Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Míchaný kompot

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 368 kJ /
2 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy500,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Drobné ovoce očistíme od "bubáků" a šťopek a propláchneme pod studenou tekoucí vodou. Naplníme do důkladně umytých a vysušených skleniček. Krok 2: Mezi tím si už nachystáme sladký nálev: do 1l vody si rozpustíme 500g cukru a svaříme. Krok 3: Naplněné skleničky zalijeme sladkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme (nejlépe v horkovzdušné troubě). Krok 4: Já plnila do skleniček od přesnídávky, takže jsem zavařovala 8 minut v horkovzdušné troubě se spuštěným horkým vzduchem. Krok 5: Po vytažení skleničky obrátíme do druhého dne víčkem dolů.

Zveřejněno 3. 5. 2008

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Míchaný kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Míchaný kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Maruška 4. 7. 2012 05:19
Majdula:Ahoj, já už 40 let zavařuji v normálně umytých sklenicích jen čistou vodou nebo teď asi 3 roky v myčce. Ovoce musí být umyté nejlépe v několika vodách přendáváním z mísy do mísy. A pak dělám většinou a jsou nejlepší míchané kompoty. Letos jsem koupila v supermarketech nejlevnější broskve nebo nektarinky (už teď stojí 19,90 Kč). Do sklenice nakrájím na dno nejprve několik měsíčků broskví, na to nasypu angrešty, černý i červený rybíz, třešně, višně. Později v létě dávám na dno na kousky nakrájené hrušky, protože jsou tvrdší než další ovoce, pak zase broskve, půlky zelených rynglí, půlky švestek, žluté špendlíky, ostružiny nebo pár kuliček černé aronie (kvůli zabarvení). Do každé sklenice (0,7 litrů) nasypu 4 - 5 polévkových lžic cukru a zaliji vodou asi 2 cm pod okraj, aby bylo ovoce skoro zalité. Zavíčkuji - poslední dobou jsou nejlepší šroubovací víčka, protože jsou ze silnějšího plechu než ta zamačkávací a lépe drží. Sklenice narovnám do normálního vysokého hrnce, na dno dám starou utěrku nebo nějaký hadr, zaleji vodou nejméně do poloviny sklenic (nesmí být potopené) a na vařiči zavařuji tak, že od bodu varu ztlumím vařič a stopnu si asi 10 minut. Může to být hotové dřív, proto zkusím povytáhnout sklenici a kontroluji ovoce podle barvy. Zelené zežloutne, tmavě červené zrůžoví a tak trochu popraská, třeba okurky krásně postupně od spodu světlají z tmavě zelené až po světle zelenou. Pak to hned vytáhnu - nejlépe na dřevěné prkénko nebo na nějaký hadr a nechám zchladnout. Pokud zůstane na dně nerozpuštěný cukr, můžeš je na pár hodin obracet, až se rozpustí, ale není to potřeba - cukr totiž ten kompot nesteriluje, dělám některé kompoty úplně bez cukru jen zalité vodou a také se nekazí. Bez cukru mám vyzkoušené zelené ryngle, švestky, ostružiny, meruňky - ty jsou strašně kyselé. Takto zavařuji už asi 40 let a zkazí se mi tak 1 zavařenina z 50, a zavařuji asi 200 zavařenin "sedmiček" a asi 50 menších skleniček džemů. Zkus to také, kdybys potřebovala jakoukoliv radu, klidně se ozvi. Přeji ti hodně úspěchů - Maruškam.suhajova.m@gmail.com

snad mi porádíte holky-zavařovala jsem, nebo jsem se o to pokoušela už 2x a pokaždé jsem mohla dělat pálenku ;-( Sklenice jsem vydrhla ručně, pak ještě do myčky, pak osušit a vysterilovat do trouby,pak omyté ovoce,nálev nebo cukr zavíčkovat-víčka stejný postup jako flašky-nesahám na gumičky a sterilovala jsem jednou klasicky v hrnci a jednou v troubě. A POKAŽDÉ EXPLOZE po pár dnech...:-(( tak nevím co by mohlo být špatně? Jestli to ovoce? něvím jak zprávně vybrat...a jak na přesnidávky? Děkuji moooc za každý příspěvek :-K

Já už se těším, jak budu zavařovat, pokud tedy něco bude po těch deštích:-(:yes::yes:

Já kompoty nedělám ve vlastní šťávě, přidávám vodu. Ve vlastní šťávě dělám jen ovoce, které pak používám na moučníky.

Drobné ovocie nakladám vždy vo vlastnej šťave, presypujem ovocie cukrom a sterilizujem. Pretože drobné ovocie má veľa vody, je zbytočný nálev.

Tématické fráze:
kompot ze špendlíků, kompot z nektarinek, nektarinky kompot, špendlíky kompot, špendlíkový kompot, kompot z ostružin, ostružiny kompot, nálev na ovocné kompoty, kompot z ryngli, ryngle kompot, kompot z míchaného ovoce, nálev na nektarinky, zavařujeme špendlíky, kompot spendliky, aronie kompot, nálev na kompot, nálev na ryngle, kompot ryngle, nálev na špendlíky, michany džem

Suroviny:
ostružiny, cukr

Přidat fotografie receptu