Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

Čočka se ze všech luštěnin v našem jídelníčku objevuje nejčastěji. Vyzkoušejte tuto její neobvyklou přípravu, která vám ušetří čas. Pokud dodržíte postup přípravy, budete mile překvapeni její lahodnou chutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

40 min (40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 235 kJ /
1 490 kcal
Bílkoviny99,77 g
Tuky8,65 g
Vláknina78,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy215,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku propereme, dáme do kastrolu, přidáme studenou vodu tak, aby byla čočka cca 2 cm ponořená, vložíme koření v čajovém sítku a osolíme 1 lžící soli. Vody je cca 1,3 litru. Krok 2: Vodu přivedeme k varu, což má za následek vytvoření "špinavé" pěny (ačkoli jsme čočku propláchli, nečistoty na ní zůstávají). Krok 3: Jakmile se začne vařit a vytvoří pěnu, čočku slijeme přes síto, propláchneme a postup zopakujeme - opět studená voda, sůl, sítko s kořením (není potřeba měnit za nové) a dát vařit. Krok 4: V mezičase uděláme v hrnci se širším dnem cibulovou jíšku. Na troše oleje zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, lehce podlijeme, provaříme do husté jíšky. Jíšky by mělo být jen trochu, čočka nemá v jíšce nakonec plavat, slouží jen jako pojidlo a čočka si nakonec zachovává téměř sypkou konzistenci. Krok 5: Zároveň nakrájíme další cibuli na proužky, ty zlehka poprášíme hladkou moukou a vhodíme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje. Krok 6: Osmažíme dokřupava a odložíme vychladnout na talířek se savým papírem. Krok 7: V okamžiku, kdy voda s čočkou začne podruhé vařit, je čočka měkká - ne rozvařená, ale příjemně na skus. Krok 8: Čočku přes síto slijeme, vsypeme do cibulové jíšky, promícháme, vmícháme okurku nakrájenou na drobné kostičky a ochutíme octem, cukrem, solí, trochou okurkového láku. Uvedené množství je orientační, záleží na vaší chuti. Krok 9: Na rozpálené pánvi opečeme pokrájené uzené maso a na plátku másla volské oko. Krok 10: Čočku na talíři servírujeme s uzeným masem, volským okem a posypeme osmaženou cibulkou.

TIP: Druhy luštěnin a recepty z nich

Zveřejněno 1. 1. 2011

Poznámka autorky isindy

Tento rychlý způsob přípravy čočky jsem objevila náhodou, když jsem zapomněla čočku namočit předem. Dala jsem tedy tehdy čočku vařit s tím, že se načekám, ale pěna na čočce byla tak ošklivá, že jsem se v půlce rozhodla slít a propláchnout a pak pokračovat - a k mému údivu byla čočka hotová v momentě dosažení bodu varu. Od té doby nenamáčím a čočku máme na stole během 30-35 min. od okamžiku přípravy.

Pokud budete množství čocky násobit, pozor na sůl, množství potřebné vody není přímo úměrně násobku množství čočky, tak ať neuděláte slaný roztok moc silný... viz komentáře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RLKE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sladkokyselá čočka s uzeným a volským okem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RLKE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

saruna.u@seznam.cz: Dobrý večer. Úplně vazne. Než jsem se pustila do odpovědi, odpoledne jsem přesně podle receptu uvařila, od vložení receptu uteklo dost času a ačkoli tak čočku vařím stále, už ne ze 400g najednou, už doma není tolik stravniku a týden se nám ji nechce jíst. Na zkoušku jsem dala 400g cocky do vyssiho hrnce a aby bylo vody 2.5cm nad čočku, potřebovala jsem cca 1.3l. Když jsem předala vše do širšího nižšího hrnce, bylo najednou vody jen 1cm nad čočku. Pro požadované 2.5cm bych musela aspoň 0.5l přidat. Zalezi tedy i na hrnci, ve kterem varite. Když jsem vzala 1kg cocky, rozhodně jsem na něj nepouzila 2,5 násobek vody, tak velký kastrol doma ani nemam, ale vody stačilo max 2.5l, abych měla vody nad čočku. Nicméně do 1.3l jsem dala 1 rovnou lžíci soli, koření, po kroku proplachnuti opět 1.3l vody a zase 1 lžíci soli. Po uvaření je cocka ohledně slanosti naprosto ok.
Vas muž měl fajn záměr, ale vaření není o exaktní matematice.
Pro jistotu v popisu zduraznim.

Hezký den, ty dvě lžíce soli na 400g čočky myslíte vážně? Můj muž mě chtěl překvapit a uvařil čočku podle vašeho receptu. Vařil 1kg čočky, dal tedy pět lžic soli!!! Celé to půjde asi do popelnice, jako bych jedla sůl samotnou. :/

:-)<3:yes: :yes:také tak vařím čočku, dříve jsme ji ještě museli přebírat ale ani mamka ji předem nenamáčela ale tu první vodu když se začala vařit vždy slila :-K

Dnes jsem dělala, chtěla jsem zkusit něco nového a tento postup se mi zamlouval. Nebylo to špatné, ale příště vyzkouším jiný recept :-) Každý má jiné chutě...

Zajímavý a rychlý recept :-) Tahle úprava nám velmi chutnala a určitě ještě zopakuji ;-) Posílám bod i foto :yes:

Michalkrpy 14. 5. 2013 14:56
Skvělý recept a přesto, že dám na začátku sůl, tak čočka opravdu změkne, vařil jsem již několikrát a je to bašta, vřele doporučuji..:):-))

Díky za recept:yes:

chocolate, děkuji :-K:-K:-K je to pro mě čest, že jsem se u vás tak hezky zabydlela ;-):-D

chocolate 4. 3. 2011 12:28
Ivčo:-K, dnes jsem dělala přesně podle tebe a je to prostě BAŠTA.Ty cibulové kroužky na sypání mě uchvátily a čočka byla měkká cobydup.Fantasticky popsaný a vyloženě vychucený recept.
Děkuji a tisknu jako další Isu recept do sbírky (mmch včera bylo opět Kung pao s mandlemi, ale už to ani nepíšu, bo by tam byly snad jen mé komenty, stejně jako u tvé pizzy).

S bramborami mám stejné zkušenosti jako Eliza, vždycky jsem je do zelňačky vařila zvlášť a každý si je dal na talíř a zalil polévkou /, tady už probíhala na toto téma debata, někdo právě psal, že to nevadí, dala jsem je vařit přímo se zelím a nebylo to ono. Ale jak píše Eliza, záleží i na typu brambor. Od té doby je ale zase vařím zvlášť:-)
Čočku solím taky až nakonec, ale myslím, že osolit na začátku u ní nevadí, protože je vžité, že např. játra se taky nesmí solit, my je grilujeme a někdy je nakládám do směsi koření která sůl obsahuje / a ne málo / a játra jsou krásně měkká. :-)
Každý si asi vybere ten svůj způsob, který mu vyhovuje a chutná. ;-)

No, s těmi brambory a kysaným zelím je to ale pravda, to už se mi fakt párkrát stalo. Byly jakoby tvrdé na povrchu a chutnaly jinak, než brambory v polévce obvykle. Možná záleží na druhu brambor, ale už na to raději dávám pozor.
Vodu na luštěniny jsem nikdy solit nezkoušela, tak fakt nevím...Ale tobě věřím...:-)

Elizo, solím ji předem - stejně jako třeba fazole :-) a nikdy se mi nestalo, že by mi nezměkla....
to je stejné, jako se říká, že brambory neuvaříš v kyselé vodě třeba spolu se zelím - každý tvrdí něco jiného, já je třeba do zelňačky klidně vařím společně a nemám s tím problém :-)

Ivo, ty solíš čočku předem? Mě doma učili, že jakékoli luštěniny se solí až uvařené, jinak nezměknou...:-O:-8 Raději to zkoušet nebudu, ale zajímalo by mě, jak to teda je; to jo...;-):-)

http://ceskykulinar.cz/rada/lusteniny---vareni

Radko, děkuji :-K
čočku moc často nemíváme, ale na Nový rok je to tradice ;-):-)

Velmi krasne jidlo,uz dlouho jsem ho nemela jsi mi ho propomnela ale ty nasledky potom.

Jinak ses zase rozjela jak tak koukam i ten pohar je skvelej:-K

Tématické fráze:
čočka s uzeným, příprava čočky, čočka na sladko kyselo, sladkokyselá čočka, čočka na sladko, čočka na sladkokyselo, jak dlouho vařit čočku, jak dochutit čočku, jak varit cocku, čočka sladkokyselá, čočka na kyselo s uzeným masem, čočka s uzeným recept, čočka příprava, jak připravit čočku, čočka recept, kdy solit čočku, dochuceni cocky, čočka s uzeným masem, recept čočka s uzeným, kysela cocka

Suroviny:
čočka, bobkový list, koření nové koření, pepř, sůl, cibule, olej, mouka hladká, cukr krystal, ocet, sůl, okurky sterilované, lák okurkový, cibule, mouka hladká, olej, vejce, maso uzené

Přidat fotografie receptu