Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší vaječný koňak

Jemný a smetanový vaječný koňak je provoněný vanilkovým luskem. Příprava vaječného koňaku není dlouhá ani náročná, skvěle ho využijete při rodinných oslavách nebo na Vánoce.

Hodnocení receptu je 4,9 (82×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 litry

asi 1,75 l

2litry

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 924 kJ /
4 045 kcal
Bílkoviny97,26 g
Tuky182,36 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,17 g
Sodík 1,05 g
Sůl1,88 g
Sacharidy319,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, smetanu ke šlehání a vařečkou vše smícháme. Krok 2: Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu za stálého míchání prohříváme na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Krok 3: Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme. Krok 4: Když je směs studená, vmícháme rum v množství podle chuti. Krok 5: Hotový likér uchováváme v chladnu.

TIP: Rady a tipy pro přípravu nejlepšího vaječného koňaku

Zveřejněno 7. 12. 2010

Poznámka autorky happy.lenulka

Díky Salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přece jen má rád více sladký, tak přidejte cca 40-60 g vanilkového cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (103)

Bez "vaječňáku" si Vánoce nelze představit. Určitě váš recept vyzkouším 😊

Dekuji za recept,je perfektní ♥️ nejlepší recept, co jsem kdy vyzkoušela

Vaječňák výtečný.I při úpravě množsví surovin,vždy pěkně zhoustl.Vařila jsem přímo v hrnci s dvojitým dnem bez vodní lázně..Časově trochu zdlouhavější,ale výsledek za tu snahu stál.☺️

Tak jsem uvarila konak, tento recept pouzivam kazdy rok, je skvely, ale tentokrat se nekde stala chyba. Krasne mi zhoustl, jakmile vychladl,primichala jsem rum a z konaku se stala "voda". Prosim vas - kde se mohla stat chyba? Vse slo podle planu. Sice ho stejne vypijeme,ale je mi to lito, ze neni husty jako vzdy. :-(

Výborný, skvělý a úžasný. Tento recept si získal naši přízeň, první várka padla během pár dní a musela jsem vařit další, abychom měli na Vánoce.

Sesame: ano přesně tak jsem to udělala, jakmile jsem zvýšila teplotu, krasne zhoustl a je tak akorát 🙂 půlka už je vypita:-)
Hold člověk se pořad učí

Majda91: já teda koštuju hned po zchlazení. Kolikrát to ani nestihne pořádně vychladnout. Přes noc je ale ideál.

Matylda123: míchejte ve vodní lázni.

veru.h.: nezhoustl, ptž zahříváte na nízké teplotě. Vyžeňte to na 85 st C (nesmí se vařit) a uvidíte jak vám rychle zhoustne. Není to ale pudink, takže nečekejte až takovou hustotu. Pak vám stejně ještě přes noc zhoustne v lednici, nebojte.

Jak dlouho necháte likér uležet ? Docela podstatná informace děkuji :)

Tak nevím jestli jsem se překoukla ale v receptu je míchat v hrnci na plameni a ve videu to je ve vodní lázni

První pokus nezhoustl tak po roce pokus c. 2😁
Dala jsem jen cca 900ml mléka a vařila na indukci prvně na 8 ale nehoustlo, tak jsem zvýšila na 10 a zhoutl krasne za přesně 35minut :-8

Vynikající. Zdlouhavé míchání, ale výsledek stojí za to! <3 :yes:

Misto vanilkového lusku jsem dala vanilkový cukr (ten s vanilkou) a necelé 4dcl rumu. Ohřívala jsem na infukci první na 5 , ale nechtělo houstnout tak jsem přešla na 7 a krásně zhoustlo. Chutná výborně, dnes uvařeno. Jsem zvědavá jak se uleží do Vánoc.

Zdravím. Tak jsem si říkala kde je v postupu ten cukr.. I přes moje úvahy, že už to takhle musí být dost sladký, jsem ho tam teda nasypala. No pak si přečtu dole v poznámce, že je to pro ty, kdo mají rádi tlamolep.... Neeeeeeeeee ;-( :-D

Tématické fráze:
vaječný koňak jako od babičky, domácí vaječnák, vaječný koňak recept, vaječný konak, vaječný koňak bez vajec, vaječný koňak pro děti, dobrý vaječný konak, recept na vaječný koňak, domácí vaječný likér, vaječný konak od babičky, vaječný koňak vařený, vaječný likér, domaci vajecny konak, vaječný likér recept, domácí vaječný koňak bez vajec, vaječný likér bez vajec, nejlepší vaječný likér, domácí vaječný likér bez vajec, pravy vajecny konak, vaječný koňak bez alkoholu

Suroviny:
žloutek, cukr vanilkový, lusk vanilkový, salko, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, rum

Přidat fotografie receptu