Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový džem

Voňavý jahodový džem s kousky celých jahod vnáší do naší kuchyně kousek léta i v časech třeskuté zimy, kdy si jej přidáme na chléb s máslem nebo jím ochutíme palačinky či lívanečky. Připravte tuto skvělou marmeládu a buďte vybaveni i na zimu.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 25 min

70 min (45 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 790 kJ /
3 535 kcal
Bílkoviny7,00 g
Tuky3,00 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy860,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: U jahod odstraníme stopky se zbytkem okvětí, opláchneme je, větší jahody překrojíme. Krok 2: Vložíme do hrnce a pomalu za stálého míchání vaříme. Krok 3: Když se odpaří část tekutiny (necelá polovina), postupně přisypáváme cukr a dále opatrně mícháme. Krok 4: Během přípravy se nemá přerušit var. Po přidání celého množství cukru vaříme ještě asi 5 minut. Krok 5: Horký džem plníme do sklenic, hrdla otřeme do sucha, uzavřeme víčky a sklenice přibližně na 10 minut obrátíme dnem vzhůru. Krok 6: Džem je trošku "tekutější", proto ho lze použít i na zmrzlinové poháry.

TIP: Oblíbené recepty na jahodový džem

Zveřejněno 3. 5. 2008

Poznámka autorky jitule

Pro delší trvanlivost můžeme přidat konzervační přípravek (petosu, nebo sterilovat).

http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodový džem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xKz

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodový džem

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xKz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Ahoj, se zavařováním začínám... Proč se nesmí přerušit var? Díky

Tak ten bych si s chutí dala :-). Mám ráda na pečivu celé kousky ovoce :-)

Všem co neví co je džem (jam) a diví se dlouhému vaření. Vězte, že džem je ovoce svařované tak dlouho, až se zahustí samo sebou, tedy třeba jahody se svařují na cca třetinu původního množství, tedy ze tří kil jahod je cca kilo džemu. Džem je samozřejmě bez přídavku cukru ! Ty fofrpostupy jsou pseudomarmelády.

Jitule Winterová 17. 10. 2014 13:48
Ahoj Jituš, narodila jsem se také 6.4.- ale v roce 1945. Čtu Tvoje recepty,jsi šikovná holčina!!!!!!:-)

JÍDLÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!

Na džemy vařím do 6 minut, udělám zkoušku tuhnutí a je to. Pokud se vaří déle, tak se vyvaří všechny cenné látky

Recept je jednoduchý,ale nevím,proč vařit jahody hodinu!?Stačí celkem i s rozvařením a zahuštěním 15 min.(5 min.rozvařit pomačkané jahody a 8-10 min s cukrem):-p

Markéta:

Ja ho dnes dělala a vyborny akorát jsem pridala Gefix.Jahody jsem nakrájela na pulky varila 30minut a bylo hotovo.Kousky vůbec nevadi na palačinky vyborny:-8

O: Však nikde nepíšu, že musíš postupovat úplně podle mého receptu. Letos jsem jahody nejdříve rozmačkala a potom postupovala stejně a džem je výborný!

Teď to na mě juklo z náhodných receptů... nevim no, tomuhle bych neříkal džem, spíš rozvařený jahody.. ale asi jak je kdo zvyklý..

V jednoduchosti je krása, já jsem hledala něco nového, ale tradice je tradice. Je¨ště k doplnění naše rodinná tradice velí jako prevenci proti kažení sklenice vypláchnout rumem. ještě semi nic nezkazilo

Já jsem omyté jahody v hrnci rozmačkal a vařil jsem je hodinu. Jinak recept dobrý:-)

Ahoj Jitko.
Vidím,že recept je jednoduchý.Jen by mě zajímalo,jak dlouho vaříš jahody,ještě před tím než přidáš cukr.:-8

Tématické fráze:
marmelada z jahod, jahodovy jam, džem, džemy recepty, příprava jahodového džemu, džem recept, jahodový jam recept, marmelády a džemy recepty, recept na džem, marmeláda z jahod recept, recept džem, recepty na džemy a marmelády, jahodovydzem, recepty na marmelady a dzemy, recepty na marmelady, jak se dela džem, příprava džemu, recepty na dzemy, jahody marmelada, džemy recept

Suroviny:
jahody, cukr krupice

Přidat fotografie receptu