Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brabantské dortíčky

Hledáte ještě nějaký zajímavý recept na vánoční cukroví? Co třeba tyhle brabantské dortíčky, které rozvoní váš domov spojením ořechů a skořice? Ke slepení pak můžete použít krém z jíšky dochucený silnou kávou.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min Bez doby odležení

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava, Bez doby odležení)

Suroviny pro 25 kusů

25kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 177 kJ /
4 823 kcal
Bílkoviny47,67 g
Tuky312,30 g
Vláknina13,20 g
Cholesterol 791 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy448,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu odpočinout. Krok 2: Na pomoučněném vále pak vyválíme asi 3 mm silný plát těsta a formičkami vykrajujeme tvary, nejlépe oválky, které přeneseme na papírem vystlaný plech. Pečeme při 150 °C asi 20 minut. Krok 3: Na krém zaděláme z 50 g másla a hladké mouky světlou jíšku, kterou zalijeme předem připravenou a vychladlou silnou černou kávou. Spolu vymícháme dohladka a necháme chvíli povařit. Poté necháme vychladnout. Krok 4: Zbylé máslo utřeme s práškovým a vanilkovým cukrem a za stálého míchání jej po troškách vmícháváme do vychladlé kávové kaše. Krok 5: Upečené oválky slepujeme připraveným krémem a zdobíme polevou, přilepíme oříšek, mandli nebo posypeme hotovým zdobením.

TIP: Inspirace na zdobení cukroví

Zveřejněno 14. 12. 2010

Poznámka autorky ivulinka

Tyto dortíčky u nás každoročně o Vánocích sklízí velký úspěch hlavně díky použitým ořechům a skořice v těstě.

Krém ráda používám z jíšky, není totiž tak tučný jako z másla nebo jiného tuku a tohle množství mi stačí na slepování dvou druhů cukroví. Pokud se ho někdo z vás rozhodne připravit jen na jeden druh cukroví, pak je vhodné ho udělat jen z poloviční dávky.

Zdroj: starý rodinný recept po babičce

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brabantské dortíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wknz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brabantské dortíčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wknz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (21)

Tak tohle cukroví je klasika, vejce tam nepatří stejně jako kávová poleva s M kem,charakteristické jsou oříšky, špetkou skořice a bílou polevou. Dělávám každé Vánoce a recept měla maminka z Rodinné školy.
M píšu na podobné těsto ale s přidáním kávy a pak i kávová poleva. Tak ať se vám daří! :-)

Hanča:ne, nedává.

Děvčata a není tam uvedeno vejce?!? To se do těsta nedává?:-8

Pajaja: moc se ti povedlo;-)

Ivulinko, tak jsem se konečně dostala k tomu, abych přidala fotku. Cukroví je to báječné a křehké. Doma moc chutnalo. . . Takže příští rok bude určitě zase. :yes::yes::-)

Pajaja:Pavlínko, je to poleva z bílé čokolády, jsem ráda, že se ti zalíbily, díky:-K

Ivulinko, krásné kousky! Jakou polevu jsi použila? Letos bych je vyzkoušela. . . :-p:yes:+

Buryno, děkuji, moc se ti povedly:yes:

Tak jsem přidala foto :-)

Ježiš to já se ani neodvážila dělat foto.... No vyfotím, ale určitě to nebude taková krásná fotka, jako máš ty :-)

Buryno, děkuji, moc jsi mě potěšila, ale kde je fotka? Moc by se mi tu líbila!!!

Vyzkoušela jsem, udělala kávovou polevu a ozdobila "eMkem". Jsou opravdu moc dobré. Do druhého dne jsou krásně měkké, rozplývají se na jazyku :-p;-);-) určitě budu dělat znovu :yes:

:yes::-K krása

Holky, děkuji za slova chvály, zdobila dcerka.

Ivi, krásná fotka, nádherné cukrovíčko:-):yes:

Tématické fráze:
brabantské cukroví, brabanské dortíčky, brabanské cukroví, brabantské dortíky, brabantské vánoční cukroví, brabanske dortiky, brabantské kávové dortíky, dortičky, krém do brabantských dortíčků, brabantské koláčky, vánoční dortíčky, brabantské kolečka, brabanské, krém do dortíčků, krém na slepování cukroví, krem na dorticky, krém z jišky, nejlepší išlské dortíčky, brabanske kolečka, krem z mouky

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, ořechy mleté, skořice, máslo, mouka hladká, káva, cukr moučkový, cukr vanilkový, oříšky, mandle loupané, poleva

Přidat fotografie receptu