Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trojtěsto, místo lístkového

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Olina-preclik Olina-preclik

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 70 min

70 min (70 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 764 kJ /
2 573 kcal
Bílkoviny61,18 g
Tuky171,56 g
Vláknina7,50 g
Cholesterol 299 mg
Sodík 504 mg
Sůl1,16 g
Sacharidy192,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy vložíme mouku, tvaroh a na menší kousky nasekaný tuk. Vše zpracujeme ve vláčné těsto, necháme chvíli odpočinout v chladu a pak vyválíme. Krok 2: Můžeme plnit sladkou i slanou náplní jako závin nebo taštičky, rozválet na placku, nakrájet na kousky a sypat solí a kmínem nebo paprikou. Krok 3: Je to univerzální těsto, které se vždycky povede. Jen ho nezapomeneme před pečením potřít rozšlehaným vejcem.

TIP: Oblíbené jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 5. 6. 2008

Poznámka autorky Olina-preclik

Plech nemusíte ani vymazávat, ani dávat papír na pečení, těsto je dost mastné samo a nelepí se.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trojtěsto, místo lístkového

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y1W

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trojtěsto, místo lístkového

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Y1W

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Těsto podle tohoto receptu používám docela často. :yes:

:-)<3:yes::yes: těsto znám také asi 50 let ještě po babičce z receptáře, dělám slané i sladké a jedno vánoční cukroví s ořechovou nádivkou :-K

To znám, a dělám naslano. Tvaroh balený, ne ve vaničce. Donedávna jsem dělala s máslem, ale už jsem slevila, a dělám půl na půl s Herou.<3

Je to super univerzální těsto. jen na to vajíčko na potření bych klidně zapomněla - těsto je křehké, listuje, je zbytečné mu uzavírat póry vajíčkem. :-D

"Plech nemusíte ani vymazávat, ani dávat papír na pečení..." → papír na pečení zachytí případnou vytékající náplň. :-)

Dnes jsem z tohoto těsta dělala sladké tyčky sypané granulovaným cukrem a nasekanými nesolenými arašídy. Použila jsem hladkou mouku, přidala jsem foto. Recept, jak na granulovaný cukr je tady: https://www.toprecepty.cz/recept/62103-granulovany...

Ahoj poradí mi někdo proč když dělám těsto tak je pořád takové lepivé i když dám třeba dvojnásobek mouky ? A při válení se pořád trochu lepí a u obracení trhá. Může to být tím že mám Heru z mrazáku ? ? ? Díky za radu. Honza

olina-preclik 30. 10. 2017 08:39
casino: Jasně, já to taky nijak neřeším. A těsto je známé fakt přes 50 let. A jako všechno, co je dlouho známé, má mnoho podob a úprav. Takových "skoro stejných" těst je, že by se to nedalo spočítat. Za dobu, co jsem se naučila vařit jich mám v knize recptů - no moc. Tak se mějte fajn a ať vám chutná. Olina

Zobrazit 5 starších odpovědí

Dajda:Dělám z něho slané tyčky ,jsou fantastické natŕit vajíčkem ,posypat kmínem a těsto nádherné lístkuje:-p:-p Peču hodně do tmava pak jsou křehké a křupavé ! Bledule u nás nejsou v kurzu.:-D

Souhlasím, že jde o naprosto super univerzální těsto na slané i sladké pečení. :yes:

V létě, kdy je spousta padaných šťavnatých jablek, dělám něco jako páj. Těsto rozválím na dvě placky, spodní dám na plech, pomažu rozpuštěným máslem s na ni dám náplň: větší kousky jablek, trochu cukru, prosypat vanilkovým pudinkem, který na sebe váže šťávu, kterou jablka pustí. Přikryjeme druhým plátem, který trochu probodáme vidličkou. při dopékání pomažu rozpuštěným máslem. U nás doma jíme hned, jak je to trochu možné, to znamená, jakmile je jisté, že si nespálíme pusu. ;-)

Výborný recept:yes::yes::yes:Určitě zkusím, možná už zítra;-)

Toto těsto se mi velmi osvědčilo na slané tyčinky s kmínem.Jsou úžasné.

Dnes jsem pekla z tohoto těsta šneky. Oproti receptu je v těstě navíc 1 vanilkový cukr a 1 lžička prášku do pečiva. Těsto se rozdělí na 2 díly, vyválejí se obdélníky, potřou rozpuštěným tukem, posypou se směsí hrubě mletých ořechů, cukru, rozinek a kandovaného ovoce. Stočí se do roládek a krájí řezy. Pečeme do světle růžova, pozor na připálení zespod! Můžeme posypat jen cukrem s vanilkou nebo použijeme citronovou polevou.

Pekla jsem dneska jablkový závin. Jablka jsem měla sterilovaná ve vlastní šťávě, přidala jsem trochu skořice, pár rozinek, cukr a nahrubo strouhané ořechy. Pak ještě třešňový závin, třešně jsem vypeckovala a smíchala s cukrem, skořicovým cukrem a trochou Maizeny.Pruh těsta pod ovocem jsem posypala na másle opraženou strouhankou. S těstem se moc dobře pracuje.

Můžu jen doporučit, taky z tohoto těsta peču, používám ale hladkou mouku. Taky se dá dobře využít pro diabetiky, kdy se náplň osladí umělým sladidlem.

Tématické fráze:
slaný závin z lístkového těsta, slané a sladké šneky babica, pica šneky, pica šneci, lístkové těsto na slano, slané moučníky, slané recepty na lístkové těsto, pica šnek, pica štrůdl, tresnovy zavin, jableční šneci, lístkoví šneci, peceni listkoveho testa, sladké záviny babica, závin jako lístkový, listkove sneky, štrůdl jako lístkový, slaný lístkový závin, lístkové těsto slané, recept na slané šneky

Suroviny:
mouka polohrubá, tvaroh, tuk hera, vejce, mouka

Přidat fotografie receptu