Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošské brambrdle

Hodnocení receptu je 4,5 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

verca22

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory ve slupce si dáme uvařit a poté je oloupeme a smícháme s tvarohem. Krok 2: Uděláme si těsto z vody a mouky, vyválíme je a poté hrníčkem vykrajujeme kolečka, kolečka naplníme doprostřed směsí z brambor a tvarohu, ale musíme se ujistit, jestli směs není horká a dáme vařit do vroucí vody, až nám kapsičky vyplují na povrch, tak je vyndáme a zatím si osmažíme cibulku na sádle, až bude do zlatova osmažená, tak ji nalijeme na taštičky a podáváme se zakysanou smetanou.

Zveřejněno 23. 1. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské brambrdle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nzAl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošské brambrdle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nzAl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Robim to iste,len namiesto tvarohu davam bryndzu :-

kolko muky,kolko vody,aby vzniklo dobre cesto

beda venerabilis 26. 11. 2015 11:15
Lara: V Polsku se toto jídlo nazývá pierogi ruskie (rusínské pirohy) a patří k zlatému pokladu polské kuchyně. Podává se na Štědrý večer.

Jdu to zkusit,recept je jednoduchý a líbí se mi:-p

Slovanske narody maji hodne společneho.Možna slyšeli o ukrajinskich varenikach,tak to jsou pravě oni,varianty naplně podle chutě(brambory a tvaroh,tvaroh,zeli..)testo nudlove,akorat mekke.Troufam řict že se to vaři v každe rodine.

Krušnohorské nikoliv krkonošské ;-):-p.
Jsem si hned říkala, že jsem o nich v životě neslyšela, přestože jsem z Podkrkonoší a mám prostudovanou výbornou krkonošskou kuchařku pana Marholda.

znám užasná ňamka jen tu náplň trochu dochutím česnekem a pepřem a nebo mohou bejt jen samotné na jemno nastrouhané brambory studené samo. bodík letí k vám :yes:

Tak to se mi moc líbí, osobně patřím k těm, které uvaří i bez podrobného receptu a jsem pak na sebe pyšná, jak jsem šikovná :)

Rychlé, jednoduché a docela dobré:-p:-p náplň byla taková bez chuti, příště přidám nějaké koření:yes:6

I já to znám podle pana Náhlovského, kdysi recept říkal v nějakém pořadu v televizi, on umí, stejně jako pánové Novotný a Troška, o jídle vyprávět tak, že máte pusu plnou slin :-p:-p
Už jsem je dlouho nedělala, díky za připomenutí :yes:

zizala: Byl to pořad ,,My rádi jíme,, s Bohdalovou, Novotným a Náhlovským

Také znám podle p. Náhlovského, doma jsme dělali dost podobně ;-):-p:yes:

Díky Romanovi a Amiře za upřesnění;-)

Tieto pirohy sa u nás varia okrem tejto náplne aj v kombinácii zemiaky + bryndza. Obe varianty sú výborné :yes: A polievajú sa cibuľkou orestovanou na údenej slanine. ;-)

Zapomněl jsem, že ty rozšťouchané brambory se smíchají s půl kg tvarohu ....... omlouvám se.

Tento recept mám od pana Aloise Náhlovského pod názvem Krušnohorské brambrdle a zní takto: 500g hladké mouky, sůl, pepř, 300g vařených brambor, 500g měkkého tvarohu, cibule a mléko. Hladkou mouku osolíme a opepříme a rozděláme vodou, aby vzniklo tvátné těsto, rozválíme placku a vykrajujeme kolečka větším hrnkem. Připravíme si nádivku: brambory jen rozšťoucháme a smícháme se solí a pepřem. Nádivku dáme na placičky a přehneme jako piroh.Pirohy vaříme v horké vodě, hotové jsou, až vyplavou. Poléváme smaženou cibulkou. Na vedlejší talíř nebo misku si rozděláme ještě jeden tvaroh rozdělaný s mlékem a osolený , ochucený česnekem a do do toho si pirohy namáčíme.

Amiro,děkuji.:-K

Na www.rozhlas.cz/sever/chutovky/_zprava/501828 jsem našla toto upřesnění receptu:
30 dkg brambor, 1/2 kg měkkého tvarohu, sůl, pepř, mléko , 1/2 kg hladké mouky, cibule a sádlo

Nádivka: Uvařené brambory ve šlupce necháme vystydnout, oloupeme je, rozšťoucháme a smícháme se 1/4 kg tvarohu, osolíme a opepříme.

Smetánka: druhou 1/4 kg tvarohu smícháme s mlékem a trochu osolíme.

Brambrdle: mouku smícháme s vodou až vznikne těsto, osolíme, opepříme a z těsta vyválíme plát a skleničkou z toho vykrájíme placičky. Na tyto placičky pokládáme nádivku a přehnutím vytvoříme pirohy. Na pánvičce na sádle dozlatova osmahneme nakrájenou cibulku ( čím více cibule tím lépe ), pirožky uvaříme ve vroucí vodě ( když vyplavou nahoru jsou hotové ), scedíme a necháme okapat a potom je dobře promícháme s tou cibulkou. Pirožky obalené tou cibulkou namáčíme do smetánky, jíme to rukama a zapíjíme smetanou nebo podmáslím.

Určitě to bude dobré, ale jak již děvčata přede mnou uvedla, nezkušená kuchařka dle tohoto receptu opravdu neuvaří.Chybí tam jak váhový rozpis tak přesný postup (brambory smícháme s tvarohem, celé, snad nastrouhané).
Nerada kritizuji, ale chtělo by to opravdu upřesnit;-)

Musím se přiznat,že z toho receptu nejsem moudrá.Jaká mouka a kolik?A jen mouka a voda?

No, taky se mi líbí jednoduché recepty, ale tohle ".Uděláme si těsto z vody a mouky vyválíme je" mi taky není moc jasné. Když jednoduchý recept, tak pokud možno i pro ty, co by si to těsto asi bez gramáže dokupy nedali. Patřím k nim.;-)

já ten recept nechápu, očistím brambory a smíchám je celé s tvarohem? :-O

;-)já mám tyto jednoduché recepty ráda, snad tam chybí jenom trocha soli do těsta na taštičky (ty jistě každá kuchařka zvládne a použije svůj osvědčený postup) a náplň z tvarohu a brambor taky není nic složitého :-D

Souhlasím s Elizou. Taky mi tohle zmatené souvětí nic neříká...:-((

Já tomu nerozumím vůbec...:-/ Suroviny dobré, ale jinak se podle toho uvařit nedá...

To nemusí být špatné. Jen mi v receptu trochu chybí váhový rozpis a z jaké mouky se plněná kolečka dělají. Předpokládám, že se vaří v osolené vodě.

brambrdle:-O:-?tak ten název se mi líbí:-D:-D:yes::yes::yes:a taky to může být dobré:-p;-):yes:

Tématické fráze:
krušnohorské brambrdle, my rádi jíme recepty, krkonošské brambory, brambrle, krkonošské brambrle, krkonošská kuchařka-recepty, krkonošské recepty, krušnohorské brambrle, krkonošská kuchařka recepty, nahlovskeho brambrle, recepty my rádi jíme, krušnohorská kuchařka, krkonošská lepenice, bambrdle, recept na brambrle, krusnohorske kyselo, recepty náhlovsky, nahlovsky recepty, krkonošské brambory recept, krkonosské bambrle

Suroviny:
brambory, tvaroh, smetana zakysaná, mouka, voda, sádlo, cibulka

Přidat fotografie receptu