Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší vaječný koňak

Jemný a smetanový vaječný koňak je provoněný vanilkovým luskem. Příprava vaječného koňaku není dlouhá ani náročná, skvěle ho využijete při rodinných oslavách nebo na Vánoce.

Hodnocení receptu je 4,9 (82×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 litry

asi 1,75 l

2litry

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 924 kJ /
4 045 kcal
Bílkoviny97,26 g
Tuky182,36 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,17 g
Sodík 1,05 g
Sůl1,88 g
Sacharidy319,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, smetanu ke šlehání a vařečkou vše smícháme. Krok 2: Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu za stálého míchání prohříváme na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Krok 3: Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme. Krok 4: Když je směs studená, vmícháme rum v množství podle chuti. Krok 5: Hotový likér uchováváme v chladnu.

TIP: Rady a tipy pro přípravu nejlepšího vaječného koňaku

Zveřejněno 7. 12. 2010

Poznámka autorky happy.lenulka

Díky Salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přece jen má rád více sladký, tak přidejte cca 40-60 g vanilkového cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (103)

Bez "vaječňáku" si Vánoce nelze představit. Určitě váš recept vyzkouším 😊

Dekuji za recept,je perfektní ♥️ nejlepší recept, co jsem kdy vyzkoušela

Vaječňák výtečný.I při úpravě množsví surovin,vždy pěkně zhoustl.Vařila jsem přímo v hrnci s dvojitým dnem bez vodní lázně..Časově trochu zdlouhavější,ale výsledek za tu snahu stál.☺️

Tak jsem uvarila konak, tento recept pouzivam kazdy rok, je skvely, ale tentokrat se nekde stala chyba. Krasne mi zhoustl, jakmile vychladl,primichala jsem rum a z konaku se stala "voda". Prosim vas - kde se mohla stat chyba? Vse slo podle planu. Sice ho stejne vypijeme,ale je mi to lito, ze neni husty jako vzdy. :-(

Výborný, skvělý a úžasný. Tento recept si získal naši přízeň, první várka padla během pár dní a musela jsem vařit další, abychom měli na Vánoce.

Sesame: ano přesně tak jsem to udělala, jakmile jsem zvýšila teplotu, krasne zhoustl a je tak akorát 🙂 půlka už je vypita:-)
Hold člověk se pořad učí

Majda91: já teda koštuju hned po zchlazení. Kolikrát to ani nestihne pořádně vychladnout. Přes noc je ale ideál.

Matylda123: míchejte ve vodní lázni.

veru.h.: nezhoustl, ptž zahříváte na nízké teplotě. Vyžeňte to na 85 st C (nesmí se vařit) a uvidíte jak vám rychle zhoustne. Není to ale pudink, takže nečekejte až takovou hustotu. Pak vám stejně ještě přes noc zhoustne v lednici, nebojte.

Jak dlouho necháte likér uležet ? Docela podstatná informace děkuji :)

Tak nevím jestli jsem se překoukla ale v receptu je míchat v hrnci na plameni a ve videu to je ve vodní lázni

První pokus nezhoustl tak po roce pokus c. 2😁
Dala jsem jen cca 900ml mléka a vařila na indukci prvně na 8 ale nehoustlo, tak jsem zvýšila na 10 a zhoutl krasne za přesně 35minut :-8

Vynikající. Zdlouhavé míchání, ale výsledek stojí za to! <3 :yes:

Misto vanilkového lusku jsem dala vanilkový cukr (ten s vanilkou) a necelé 4dcl rumu. Ohřívala jsem na infukci první na 5 , ale nechtělo houstnout tak jsem přešla na 7 a krásně zhoustlo. Chutná výborně, dnes uvařeno. Jsem zvědavá jak se uleží do Vánoc.

Zdravím. Tak jsem si říkala kde je v postupu ten cukr.. I přes moje úvahy, že už to takhle musí být dost sladký, jsem ho tam teda nasypala. No pak si přečtu dole v poznámce, že je to pro ty, kdo mají rádi tlamolep.... Neeeeeeeeee ;-( :-D

mnamka,jeste zkusim nechat ulezet:-D

Výborný recept. Zahřívám přimo na plotně max na 6/9, zhoustne parádně, ale hodinu to chce.

Dagga: To je docela záhada, já jela přesně dle receptu a za 20 minut byl hustý pomalu jak pudink .. zkuste namísto mírného plamenu cca poloviční.

Skvělý recept! Dělala jsem ze 3/4 dávky, během 20 minutek na polovičním plamenu krásně zhoustl, přidala jsem hrníček Morgana a paráda.❤️

Je vborny, ale v receptu je uvedeno,zr proces neni zdlouhavy,ale bojuzel michani je nejmene pul hodiny a pak jeste michani na zvhladnuti dalsich 20minut.. chtelo by to asi dat mene mleka nebo pridat puding nebo neco,aby zo nebyla takova otrocina :) ale vysledek je moc fajn, uz mi jdou oci sejdrem z ochutnavani :D

Pepiczech: Také si myslím, že je tam moc mléka.

Povedl se a je výborný!! <3 Michala jsem hodinu a půl, sice nejprve nezhoustl ale nakonec jsem přidala trochu vanilkoveho pudinku (rozmichala jsem to s trochou směsí ze sporaku. Pak jsem ještě na mírném ohni míchala než to začlo houstnout, asi cca 7 minut, postupně jsem opatrně zvedala teplotu, až to začlo hodně houstnout tak jsem vypnula a pouze míchala. Dnes je to den od výroby a je to ještě lepší než včera hned po ochutnání. A to jsem v zahraničí a neměla jsem možnost českého rumu - použila jsem Myers’s rum - 100% fine Jamaican rum. Pro ty, co neví, jaký rum použít v zahraničí, jelikož já s tím měla na začátku nervy. ;-):-K

Nevim proc tu jsou negativni komentare, nejspis tem co se nepovedl, tak byla chyba asi jinde nez v receptu.... Delan nekolikrat a zalezi jak kdo "vari" na jakou teplotu, ja michal hodku a pekne houstnul vzdy, je vyborny, jiny nedelam a kazdy ho chce:-D

veru.h.: Ano, já míchala HODINU. Uff. Ale zdá se mi, že když se to pak pár dní uleží, že to ještě mírně zhoustne.

chuťově super, ale prostě nezhoustl - míchala jsem cca 20min, ze by to bylo málo?

Jednoduchy recept. Delala jsem poprve a je vyborny. Dala jsem trochu vic rumu (dle nasi chuti) a zaprasilo se po nem. Urcite budu delat znovu. Dekuji za recept. 5*

Pepiczech: zvyste teplotu na 80 stupnu a zhoustne vam behem chvilky (nic se vam nevypari).:yes:

Právě "dovařeno" :yes:.
:-! Čím nižší teplota, tím delší doba doba zahřívání do žádoucí konzistence. Ideálně zahřát na 85-88 stupňů a míchat, míchat. Cca 25 minut do zhoustnutí. Použila jsem vanilkový cukr s vanilkou, nikoliv vanilinový, který je v obchodě běžně dostupný a vanilku neviděl ;-) a vynechala lusk. Rumu jsem dala 4 dcl.
Chuťově vynikající, sladký tak akorát, určitě budu muset mezi svátky dělat další várku :-D:yes:

Je super<3. Krásné zhoustl po 30 minutách míchání, na indukci na výkon 4.5. Vanilkový lusk, ale příště přidám až po cca 15 minutach zahřívání. Také příště méně rumu,

casino: Tomu bych i rozuměl, ale už množství salka, mléka a smetany (čili tekutin) versus počet žloutků nějak nesedí, tomu moc nevěřím. On byl totiž hustý už na začátku, řídnul jen kvůli mléku. Možná ho nemusí být tolik...

Tématické fráze:
vaječný koňak jako od babičky, domácí vaječnák, vaječný koňak recept, vaječný konak, vaječný koňak bez vajec, vaječný koňak pro děti, dobrý vaječný konak, recept na vaječný koňak, domácí vaječný likér, vaječný konak od babičky, vaječný koňak vařený, vaječný likér, domaci vajecny konak, vaječný likér recept, domácí vaječný koňak bez vajec, vaječný likér bez vajec, nejlepší vaječný likér, domácí vaječný likér bez vajec, pravy vajecny konak, vaječný koňak bez alkoholu

Suroviny:
žloutek, cukr vanilkový, lusk vanilkový, salko, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, rum

Přidat fotografie receptu