Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíky jako dech - úžasné

Křupavé vypečené rohlíky pozvednou každou snídani na královskou hostinu. K domácí výrobě potřebujete jen pár základních surovin a trochu volného času. Naučte se jednoduchý recept, těsto je krásně vláčné, nadýchané a jemné.

Hodnocení receptu je 5,0 (193×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BILKOVAI BILKOVAI

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 10 min

150 min (140 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10 kusů

10kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 144 kJ /
2 425 kcal
Bílkoviny60,83 g
Tuky79,28 g
Vláknina16,94 g
Cholesterol 63 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy358,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V uvedeném pořadí vložíme suroviny do pekárny a zapneme program Těsto. Krok 2: Po vykynutí vytvoříme 10 rohlíků, bulek, pletýnek či uzlů. Necháme je na plechu cca 15 minut kynout v teple. Krok 3: Rozehřejeme troubu na 230 °C.
Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se tvořila pára. Krok 4: Rohlíky potřeme vlažným mlékem, posypeme semínky, solí a kmínem, nebo necháme jen tak bez ozdobení, a pečeme ve vyhřáté troubě po dobu 10-15 minut. Krok 5: Po upečení přeložíme na mřížku a necháme vychladnout.

TIP: Druhy mouky a na co je používat

Zveřejněno 5. 1. 2011

Poznámka autorky BILKOVAI

Inspirovala jsem se receptem od Cathleen přidáním sladěnky a receptem z mimibazaru pod názvem "Rohlíky jak od pekaře". Tím chci oběma děvčatům poděkovat za nejlepší recepty na bílé pečivo. Je to fantazie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky jako dech - úžasné

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pzKV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky jako dech - úžasné

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pzKV

Marie

Komentáře (294)

Tonja:
Milá Cathleen, moc prosím 🙏🙏🙏

evjanka: Pokud pivovarnické kvasnice seženu a pokud to s nimi půjde a rohlíky se mi podaří, dám recept sem na "topky" i ostatním k dispozici. Možná by nám mohla poradit i (podle mě) nejlepší pekařka Cathleen.

Tonja:
😂
Bude lepší. :yes: Lidl na Vás určitě nemá! ;-) Pak nezapomeňte sdělit výsledek. Manžel by měl radost, kdybych mu je upekla.

evjanka: Nemohl by být třeba i lepší?

Tonja:
Pivařské rohlíky zadělávané pivařskými kvasnicemi, tak to zní docela logicky. Tak držím palce, ať to dopadne dobře a Vámi upečený rohlík je k nerozeznání od rohlíku z Lidlu. 🤞

evjanka: Podařilo se mi zjistit, že ty "pivařské rohlíky" jsou prý zadělávané pivařskými kvasnicemi, ne kvasnicemi pekařskými. Ale ruku do ohně za to nedám a ještě jsem neměl možnost to vyzkoušet. Ale jsou v blízkosti 2 malé soukromé pivovary, tak zkusím trochu kvasnic sehnat. Pak tu výsledek zveřejním.

Tonja:
Také jsem zkoušela recept najít, ale bezvýsledně. Moc chutnají manželovi. Zadejte si na YT rakouské rohlíky a tam jsem něco vzhledem podobného objevila. Ale chuť určitě nebude stejná, protože ty z Lidlu určitě obsahují různé dochucovadla, kypřidla a éčka. 🤷

Vyzkoušela jsem a doopravdy jsou nádherně jemné i druhý den, žádné ztvrdnutí. Jsou výborné. :-K

Peču i jiné rohlíky. Když ale dělám "sádláky", tak dělám tyto.

Vyzkoušeno :yes: Foto přidáno :-)

Vynikající<3

Bez pekárny chleba, z 1/2 dávky, jsou jako kupované. ????

Tyto rohlíky dělávám a jsou velice dobré, hlavně dětem hodně chutnají. Oproti jiným mají ještě jednu výhodu, bez zvláštních úprav jsou dobré ještě i druhý den.

Nevím, kdo dotáčí videa k receptům, ale stává se, že video ukazuje jiný postup, než je popsán v psaném receptu. Konkrétně tady je recept uveden pro pekárnu a ve videu se těsto zadělává ručně. To by mi až tak nevadilo, protože já pekárnu nemám a těsto zadělávám v robotu. Dělám si ale předem z vody, kvasnic, cukru a lžičky mouky preferment (kvásek, omládek) a teprve ten přidávám do mísy k ostatním surovinám.
Nelíbí se mi ale, že v receptu je z této dávky 10 rohlíků a ve videu napřed ukrojíte asi tak 1/3 těsta, rozválíte placku, tu rozkrájíte na 8 dílů a umotáte 8 rohlíčků. Celkem byste tak vyrobili 24 rohlíčků, a to je hodně odlišné. Pokud však budete péct 10 velkých rohlíků nebo 8 (event. 24) malých rohlíčků, nebude potřeba při stejné teplotě stejného času.

hosta:
Tady je poměrně nedávný test mouky a Předměřická vychází jako úplně nejhorší.

www.testypotravin.cz/testy/test-hladke-bile-psenicne-mouky

Veronika.Hrozna: Penam je Babišova mouka. Už jste od Babiše někdy měli něco kvalitního?

Moje tchýně pekla "sádláky" už před 30 či 40 lety a nedala na ně dopustit. Upekl jsem je tedy teď také a jsou výborné. Pokud zase někdy nastane situace, že nebudeme moct koupit čerstvé rohlíky z naší oblíbené soukromé pekárny, upeču zase právě tyto. Možná i tvar se mi podaří udělat už lépe.

Jen drobná poznámka: Mezi surovinami je uvedeno sádlo, ve videu je pak použito máslo. Je to prostě jiná varianta a jiná chuť; mělo by to tedy být označeno jako varianta (nemusí to být přímo jiný recept). Nachystáte si suroviny podle seznamu, pak kouknete na video a jste zmatený.

A jedna prosba nakonec: Z Lidlu mi chutnají rohlíky, které prodávají pod názvem "pivařské" (jinde jsem je viděl pod názvem "císařské". Jsou rovné, velmi štíhlé s ostrými špicemi, jsou pečené ze zmrazeného polotovaru. Nemáte někdo recept na rohlíky s takovou chutí?

Dobře se uchová pečivo tak, že se dá do mrazničky (v PE sáčku). Po vytažení z mrazničky se nechá rozmrznout při pokojové teplotě. Chutná k nerozeznání od čerstvého.

Casino: Sádlo mám čerstvé domácí , droždí taky čerstvé a nebo, že bychom měli v Bratislavě něco ve vodě ?? :-D

srettka: To mi povídej. Po dlouhém pochodu a přejíždění z obchodu do obchodu jsem včera natrefila na kvalitní mouku , z mlýnu Trenčín T 650. Koupila jsem celkem čtyři mouky každou jinou otevřela a začala čichat jako pes ! Jediná mouka z Trenčína po mouce i voněla a chutnala a :-D co je v ostatních nechci vědět.:-// Nebylo je cítiti ničím, nebo jemně mému nosu páchly. Dnes jsem upekla repete z vybraného jedince Mlýnu Trenčín a nezklamal mě ! Rohlíčky jsou nádherné ,voňavé a už po 10 minutách pečení se kuchyň rozvoněla po pečivu , jedna báseň ! Manžel si spokojeně chrochtá a já taky. <3 Prostě měla jsem smůlu na mouku. Nepeču určitě naposled , jen si dám bacha na mouku.

Zobrazit starší odpověď

hosta: Tato byla Penam hladká mouka ! Nevím možná špatně skladováno ,nebo dlouho ? Prostě nevím. Otevřela jsem i další balení a je stejná , taky ! Vůbec to po mouce nevoní , bůhví co v tom je!:-//

Právě jsem dopekla , nádherné vše se podařilo, skvělý recept ! Ovšem až na to , že jsou naprosto hnusné. Mouka , mouka ,mouka z Kaufu :-//, to snad není mouka , vůbec to nechutná a nevoní jako mouka , jak jsem zjistila po dopečení rohlíků čichajíce k sáčku s moukou, že kde je problém. :-?:-?:-? lTakže místo chutného rohlíčku mám odporný rohlíček , aby je trefil šlak ! Při pečení to ani po rohlíku nevonělo z trouby ! :-//:-//:-//:-//:-// Už to se mi zdálo podezřelé , no katastrofa. Recept vynikající , až si seženu jedlou mouku , tak upeču znovu ! Nevím kdy, a ani kde ,ale ......:-// mouku z Kaufu budu obcházet, jako antrax.;-(

casino: Já vím, používám už léta taky výhradně mouku z Věrovan a kupuju ji v Kauflandu. Ještě jsem s ní nic nezkazila !!!:-8:-O

Zobrazit 7 starších odpovědí

právě jsem je upekla vypadají výborně a ještě líp chutnají :-K :yes:

Pekla jsem včera a pro velký úspěch dnes znovu...úžasné..děkuji za recept:-):yes:

Rohlíky byly měkké, nadýchané a výborné :yes:<3

Tak už jsou venku z trouby, jako dech mi rozhodně nepřipadají, měla jsem v troubě vodu/na rozdíl od Růženy Krickové. Autorko čím to asi je? Děkuji za odpověď. Jinak recepty od tebe bývají super..:-?

Právě jsou v troubě, ale první co se mi nezdálo, bylo to že těsto je moc řídké, musela jsem použít hodně mouky na podsypání. Dělala jsem je bez sladěnky. Tak jak uvádíš. Uvidím, že se upečou, co to bude.
:-(

Super, zase něco nového :yes:

Ruzena Krickova 13. 7. 2017 16:11
Dnes jsem upekla tyto uzliky,ale zapomela jsem dat do trouby vodu na zapareni a muzu rict,ze me jako dech nepripadaji.Mozna to je tim,ze trouba nebyla zaparena nevim i kdyz testo me krasne vykynulo.Pripadaji me tvrde.:-((

Zkousel nekdo misto sadla dat maslo? Zajimalo by me zda by byly take tak dobre bez sadla.
Jinak rohliky opravdu super!

Misa: Bez tuku nejsou tak dobré. Když nemám sádlo, dávám olej. Asi čtyři žbluknutí z lahve.

No ty kráso jsou úžasné:-):-):-):-)

:yes: právě jsem vyzkoušela a opravdu skvělé :-)

:yes:Jsou vynikající .... přemýšlím z kolikanásobného množství je budu muset dělat příště, aby byli všichni spokojeni a dosyta najedeni.

Chtěl bych se zeptat,když nemám pekárnu jak tyto rohlíky udělat.Mohu všechny suroviny promíchat a nechat vykynout?

leosek: Vymiesiš a necháš vykysnúť ako klasické kysnuté cesto.;-)

Zobrazit starší odpověď

Jdu je vyzkoušet, ale nechci použít pekárnu, stačí na vykynutí 1 hodina?

peču každy den jsou jsou úžasne dik

Tak jsem o víkendu zkoušela rohlíčky a povedli se :) Přidávám bod :)

Jsou vynikajici.Musela jsem upect ze tri davek,aby na me aspon jedna pletynecka zbyla :-)
Mockrat dekuji za super recept.

Zuzana: děkuji, jsem ráda, že se povedly ;-)

Nemám ich extra pekné, ale sú (boli, minuli sa večer ešte vlažné) vynikajúce! Výborný recept! Pridávam, Ivet, foto.

magdalenka: Magdalenko, máš je krásný :yes:

magnolialilie 7. 4. 2016 19:26
Dobry vecer mam takovy dotaz cemu rikate sladenky????za cely svuj dlouhy zivot to slysim poprve :-O

Zobrazit 2 starší odpovědi

Výborné:-K Děkuji

Eva Recová 3. 3. 2016 08:26
lotysa: Nemáte prosím někdo dobrý a vyzkoušený recept na chleba z domácí pekárny? Zkoušela jsem třikrát péct chleba dle přiložených receptů a nikdy se nepodařil. Budu ráda, když mně napíšete na mail: recova.eva@seznam.cz
Děkuji. Eva

Jana:Kdysi jsem taky pekla chleba. Je to už přes 30 let. Byl vynikající. Než jsem jej dala péct , pomazala jsem ho slanou vodou a pod plech do trouby kastrůlek s vodou. Chleba byl výborný a v utěrce vydržel týden bez problému

Zobrazit 3 starší odpovědi

:yes:výborné ješte za tepla moje rodina plech vyprazdnila:-D delala jsem suky:-) děkuji za opravdu vynikající recept;-)

:yes:

Irena Králová: na vypracování těsta přece netřeba pekárny. Použije se nejstarší vynález - vlastní ruce. Klasicky kvásek a vymíchat těsto, nechat kynout, jo dá to víc práce, ale i bez pekárny se dá péci.

spagetka: Nemá každý pekárničku, ale ak ju má, tak ju treba využiť. Pokým sa v nej miesi cesto, robím niečo iné. Je to vynikajúca vec. Neviem si ju vynachváliť.

Irena Králová 5. 1. 2016 10:49
Nemám pekárnu.....:-S

tak, já dodržela gramáž i postup, vypadaly úžasně, ale s rohlíkama jako dech to nemá nic společného, sorry:-(

Můj muž je pekař a já tam svého času taky dělala...a proto Vám můžu říct, že ani pekař z pekáren recept neví, protože se to míchá ze směsí

Úžasné rohlíky, moc nám chutnaly a už nebudu péct jiné. :yes::yes::yes::-p

pavel: pokud se dodrží gramáž i postup, tyhle (Klasické) by měly být jako od pekaře;-)

cathleen:Kdyby tady byl nejaky pekar primo z pekaren to by bylo fajn ale asi nesmi prozradit recept :-)) Ale diky zkusim a dam vedet:yes:

Nejsou spatny ale porad mam pocit ze jim trochu slanejsi buchty :(Hledam recept na obycejne rohliky jako v obchode takovy ty osizeny :)

Radka Arvensisová 21. 6. 2015 15:03
Simona Kucerova:Moc moc díky :-)

Simona Kucerova: šikovná a rychlá :-D:yes:

Radka Arvensisová, Fabio: obsahuje jednoduché cukry - první potrava pro kvasinky a zbytky enzymů, které napomáhají (podporují) enzymatickou činnost kvasinek ;-) - prostě to s ní lépe a víc kyne:-)

Radka Arvensisová:Fabio:Sladěnka je sladový výtažek a prodává se v prodejnách zdravé výživy.Je to trošku podobné medu.Uchovává se v lednici a pokud dodržujete čistotu a nabíráte čistou a suchou lžičkou vydrží vám více než rok;-)Vlastním knihu Pekárnománie od Cathleen a tam je vše krásně popsané,tak jsem vám to z ní ve zkratce opsala;-)Jinak níže v komentářích se už o Sladěnce píše;-)

Radka Arvensisová 19. 6. 2015 20:44
Fabio:Dobrý den ptal jste se na to co je to sladěnka chtěla bych ty rohlíčky také zkusit, ale nikde jsem se to nedočetla. Děkuji za odpověď Arvensisová

Fabio:

Marcela : Po umotání musí housky, nebo jakékoliv kynuté pečivo opět nakynout ještě před vložením do vyhřáté trouby. Pokud si na plechu před vložením do trouby alespoň 15 minut neodpočinou, tak potom rychle vyjedou v troubě a prasknou. Jinak toto pečivo místo s vodou zadělávám mlékem - je to stoletý recept z "kuchařky naší vesnice".

Adél K.:

Ahoj díky za recept mě se povedly též. Udělala sem je s máslem ne se sádle a jsou parádní. Tady rohlíky nekoupíme, takže sem ráda za tento uzasny recept děkuji Ada Francie :-K

Tak tyto rohlíky jsou opravdu skvělé:yes: Upekla jsem je hned z dvojité dávky, jednu z klasické bílé mouky a druhou ze špaldové mouky, přidala k nim různá semínka a otruby. Obě verze jsou fantastické:-) Všem nám moc chutnají, jsou nádherně křupavé a uvnitř vláčné, mňam:-)

výborné, do hodiny byly pryč :-p:yes:

Tématické fráze:
rohlíky recept jako od pekaře, domaci rohliky jako od pekare, rohlíky, rohlíky recept, nejlepší rohlíky z pekárny domácí, rohlíky z domácí pekárny, recept na rohlíky, pletení rohlíků, nejlepší rohlíky, domácí rohlíky, rohlíky jako od pekaře, úžasné domácí rohlíky, rohlíky jako z obchodu, rohlík, nejlepší domácí rohlíky, nejlepší domácí rohlíky, rohliky jak od pekare, rohlíky 80, jak se motají rohlíky, jak zabalit rohlík

Suroviny:
voda, sádlo, mouka hladká, sůl, sladěnka, kvasnice, mléko, kmín celý, sůl

Přidat fotografie receptu