Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květáková polévka II

Jednoduchá a rychlá květáková polévka, zahuštěná máslovou jíškou je hotová za pár minut a zvládne ji připravit opravdu každý. Talíř horké, máslem provoněné polévky před servírováním dozdobíme nadrobno nakrájenou pažitkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie829 kJ /
198 kcal
Bílkoviny3,38 g
Tuky9,71 g
Vláknina3,68 g
Cholesterol 26 mg
Sodík 417 mg
Sůl1,11 g
Sacharidy22,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme studenou vodou (nebo zeleninovým vývarem), prošleháme a přivedeme k varu. Krok 2: Přidáme zeleninový bujón, na menší růžičky rozebraný květák, nakrájenou mrkev a cibulky. Krok 3: Vaříme alespoň 20 minut, aby se jíška dobře provařila, ke konci přidáme nakrájenou nať z cibulek, případně dochutíme solí a na závěr přidáme nakrájenou pažitku.

TIP: Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 5. 6. 2008

Poznámka autorky maris

Před přípravou dávám růžičky květáku na chvíli do osolené vody, vylezou z nich broučci, kteří se někdy v nich zabydlí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květáková polévka II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VXO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květáková polévka II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VXO

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

zdenka.s: moc děkuji i za fotku:-K mám radost :-)

Moc dobrá polévka :yes: mrkev mi snědli ,tak jsem dala hrst mražené zeleniny do polévky a hrstičku hrášku .Pět hvezdiček si opravdu zaslouží :-K:-K
A přidala jsem fotku.

Moanka: Já děkuji ;-):-K

Dobroučká polévečka. Moc děkuji za recept… <3

:-)<3 :yes::yes::-K

Část komentů úplně od věci jsem smazala - Žížalka si popletla na který recept chtěla reagovat a byla z toho zbytečná debata....

MamlajdaD: Skvělý nápad. Taky občas použiju, ale nezamrazuju ( mám totiž plný mražák, teď právě hub). Takováhle diskuze se mi líbí, ráda čtu komentáře a občas se i poučím.;-)

MamlajdaD: Páni, to jsem rozpoutala bylo pěknou diskuzi. Pokud není nikdo sprostý a neuráží, je to fajn. Je dobře, když kuchaříci diskutují a tím si pomáhají. Já napsala svůj názor a bylo to v dobrém. Nebo ne?:-8

Eja57: Tak to já nevím, co si lidi kupují, ale myslela jsem, že to nebude tak hrozné, jak píšeš. Většinu nákupů si nechám dovážet firmou, která je tady na to zavedená a i když s nimi nejsem někdy spokojená, tak měnit nebudu, obzvlášť v této době. :-(;-) Jednou za čas dojdu k mému řezníkovi, nacpu si mrazák a jednou za čas jedu se synem do zeleniny na výpadovku, kde mají pěkné zboží a není tam v určitou dobu moc lidí. :-8. Ale do velkých marketů teď raději nechodím. ;-) Ale víš, že by mne to zajímalo, jak hodně se ty bujony prodávají? :-D :-K:-K:-K

MamlajdaD: " dnes už je většina lidí asi nepoužívá":-O no to jsi velký optimista....podle toho jak často je v nákupních košíkách vidím - tak soudím, že se používají, a průřezově všemi generacemi....

sikulka: Nic ve zlém, ale když se podíváš na datum vložení receptu, vidíš rok 2009, a to byla doba, kdy se bujony neodsuzovaly, byly ve vaření běžné. ;-) Časem se přidání bujonů začalo odsuzovat - samosebou, že kvůli éčkům. No a dnes už je většina lidí asi nepoužívá. Ale kdyby autoři starších receptů, kde je bujon, měli všechny ty recepty smazat nebo přepisovat.... no to si ani neumím představit, co by to bylo práce! :-) Když chci uvařit takový starší recept, kde je bujon použitý, udělám buď bez bujonu, nebo přidám skutečný silný domácí vývar (mám je v mrazáku, mne se osvědčily sáčky na led, kam dávám svařené velmi silné domácí vývary, nezabere to tolik místa). Zkus to taky, já mám zamrazené domácí "bujony" zeleninové i masové, kuřecí, někdy i slepičí. Zdravím! :-K:-K:-K

sikulka7: no ne každý má rád tvrdou zeleninu. Za pět minut se uvaří jen málo zeleniny. Pokud je květák nasekány hodně na drobno, tak možná. Ale růžičky květáku se mi za pět minut neuvaří.

sikulka7: já jsem to zle nevzala;-):-8

Maris - nechtěla jsem se tě dotknout, tvůj recept se mi líbí, já jen nemám ráda ta dochucovadla.:-K

maris: Dobře, tak 10 minut před koncem, ale myslím, že 20 minut je hodně.
Samozřejmě vím, že existují bujony bez éček, ale nemám je ráda i proto, že svou chutí přebijí chuť pokrmu a potom všechno chutná stejně. Vždyť květáková polévka je velká dobrota a když tam dám bujon, masox, nebo podravku, tak se mi ta jemná chuť květáku ztrácí. A to je škoda.

Tématické fráze:
květáková polévka bez jíšky recept, květáková polévka recept, kvetakova polevka recept, květáková polévka, květáková polévka, kvetakova polivka, květáková polévka bez jíšky, květáková polévka nej recept, květáková polévka recepty, recepty květáková polévka, recept na květákovou polévku, nejlepší květáková polévka, recept květáková polévka, květáková polévka s mrkví, květák oba polevka, polevka kvetakova, květáková polévka s vajíčkem, polévka květáková, recept kvetakova polevka, kvetakova polevka bez mouky

Suroviny:
květák, mrkev, cibulka jarní, máslo, mouka, bujón zeleninový, sůl, pažitka

Přidat fotografie receptu