Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná fazolová polévka

Máte chuť na výbornou fazolovou polévku? Uvařte si s námi tuto hustou, sytou a smetanou zjemněnou fazolačku. Je doplněná bramborem a dobrou klobásou, provoněná česnekem, bobkovým listem a novým kořením.

Hodnocení receptu je 4,8 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

renca31

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 100 min bez doby namáčení fazolí

120 min (20 min příprava + 100 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 329 kJ /
1 991 kcal
Bílkoviny81,93 g
Tuky87,98 g
Vláknina103,92 g
Cholesterol 141 mg
Sodík 1,36 g
Sůl3,10 g
Sacharidy168,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přes noc namočíme fazole do vody a v této vodě je dáme vařit. Pokud je třeba, trochu vody přilijeme a přidáme bobkový list a nové koření. Krok 2: Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, klobásu nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém oleji do sklovita, pak zasypeme moukou a připravíme světlou jíšku. Osmaženou jíšku zalijeme studenou vodou (množství podle potřeby) a rozšleháme dohladka. Krok 4: Nakrájenou klobásu velmi lehce orestujeme na lžíci oleje. Krok 5: Fazole uvaříme téměř doměkka, pak přidáme sůl a nakrájené brambory (brambory ale můžeme uvařit i zvlášť a pak přidat do polévky). Krok 6: Zhruba po 5 minutách varu polévku zahustíme připravenou jíškou. Přidáme prolisovaný česnek v množství podle chuti, čerstvě drcený pepř, opečenou klobásu a ještě necháme pozvolna vařit, až jsou brambory úplně měkké. Pokud je třeba, konzistenci polévky upravíme přidáním vody. Krok 7: Ke konci varu přidáme smetanu, polévku ochutnáme a případně dosolíme. Krok 8: Polévku můžeme dochutit i troškou octa, ale ten si už může dát každý podle chuti do polévky přímo na talíři.

TIP: Vydatné luštěninové polévky

Zveřejněno 25. 1. 2011

Poznámka autorky renca31

Z uvedeného množství je 6-7 porcí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná fazolová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vjyV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborná fazolová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vjyV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

Výborná polievka, použil som smotanu na šľahanie. Vďaka za recept, pridávam foto. :yes:

Simona Skolakova: Moc díky za radu, určitě vyzkouším.

medvidek335: DOBRÝ DEN
toto zavařování dělám už skoro 20 let a jsem v to odborník natolik že jsem měl i tři půlhodinové besedy v ČR BRNO, kde si mně pozvali do pořadu Apeptýt- paní Vykoupilová. Možete najít v archývu. J to na delší povídání i s mojema zkušenostma a vychytávkama, ale jen na stručně jak to máme u nás. Mám ve sklepě kolem 100 sklenic jen s různýma políévkama, dalších 50 s masem či potovary masa a sekané, zeleniny a ovoce víc jak 500 včetně okurků a marmelád. V mikrovlnce dělám i o;škvarky, zavařuju okurky a všechno ovoce, včetně marmelád čatny , leč a kabanosů na všec hny možné ´úpravy . Dělám v mikrovlnce i snídaně, jako volská oka, škraka a jiné šmakulády . Už jsem přemýšlel, že založím zvláštní vlákno s využitím mikrovlnky. Po relacích mi volalo hodně posluchaču na můj mobil a všem jsem poradil, že není čeho se obávat, jen mít dordžovat moje rady a mít dobrou mikrovlnku a přečíst si její výkonnnost, kde jim poradím jak ji správně nastavit, třeba na ohřítí koleček knedlí před obědem, nebo té polévky či pečeného či mikrovněného masa. Moe mejlovka je pejisema@seznam.cz , kde se mi ozvěte a vše popíšu a budete mít s vařením nejen radost, ale i dost času na klid a pohodu třeba na kávu z mikrovlnky a nebi i topinky z mikrovlnky , které nejsou protibvně masné , ale lehce křupavé a uvnitř nedřevatělé. V součastné době, kdy cena energie je různá, tak tady jsou náklady na 5,či 6 sklenic o dvě pětiny levnější. A ani jeden , a to možu garantovat, strávník nepoznal, že jsem při mojem ,,mistrovském,, vaření použil mikrovlnku. A TI CO NEVĚŘÍ, POJDŤE SE MNOU DO DISKUSE, NIKOLIV DO SPORU. 5ekněte své argumenty a já vám dám svoje výhody i samozřejmě nevýhody vv návanosti na vaši peněženku i zdravotní stav. Nechci se chlubit, ale kasat se můžu jen svojim ,,stařeckými,, zkušenostmi a peřím.
,,toš teda tak,,

medvidek335: a co vyzkoušet tento návod jak na to;-)

JosefZeravicky: Zajímalo by mě, jak zavařujete polévku v mikrovlnce, je to velmi dobrý nápad, ale mém z toho strach. Už mnohokrát jsem se odhodlávala to zkusit , ale nikdy jsem se nakonec neodvážila, mám strach že mi sklenice bouchnou. Je to určitě výhoda, pokud odněkud přijedete a je čas večeře, máte konzervu dobré polévky hned k dispozici. Děkuji Jiřina

DOBRÝ DEN, fazulová polévka je moje hoby a byl jsem sní i v soutěži o vaření. Nekritizuju stávající recept, neb co rodina, co oblast ši kraj je jiná skladba. Ale gurmáni vědí že když je fazulová, tak ostatní by mělo být jen doplňkové a hlavně tradičně jedlé lžící a navíc nikoliv, aby to bylo nebo nedovařené či takzvaná plpa, pokud ovšem neníá brána jako takzvaná přesnídávková. Můj názor - namočení přes noc výborně, ale vodu z namáčení vylít, neb jsou tam nečistoty z usklaďňované fazule a nebo i sem tam nějaký pilous. Dál, někomu vadí nadýmání, někomu ne. Dá se vyřešit tím, že fazulu vařím 5 minut a tento vývar dám bokem a přidám už klasickou - buď vodu (ale teplou) nebo zeleninoví či masový vývar, ale zase nesmí být silný aby fazula nezanikla. Párky či kobásy , proč ne, ale měly by bát jen nenápadné a lehce doplňující pohled. Já kabanos či klobásu nakrájím na malé kostečka a lehce osmažím. Protože jsme na naší krásné Moravě, tak vše na sádle. Brambory, proč ne, ale jen na malé kousky a hlavně nerozvařit aby na lžičce byla jako hlavní v pohledu fazula a sem tam nějaká brambora či kabanos. U nás se brambor nedává, ale dává se ,,těstové noky,, . Vajíčko, hrubá mouka sůl a nebo já dávám podravku. Lehce zpracovat, nikoliv do hutného těsta a pak udělám nějaký váleček a kuchyňskýma nůžkama stříhám na patvary asi tak 1x2 cm, né tlusté, neb by se neprovařily. kDYŽ TAM DÁM TYTO NOKY, TAK JI ANI NEMUSÍM ZAHUŠŤOVAT JÍŠKOU, stačí jako obvykle lehce osmažená cibule. Protože jsme česnekoví, tak dáváme naškrabaný česnek na konec stejně jak majoránku a necháme lehce povařit 3-5 minut. Jako příloha u nás vítězí - beleše na plotně, ale né na sladko. Normální porce je 3-5 talířů a 5-8 belešů. A pak už se enom nadnášíme blahem a s nebíčkem v pusence.
Nikomu náš recept nevnucuju, jen jsem chtěl reagovat a sdělit , že ji budu dělat dnes ve velkém množstí kolem 12 litrů, kterou pak zčásti zavařím v mikrovlnce do šroubovacích sklenic na příští snadné obědy či večeře.
,,toš teda tak,,

:-)<3:yes::yes::yes::-K

Dávám bod. Kdo nemůže smetanu, přidá mléko. Skvělá polévka.:yes::-)

:yes: kluci mi jen tak fazole nezbaští ale tahle polévka do nich zahučela jak nic . Akorát jsem místo brambor udělala krutonky a použila fakt silný hovězí vývar. Takže děkuji a u nás rozhodně zařazeno do oblíbených. :-K

Výborná,dnes byla k obědu,ještě jsem přidala nastrouhanou mrkev a petržel:yes:S dovolením vkládám foto:-)

Právě dovařeno, je výborná! :-):yes:

To je přesně to, s čím si začátečník neporadí, a to je škoda, :-(recept je od toho, aby ho zvládl každý...:-(

Dobrý den, mohla bych poprosit kolik čeho abychvh věděla? Budu vařit poprvé a Váš recept mě nadchl. Děkuji

Výborná, pochutnali jsme si. Díky, posílám bodík. :yes: :-)

vyborná polévka ijako hlavní jidlo.dobrou chut.:yes:

Jedním slovem skvělá. :-)

Mohu napsatjen chvalu:-K moc dobra a detem chutnala;-)mohu napsat jednim slovem VYBORNA:yes::yes:

Dnes byla polévka k obědu:-p+4:yes:jen místo klobásky bylo maso z uzeného kolena:-*Bodík a fotku posílám:-)

:-p :-p :-p Tahle fazulačka je fantastická. :yes: Klobáska dá polévce ten správný šmrnc a smetana ji zjemní. :-p + 4 :yes:

Mockrát děkuji za uvítání,a pokud to bude závislost tak manžel a deti budou je rádi...a děkuji za bodíček:-))

renca31 vítej na topreceptech!!!:-K:yes:

Renčo31, vítám tě v naší Topkové rodině, jako dalšího člena a přeji ti, aby se ti tady líbilo-pozor na závislost na tyto stránky, takových je nás tu dost;-):-D

My polévky milujeme, také jsme dnes měli fazolovou i když jinou, tak ti dávám 1.bod:yes:

Tématické fráze:
fazolová polévka, fazolová polévka recept, recept na fazolovou polevku, fazolová polévka recepty, slovenská fazolová polévka recept, fazolová polévka top recepty, fazolova polivka, fazolová polevka.cz, slovenská fazolová polévka, recept fazolova polevka, fazolová polévka s bramborem, dobrá fazolová polévka, nejlepsi fazolova polevka, recepty na nejlepší polévky fazolová, fazolová polévka s klobásou, fazulova polévka, hustá fazolová polévka, fazolová, fazolová polévka s párkem, polévka fazolová

Suroviny:
fazole barevné, brambory, cibule, klobása, olej, česnek, koření nové koření, bobkový list, pepř drcený, sůl, smetana na vaření, ocet, olej, mouka hladká

Přidat fotografie receptu