

Zveřejněno 28. 11. 2010

Poznámka autorky Mirusha

Receptů na golubky je tu sice taky dost, ale trochu se liší v ingrediencích a tyhle mám opravdu vyzkoušené, v práci jsem ochutnala spoustu variant golubků, ale tyhle byly bezkonkurenční :) Tímto děkuju Máše za recept :) Jinak recept je opět pravý "moldavský" :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Golubky od Máši

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/znmr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Golubky od Máši

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/znmr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Většinou dělám závitky podle babičky z východního Slovenska, tedy s kysaným zelím. Tyhle také nejsou špatné, ale ty s kysaným zelím mi chutnají víc. Nicméně rodině chutnali a zejména manželka byla nadšená. Takže budeme opakovat;-)

Dělala jsem podle receptu akorát trošku dýl pekla než je psáno protože zelí bylo furt jakýsi tvrdý :-D opravdu moc vynikající. Dávám jedničku s hvězdičkou přítel si to nemohl vynachválit <3

Naozaj výborné :-p:-p:yes: Dávnejšie som robila plnené kapustné listy ale bez omáčky a nebolo to ono,tieto sú chuťovo úplne perfektné :-* Odporúčam!!! ;-)

nedavno delala pani v prostrenu :-D

Je to úplně vynikající,včera jsem je poprvé skusila nikdy jsem to předtím nejedla,můžu jen doporučit,dnes je dělala i moje máma.;-)

Tak fotečku jsem dodatečně přidala, takže receptík je komplet;-)

Jeste v cechach jsem mela kamaradku z Kyjeva. Golubce delala stejne a byly pokazde uzasne, nekdy ovsem byla lina maso balit, tak pouze zeli nakrajela a vrstvila. Zeli, mlete maso, ryze, mrkev atd., az do spotrebovani vsech ingredienci. Nakonec vse zalila vyvarem s protlakem a dala zapect. Rikala tomu line golubce a na chuti jim to nijak neubralo. Byly vyborne i tak....:-D:-D:-D. Bodik posilam, je to vazne moc dobre jidlo a s tou zakysanou smetanou mnam....:-K:yes:

;-):yes::-p+3

:yes:uložila jsem:-K

Hmm, to se mi moc líbí!!:yes:

Hezké:-p

Tématické fráze:
maso na houbách recept, maso na houbách, golubce, maso v bramboráku, golupky, maso na grilování, maso na guláš, golubce recept, mleté maso recepty, golubce s masem, golubce od máši, goubky, maso na zelí, zelne golubky, maso na svíčkovou, maso v zelnem listu, maso v bramboráku recept, maso v zelném listě, maso na houbách recepty, maso na grilování recepty

Suroviny:
zelí hlávkové, maso mleté, mrkev, cibule, protlak rajčatový, vejce, rýže, strouhanka, vývar hovězí, olej, sůl, pepř, paprika sušená sladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu