Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší vaječný koňak

Jemný a smetanový vaječný koňak je provoněný vanilkovým luskem. Příprava vaječného koňaku není dlouhá ani náročná, skvěle ho využijete při rodinných oslavách nebo na Vánoce.

Hodnocení receptu je 4,9 (84×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 15 min

60 min (45 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 litry

asi 1,75 l

2litry

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 924 kJ /
4 045 kcal
Bílkoviny97,26 g
Tuky182,36 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 2,17 g
Sodík 1,05 g
Sůl1,88 g
Sacharidy319,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky našleháme šlehačem do pěny. Poté přilijeme Salko, mléko, smetanu ke šlehání a vařečkou vše smícháme. Krok 2: Pak směs přelijeme do hrnce se silným dnem, přidáme dřeň z vanilkového lusku a pomalu za stálého míchání prohříváme na mírném plameni. Směs by neměla vřít, ale prohříváme tak dlouho, dokud nezačne houstnout a tvořit pěnu. Krok 3: Poté hrnec přendáme do studené vodní lázně a za stálého míchání chladíme. Krok 4: Když je směs studená, vmícháme rum v množství podle chuti. Krok 5: Hotový likér uchováváme v chladnu.

TIP: Rady a tipy pro přípravu nejlepšího vaječného koňaku

Zveřejněno 7. 12. 2010

Poznámka autorky happy.lenulka

Díky Salku, mléku a šlehačce je likér sladký akorát, ale kdo přece jen má rád více sladký, tak přidejte cca 40-60 g vanilkového cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší vaječný koňak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BnPn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (103)

Bez "vaječňáku" si Vánoce nelze představit. Určitě váš recept vyzkouším 😊

Dekuji za recept,je perfektní ♥️ nejlepší recept, co jsem kdy vyzkoušela

Vaječňák výtečný.I při úpravě množsví surovin,vždy pěkně zhoustl.Vařila jsem přímo v hrnci s dvojitým dnem bez vodní lázně..Časově trochu zdlouhavější,ale výsledek za tu snahu stál.☺️

Tak jsem uvarila konak, tento recept pouzivam kazdy rok, je skvely, ale tentokrat se nekde stala chyba. Krasne mi zhoustl, jakmile vychladl,primichala jsem rum a z konaku se stala "voda". Prosim vas - kde se mohla stat chyba? Vse slo podle planu. Sice ho stejne vypijeme,ale je mi to lito, ze neni husty jako vzdy. :-(

Výborný, skvělý a úžasný. Tento recept si získal naši přízeň, první várka padla během pár dní a musela jsem vařit další, abychom měli na Vánoce.

Sesame: ano přesně tak jsem to udělala, jakmile jsem zvýšila teplotu, krasne zhoustl a je tak akorát 🙂 půlka už je vypita:-)
Hold člověk se pořad učí

Majda91: já teda koštuju hned po zchlazení. Kolikrát to ani nestihne pořádně vychladnout. Přes noc je ale ideál.

Matylda123: míchejte ve vodní lázni.

veru.h.: nezhoustl, ptž zahříváte na nízké teplotě. Vyžeňte to na 85 st C (nesmí se vařit) a uvidíte jak vám rychle zhoustne. Není to ale pudink, takže nečekejte až takovou hustotu. Pak vám stejně ještě přes noc zhoustne v lednici, nebojte.

Jak dlouho necháte likér uležet ? Docela podstatná informace děkuji :)

Tak nevím jestli jsem se překoukla ale v receptu je míchat v hrnci na plameni a ve videu to je ve vodní lázni

První pokus nezhoustl tak po roce pokus c. 2😁
Dala jsem jen cca 900ml mléka a vařila na indukci prvně na 8 ale nehoustlo, tak jsem zvýšila na 10 a zhoutl krasne za přesně 35minut :-8

Vynikající. Zdlouhavé míchání, ale výsledek stojí za to! <3 :yes:

Misto vanilkového lusku jsem dala vanilkový cukr (ten s vanilkou) a necelé 4dcl rumu. Ohřívala jsem na infukci první na 5 , ale nechtělo houstnout tak jsem přešla na 7 a krásně zhoustlo. Chutná výborně, dnes uvařeno. Jsem zvědavá jak se uleží do Vánoc.

Zdravím. Tak jsem si říkala kde je v postupu ten cukr.. I přes moje úvahy, že už to takhle musí být dost sladký, jsem ho tam teda nasypala. No pak si přečtu dole v poznámce, že je to pro ty, kdo mají rádi tlamolep.... Neeeeeeeeee ;-( :-D

mnamka,jeste zkusim nechat ulezet:-D

Výborný recept. Zahřívám přimo na plotně max na 6/9, zhoustne parádně, ale hodinu to chce.

Dagga: To je docela záhada, já jela přesně dle receptu a za 20 minut byl hustý pomalu jak pudink .. zkuste namísto mírného plamenu cca poloviční.

Skvělý recept! Dělala jsem ze 3/4 dávky, během 20 minutek na polovičním plamenu krásně zhoustl, přidala jsem hrníček Morgana a paráda.❤️

Je vborny, ale v receptu je uvedeno,zr proces neni zdlouhavy,ale bojuzel michani je nejmene pul hodiny a pak jeste michani na zvhladnuti dalsich 20minut.. chtelo by to asi dat mene mleka nebo pridat puding nebo neco,aby zo nebyla takova otrocina :) ale vysledek je moc fajn, uz mi jdou oci sejdrem z ochutnavani :D

Pepiczech: Také si myslím, že je tam moc mléka.

Povedl se a je výborný!! <3 Michala jsem hodinu a půl, sice nejprve nezhoustl ale nakonec jsem přidala trochu vanilkoveho pudinku (rozmichala jsem to s trochou směsí ze sporaku. Pak jsem ještě na mírném ohni míchala než to začlo houstnout, asi cca 7 minut, postupně jsem opatrně zvedala teplotu, až to začlo hodně houstnout tak jsem vypnula a pouze míchala. Dnes je to den od výroby a je to ještě lepší než včera hned po ochutnání. A to jsem v zahraničí a neměla jsem možnost českého rumu - použila jsem Myers’s rum - 100% fine Jamaican rum. Pro ty, co neví, jaký rum použít v zahraničí, jelikož já s tím měla na začátku nervy. ;-):-K

Nevim proc tu jsou negativni komentare, nejspis tem co se nepovedl, tak byla chyba asi jinde nez v receptu.... Delan nekolikrat a zalezi jak kdo "vari" na jakou teplotu, ja michal hodku a pekne houstnul vzdy, je vyborny, jiny nedelam a kazdy ho chce:-D

veru.h.: Ano, já míchala HODINU. Uff. Ale zdá se mi, že když se to pak pár dní uleží, že to ještě mírně zhoustne.

chuťově super, ale prostě nezhoustl - míchala jsem cca 20min, ze by to bylo málo?

Jednoduchy recept. Delala jsem poprve a je vyborny. Dala jsem trochu vic rumu (dle nasi chuti) a zaprasilo se po nem. Urcite budu delat znovu. Dekuji za recept. 5*

Pepiczech: zvyste teplotu na 80 stupnu a zhoustne vam behem chvilky (nic se vam nevypari).:yes:

Právě "dovařeno" :yes:.
:-! Čím nižší teplota, tím delší doba doba zahřívání do žádoucí konzistence. Ideálně zahřát na 85-88 stupňů a míchat, míchat. Cca 25 minut do zhoustnutí. Použila jsem vanilkový cukr s vanilkou, nikoliv vanilinový, který je v obchodě běžně dostupný a vanilku neviděl ;-) a vynechala lusk. Rumu jsem dala 4 dcl.
Chuťově vynikající, sladký tak akorát, určitě budu muset mezi svátky dělat další várku :-D:yes:

Je super<3. Krásné zhoustl po 30 minutách míchání, na indukci na výkon 4.5. Vanilkový lusk, ale příště přidám až po cca 15 minutach zahřívání. Také příště méně rumu,

casino: Tomu bych i rozuměl, ale už množství salka, mléka a smetany (čili tekutin) versus počet žloutků nějak nesedí, tomu moc nevěřím. On byl totiž hustý už na začátku, řídnul jen kvůli mléku. Možná ho nemusí být tolik...

Pepiczech:
Dekády už nedělám jiný, než NEVAŘENÝ Eiercognac :-):yes::yes::yes:
No, tento by měl zahoustnou díky použitým žloutkům, že :-K

Tak bohužel. Čekal jsem a čekal, mezitím dokonce stihl vykynout kváskový chleba, a po víc jak dvou hodinách to vzdal. Jestli někdy někomu zhoustne, tak asi jedině proto, že se vyvaří mléko. Technicky vzato tam totiž nemá co houstnout - jen se vyvaří tekutina. Ale to v tom případě můžu rovnou dát jenom smetanu, bez mléka, lehce prohřát, a mám hustý a navíc voňavý. Třeba jako podle pana Cuketky. Tento dlouhým varem přijde o veškerou vůni a všechno dobré - škoda třeba uplně rozvařené drahé vanilky.

Nejlepší recept na vaječný koňak :yes: Jen rumu jsme dali 0,5 L ať má říz <3

Dnes jsem zkusila a musím říct , že je výborný :yes::yes::yes: foto přiloženo :-) recept si ukládám na příště

Naprosta senzace, s polotucnym a netucna slehacka, michala jsem hodinu a pul, ale stalo to za to<3<3<3:-(

<3 a je v lednici. Ale musí mu stačit max. 10 dní, pak už půjde na košt. :-Q:yes:

Super recept. :yes:
Použila jsem slazené kondenzované mléko z Lidlu a musela jsem přidat 5 lžic cukru, jelikož nebylo vůbec sladké. :-(
Konzistence super!

Super recept!!! Navařena dvojitá dávka: 2l mléka (plnotučné), 16 žloutků, 2x šlehačka 33% 250ml, 120g vanilkového cukru, 2x Salko, 0,5l Božkov. 1 hodina zahřívání, za stálého míchání (mísa na hrnci s vodou), schlazení a vlití 0,5l rumu. Druhý den hustota perfektní a chuť neskutečná. Vyšlo cca 3,4 litru. Vřele doporučuji. :yes:

Supr jednoduchy za hodinku i s chlazenim hotovy. :) zhoustl perfektne.
S mlikem jsem se neobtezovala, 25% smetana v mnozsvi mlika+smetany. (Mnozstvi smetany jsem myslela ze bude 200ml, takze ve vysledku 1,2 litru 25% smetany)

Tem, co si tu stezuji, ze se to srazilo, tak to vetsinou znamena, ze jste to prehnali s teplotou. Vejce tohle delaji. ;-)

PS.: mizi zatracene rychle

Zdravím, ráda bych vyzkoušela tento recept... Jen jak dlouho prosím vaječňáček vydrží? :-):-)

Dělala jsem vaječný koňak poprvé a toto je výborný recept, opravdu stoji za to ho vyzkoušet..
Měla jsem jen polotučné mléko a dala jsem ho tam 3/4 a taky se dalo a zhoustlo to bez problemu???? (možna trošku řidší, ale to vůbec nevadí)..chuťově perfektní..na Velikonoce si posmakneme, jestli do té doby vydrzi:-D:yes:

Vajecnak jsem dělala rovnou z jedné a půl dávky, dala jsem 0,5 l mléka, rumu něco přes půl litru, zbytek mléka jsem nahradila smetanou a Tatrou mlékem. Přidala jsem ještě muškátový oříšek, sice mi to nechtělo zhoršenou, až potom v lednici, ale výsledek naprosto luxusní. Moc děkuji za inspiraci, vždy si každý recept upravuji podle svého, do části jsem přidala také rozpustnou kávu a jako kávový chutnal také dokonale <3 každopádně super a za mě 1 s kvezdickou :yes: děkuji moc:-*

Tak jsem pred chvili dokoncila ten vajecnak, je fakt super, trva to teda opravdu hoooodne dlouho nez zhoustne (me osobne to zabralo cca 2hod.), ale pak uz to jde raz na raz, jsem opravdu velice spokojena, ten vlozeny cas se vyplatil. Udelala jsem jen malou upravu, chtela jsem ho jemnoucky a mleko moc nemusim, takze jsem dala 750ml 38% smetany na slehani a jen 500ml plnotucneho mleka, cukr jsem nedavala vubec a sladky je teda opravdu docela dost. Moc dekuji za recept, ulozeny uz ho mam a urcite ho budu delat kazde Vanoce :-) :-)

JaniceOpice: super dekuji :-)

Kattyo: Řekla bych že klasika 250 ml ;-)

Zdravim, chtela bych vyzkouset Vas recept, ale nevim co presne znamena 1 tucna slehacka - jak velka?? Myslim kolik ml ma mit. 250ml nebo 375ml nebo 500ml? Muzete mi prosim nekdo poradit?

Kateřina Poslová 23. 12. 2017 20:23
Dělam přesně podle receptu,ale bez toho cukru a je vážně vynikající :-)

happy.lenulka: Dobrý den, právě sem dovařila vaječnák podle vás (neubránila sem se a upíjela hned při rozlévání) a chtěla sem se zeptat, zda by šlo jej ještě "zavařit" v lahvích, mam strach aby se pak nesrazil chtěla bych ho darovat. Děkuji

Jana: taky bych to nedělala je to škoda práce,nikdy se mi vaječňák nezkazil i když ho budete darovat,tak jistě nevydrží dlouho,takový dárek se brzy vypije;-):yes:

Zobrazit starší odpověď

Prosím, mám jen kondenzované mléko. Kolik byste dali cukru, aby to bylo tak akorát a zhoustlo to? Děkuji,

Simona Skolakova: dobře, děkuji

Zobrazit starší odpověď

Tak jsem letos delala poprvé podle vašeho receptu. Včera jsem darovala první flašku, ze který to po otevření nešlo ani ven. Nevím kde se stala chyba,ale udělala jsem všechno přesně podle receptu a vajecnak mi normálně zkysnul. Nemůže to být tím mlékem nebo šlehačkou? Tchýně naštěstí měla připraveny svůj domácí a říkala,ze pouzila Tatra mléko. Ja použila plnotucne z Kauflandu. ;-(

Tak Vám Lenko musím pěkně poděkovat :-// . Předloni jsem ho dělal dvakrát. Vloni třikrát. Letos už na mě žena tlačí s první várkou. To zas bude hodin u plotny. Mám u vás poukaz na masáž zad. To je samozřejmě fór. Je to ten nejbáječnější vaječňák co kdy kdo z rodinky měl a jsem díky němu za hvězdu. Díky za recept.

Taky ho letos vyskouším a pak napíšu jak chutná a taky jak se mi poved budu ho dělat po prve :)
;-):yes:

Perfektní recept.Musím ho dělat častěji.:-p

Je možné, že by se mi to nějak zdrclo??;-( Krásně zhoustnul, vychladila jsem ve dřezu, míchala a dnes ochutnala a příjde mi, že je to nějaké ...no ne hlaďoučké na jazyku, a to jsem to lila přes sítko

Vendula: dole v komentářích Ivan o tom píše také,že ho měl též hrudkovatý:-(asi se to může stát.

Salko mám dopredu uvariť, či rovno tam dať také aké kúpim?

Holky komu nezhoustl pridejte trochu skrobu

Iljusa:
no, ale recept někdo smázl...:-((:-((;-(

Je skvělý, díky za recept:-).

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda to jde i s jiným alkoholem např. Bacardi.
žiji v cizině a tady klasický rum nemají :)
Děkuji :-)

Adriana Prusakova 26. 11. 2016 20:43
Vera: nevim kde zijes ,ale ja v anglii,ja to resim tak ze koupim vodku a v polskym obchode rumovou trest,chutna jak naz bozkov:-)

Zobrazit starší odpověď

https://www.toprecepty.cz/recept/16559-nejlepsi-va...ahoj, všem. Tak jsem dělala vaječňák, jednak normalní a jednak i karamelový pouze s rumem božkovem, nedoporučuji jiný rum.
Recept: 0,5L l mléka dala jsem polotučné, šlehačku 30% 0,5L, 8 ks žloutku, 2 cukry vanilkové, jedno salco slazené.
postup: Žlotky rozšlehač s cukrem do pěny šlehačem, ručně asi to nepujde, dale přidat salco, smetanu a mleko vše promíchat, na sporak jsem dala jeden hrnec s vodou která vřela a na druhý ze směsí, musíte stále míchat a míchata míchat cca 45minut na malem ohni, směs nesmí vařit!!!! směs začne houstnout, poznáte. pak nechat vychladnout na okně nebo venku ale míchat a míchat...aby chladla a neudělala se tam škraloup!!! až bude směs vychládlá, kde do ní date prst a nebude to horké ani teplé, přímíchate pomalu rum. pak slijete přes sítko, zustavají tam drobky (male) z vajec. nebylo by to dobré to pít s tím. a nalít do sklinek a je to a dat do chladka....odležet :-) :-*:-D:-)) dobrou chut :-)

Už minulý rok jsem ho dělala a byl výborný, ale letos jsem si na něm dala záležet, prohrivala jsem ho na nejmenším hořáku 1hodinu a 25 minut a vyplatilo se to.Krásně zhoustnul a je vynikající. Určité ho zkuste.:-):-8

Děkuji za recept, povedl se, teď se chladí, ale košt bude, myslím, zachvilku :) přidávám fotečku

Nepovedl se a to jsem ho dělal naprosto přesně, dal tam drahý lusk za 72 kč, výborná domácí vejce, kvalitní šlehačku, domácí mléko. Rumu tam mohlo být víc i ten lusk tam mohl být celý, je mírně hrudkovitý, asi zdrclý, jinak zhoustl pěkně, že nejde vylít ani z flašky, místo koňaku je to spíše taková hrudkovitá kaše:-( Všeho bych tam dal více, vajec asi 12, rum snad celou půlku a dva celé lusky. Příště udělám klasický bez dlouhého zbytečného vaření, který je výtečný a vždy se povede.

Dneska uvařen a musím jen chválit, je výtečný! Děkuji za recept :-)

Vloni jsme se po nem malem utloukli, tak letos je z dvojite davky :-)

Ahoj, krásně zhoustl, už se těšíme na první doušek:-p:-p

:yes:nejlepší ,jaký jsem ochutnala:-K:-K:-K:-K

Anička a Petra problém může být v době prohřívání. Ono to trvá opravdu hodně dlouho než zhoustne. Když si už myslíte že to nikdy nezhoustne, tak jste teprve v polovině prohřívání :-). Tedy takovou mám zkušenost já. Takže radím u sporáku vytrvat a likér také i trochu zhoustne časem v lednici.

Ahoj, právě jsem dovařila a taktéž mi nezhoustl, určitě mi to moc nevařilo, dávala jsem pozor, minule se mi tak srazil.
Ale i tak je to dobroto :-p

Na to jsem si dala pozor, myslím že teplota byla tak akorát pod bodem varu...

Anička:Nezačalo ti to vřít? To by totiž mohl být důvod, vařením nad bodem varu řídne

Ahoj, z nějakého důvodu mi vůbec nezhoustnul, přitom jsem ho dělala přesně podle návodu. Nevíte čím by to mohlo být?? :-(

Výborný, zrovna jsem dovařila, ale jako téměř vždy mně to nedalo a trošku jsem poupravila - jen 6 žloutků (šetřivější pro zvýšený cholesterol), Salko jsem dala velké (1000g) a rumu 1/2l.

Popis receptu je skvělý - naprosto výstižný, podle něj je to hračička i pro méně zkušené na první pokus.:yes:

Děkuji a budu šířit dál.
Amy

happy.lenulkaa 22. 12. 2012 13:20
Jsem moc ráda, že chutná... :-)

Tak jsem ho včera konečně spáchala. Udělala jsem velkou chybu... že jen z poloviční dávky!! Je naprosto fantastický! Jen musím říct, že s klasickým nevařeným vaječňákem nemá nic moc společného, tohle je něco úplně jiného, ale skvělého!!
:yes:

Tak tento vaječňák je tak výtečný, že nevydržel až do vánoc :-8 :-D. Dnes dělám další várku :-p :-8 . Už nebudu dělat jiný než tento. A opravdu je velmi znát, že v receptu není cukr a je s pravou vanilkou. Chuť je opravdu o třídu víš :yes::yes::yes:.

Právě jsem tento vaječný koňak dodělala a je perfektní. Je moc dobrý už teď :-p. Dělala jsem přesně podle receptu. Cukr jsem nepřidávala žádný a je fajn, že to není tlamolep;-).
PS: když jsem směs vařila dala jsem tam nejen zrníčka vanilky ale i vnější část. Tu jsem pak vyndala opláchla a znovu použila na vanilkový cukr ;-):-D

happy.lenulkaa 12. 12. 2012 13:19
tery, mě vydržel vždy 3 týdny v chladu určitě (pak jsme ho už měli vypitý)... jednou jsem na něj zapoměla a po víc jak měsíci se srazil... ale ty 3 týdny v lednici určo vydrží ;)

Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho vaječňák vydrží? :-)

Remcalům: ono to zhoustne díky žloutkům a jestli je tam cukr je jedno :-). Rozhodně jeden z těch nejlepších receptů na likér....

ztracenka 10. 12. 2010 14:33
Žížalo, já nepsala pro diabetiky ;-), ale pro \\\"ty co mají problém s cukrem\\\" a tím jsem myslela, ty, co jim moc sladké nechutná :-))
To samé platí o váze... myslela jsem tím pro lidi, co si jí víc hlídají :-D

Leni, jsem ráda, že jso odtranila fotku;-).Ode mne máš plus, který jsem ti vlastně dala hned;-). Ty jedna vyvolená!:-D

Tak to já vaječňák miluju a jestli někde uchráním 8 žloutků ;-), tak ho určitě vyzkouším :-p + bod.

no ono pro ty diabetiky by asi to salko taky nebylo nic moc :DDD
:-)):-)):-))

No, ti, co mají problém s váhou, souhlasím, pokud neulizují permanentně, což tady asi docela hrozí:-8:-))
Ti, co mají problém s cukrem, si tohle zřejmě budou muset odpustit i kvůli alkoholu, který je pro diabetiky nepřípustný. To není nic proti receptu, jen se snažím uvést věci na pravou míru;-)

to ztracenka:
taky jsem ho zkoušela bez rumu místo mléka a šlehačky 2 pařížské šlehačky a byl z toho výborný "čokoládový" likér pro děti...
je fakt, že tenhle mi chutná i bez rumu... je takovej pravej :-)
jednou jsem ochutnala u známých kupovaný a bylo to jednou a naposledy... domácí je domácí :-)

Tenhle "vaječňák" děláme už léta ( taky ho máme od babičky.:-)) Je krásně hustý, chuťově díky pravé vanilce vynikající a hlavně není přeslazený, což ocení hlavně ti, kdo mají problémy s cukrem a s váhou. ;-)
Já si ho malinko poupravila a místo 1 šlehačky dávám dvě a o něco míň mléka. Jo a občas dělám i kakaový, který mají nejraději děti ( v mléce nebo šlehačce rozpustím kakao a pak postupuji stejně jako u normálního) :-*

to zizala:
ahoj :-)
jak je napsáno v receptu, tak je potřeba hrnec se silným dnem a míchat, míchat, míchat... dělala jsem ho několikrát (vařím v zepteru) a ještě nikdy se mi nesrazil... a babička ho vařila x let a nikdy neměla problém... vždy nad plamenem :-)

Vaječňák s pravou vanilkou musí být výborný. Já mám ale dotaz: Ty to nevaříš ve vodní lázni? Trochu bych se bála, že to neuhlídám a srazím žloutky:-8

to nejsou nesmysly... jen že se tu pořád chválí recepty jedněch a ty ostatní se jen kritizují ;-)

a tak to zkus - bez cukru, uvidíš že to bude husté a výborné... ;-)

happy.lenulko - nechápu tvoje rozhořčení - jen jsem se zeptala v prvním komentáři, že si nedovedu představit, jak nápoj zhoustne bez cukru. To, že jsem vložila odkaz na vařený vaj. koňak - to se nesmí? Pak jsem tě opravila v tvém tvrzení, že vaječný koňak s vanilkovým-vanilinovým cukrem je hnusný - takže se uklidni a neplácej nesmysly. Mně osobně je totálně jedno, jestli je tu receptů na vaječňák třeba sto, to samé s ostatními recepty.

mě fakt čím dál víc příjde, že sem můžou vkládat recepty jen "vyvolení" a ti ostatní jsou jen drbáni za blbosti. Totožných receptů je tady spousta, já sem prošla 5 receptů s vaj. koňakem a ani jeden nebyl podobný, proto jsem sem dala ten "náš" (babiččin)... fotku, jsem sice vložila z jiného webu, ale do poznámky jsem to napsala... a btw:.. u fotky byla adresa z angl. stránek, takže pochybuji, že by to členům českých stránek vadilo, když oni si z:yes:řejmě tu fotku taky vypůjčili...
ano, jsou tu tisíce receptů a pochybuju, že každý z vás vždy projde přesné suroviny u všech podobných receptů, aby sem náhodou nevložil něco co už tu je...
a někdy jsou ty 2 jiné suroviny celkem poznat... teda aspoň si to myslím... u vaječňáku je to pro mě např. ta pravá vanilka a žádný cukr - cukr a vanilkový cukr tam dávají všichni co znám, proto mi toto přišlo jiné... když tu budou dva stejné recepty na pizzu, které se budou lišit v použití kečup a rajčatového suga a eidamu místo parmezánu, tak budu ráda, za super novou podobu mé oblíbené pizzy a nebudu do autora šít jen proto, že nepatří do party :-O

Jiné gramáže? Tam chybí jen těch 300 g cukru, jinak je recept stejný - ale je to jedno - budiž. Co se týká vanilkového cukru - píšu VANILKOVÝ ne vanilinový - v obchodě je k dostání i vanilkový cukr od f. Oetker s pravou vanilkou :-)

a rozdíl vidím právě v tom, že tam není žádný cukr, také jsou jiné gramáže a taky v té pravé vanilce... nevím, ale z vanilínového cukru je to pěkně hnusný, ale když se tam dá vyškrabaný vanilkový lusk, tak to chutná úplně jinak... ;-)

zhoustne krásně... to zařídí to přeslazený salko :-)
mám to vyzkoušený a na sladkosti to poznat není...

Téměř totožný recept s tímto
http://www.toprecepty.cz/recept/4097-vareny-vajecn.... Jen si nedovedu představit, jak zhoustne, když v něm není cukr.

Leni, že máme spoustu podobných receptů mi nevadí. Ale vadí mi fotka z jiného webu. Určitě bys během Vánoc stačila vyfotit. Navíc, tahle fotka je hodně originální a krásná a autorce by se to vůbec nemuselo líbit.;-)

Tématické fráze:
vaječný koňak jako od babičky, domácí vaječnák, vaječný koňak recept, vaječný konak, vaječný koňak bez vajec, vaječný koňak pro děti, dobrý vaječný konak, recept na vaječný koňak, domácí vaječný likér, vaječný konak od babičky, vaječný koňak vařený, vaječný likér, domaci vajecny konak, vaječný likér recept, domácí vaječný koňak bez vajec, vaječný likér bez vajec, nejlepší vaječný likér, domácí vaječný likér bez vajec, pravy vajecny konak, vaječný koňak bez alkoholu

Suroviny:
žloutek, cukr vanilkový, lusk vanilkový, salko, mléko plnotučné, smetana ke šlehání, rum

Přidat fotografie receptu