Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba - normální a jednoduchý

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

megamaty

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 174 kJ /
3 388 kcal
Bílkoviny96,50 g
Tuky13,50 g
Vláknina80,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy680,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1/4 kg žitné promícháme s 5 dc vlažné vody a droždím na kvásek a dáme do trouby na 50 stupnů pořádně vykynout - přes 1hodinu. Krok 2: Do kvásku nasypeme zbytek mouky a 1 rovnou lžičku soli a kmín (nejlépe drcený, ale můžete i vynechat a dát jen na povrch bochníku celý). Krok 3: Těsto vyhněteme rukama do spíše tužšího (bude potřeba přidat trochu vlažné vody) a vyválíme bochník a to už záleží na vás, jestli raději kulatý a nebo veku. Krok 4: Je dobré dat vykynout do plátýnka (utěrky), kterou pořádně promoučíme nebo poškrobíme, ať to pak dostanete vcelku na plech (já mám pizza kámen). Dejte plátynko do nějaké mísy. Na veku je třeba ošatka a to má asi málokdo (jasně můžete případně i do formy na biskupa). Krok 5: Kynout necháme opět v troubě při 50°C. Kynout necháme asi hodinu, až je nádoba s čepičkou (vykyne dost). Krok 6: Vytáhneme a troubu rozehřejeme na 230°C. Krok 7: Bochník vyklopíme na plech a potřeme vodou a posypeme kmínem. Krok 8: Na 230°C pečeme 20 minut a pak snížíme na 180°C a necháme 40 minut dopéct. Dobrou chuť.
V případě, že se nepodaří těsto dobře vyklopit a trochu zůstane v nádobě, tak to hoďte do sklenky a zavřete a za den či dva to můžete použít na rozkvašení dalšího kola.

Zveřejněno 26. 1. 2011

Poznámka autora megamaty

Toto je opravdu klasický staročeský chleba-ten nejlepší na světě a to bez nadsázky, který vydrží čerstvý i bez brambor a je dobře stravitelný a nemusíte do něj cpát ,kde jakou zbytečnost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba - normální a jednoduchý

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YMA0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba - normální a jednoduchý

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YMA0

Marie

Komentáře (21)

Hanka:do chleba se tuk nedává, není to bílé pečivo a ocet se dává jen v případě, že necháte kvásek málo prokvasit ,jelikož jinak je z něj dost kyselý. Pšeničná hladká mouka se dává do hypermarketových chlebů, aby při váze 500g byly velké jako kilový normální chleba. Hrubá mouka se do chleba také nedává. Chlebová mouka jenž je použitá má své specifické vlastnosti a proto je z ní chleba opravdu dobrý a nedrobí se.

V neděli jsem pekla je výborný ukládám.

Tak o víkendu jsem dělala, chleba byl výborný když se upekl, druhý den byl drobivý a hrozně hutný.Není v něm ani špetka tuku, příště bych dala aspoň 2 lžíce oliv.oleje nebo sádla a půl hrubé a půl hladké mouky.A dala jsem 1 lžíci octa tak, jak se všude dává.
Takže výsledek byl skvělý jen když byl teplý, druhý den bylo po nadšení.Ale to jen náš názor.

Je to krásný bochník.No a máslíčko lze doma udělat jednoduše také.
vizte, zde je postup :
http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni...

Cathleen -díky.No, tak ale v recepisu není psáno, jaká mouka na ten chleba patří.Dala bych půl hl. a půl hrubé.Ale jestli to je dobře nevím, říkám chleba nepeču.

:-)Hani, nejsem autor (doufám promine)...ano, celozrnná mouka může být jemně mletá (když ji promneš mezi prsty, je téměř jako hladká), pak jsou středně hrubé celozrnné a existují i hrubě mleté. Vždycky je to na obalu napsáno! Např. Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá....atd.;-)

Já mám prosbu-chleba doma nepeču, tak nevím, jestli žitná a pšeničná celozrnná mouka může být hladká nebo polohrubá.Nebo je prostě jen celozrnná.
Asi budu za pitomce, ale z takové mouky nepeču a chci tento chleba zkusit.
Díky

:yes::-p:-K:yes:

:-p:yes::yes::-K

Nádherný chlebík :-) :yes:

Taky vyzkouším vypracovat a kynout v pekárně,vypadá krásně:yes::yes:+

vypadá moooc dobře. :yes::yes: :-p Dělám podobný, jen řídší a strkám do nerez gastro nádoby vyložené papírem. ;-)

Pitrísek 26. 1. 2011 17:30
Dá se tento recept použít i na domácí pekárny?? a Kolik tedy čeho??

normální a jednoduchý , ale nádherný!!!!:yes::yes::yes::yes::yes:

:-)Ukládám a +9bodík posílám:yes::yes:

Vypadá pěkně taky určitě vyzkouším;-),a nechám též kynout v pekárně jako Bibinka;-),bodík č.8

Megamaty, vítám tě mezi námi v naší Topkové rodině a přeji ti, aby se ti tady líbilo;-) Pozor na naše stránky vzniká závislost:-D
Za chlebík dávám 7.boda a asi ho vyzkouším, ale zadělávat a kynout ho nechám v domácí pekárně s poloviční dávkou mouky;-)

Tak tenhle chleba určitě stojí za vyzkoušení:yes: je parádní:yes: +

Opravdu pěkný chlebík:yes:bod a uložit:-)):-))

...k tomu ještě máslíčko a maminčinu marmeládku... :-p:yes:

Máš ho nádherný. To zaslouží bodík a já si ukládám:yes:

Tématické fráze:
chleba recept, chleba z hrubé mouky, jaká mouka na domácí chleba, jakou mouku na chleba, jednoduchy chleba, jaka mouka na chleba, recept na chleba, starocesky chleba, jednoduchý chléb, vyborny starocesky chleb, staročeský domácí chléb, jednoduchý recept na chleba, co se dává do chleba, nova.cz recept na chleba, starocesky chleb, domácí chléb z normální mouky, drobivý chléb, jakou mouku na domaci chleba, jaká mouka na chléb, jaká mouka se dává do chleba

Suroviny:
mouka celozrnna pšeničná, mouka celozrnná žitná, voda, sůl, droždí, kmín celý

Přidat fotografie receptu