Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje citronové řezy

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda 2

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 453 kJ /
2 738 kcal
Bílkoviny65,51 g
Tuky74,77 g
Vláknina8,10 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 756 mg
Sůl1,89 g
Sacharidy446,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Korpus: vyšleháme bílky s cukrem nad párou do husta, přidáme smíchanou mouku s práškem do pečiva a ořechy. Lehce promícháme, vylijeme na plech s vyšším okrajem. Pečeme v troubě vyhřáté asi na 130°C Necháme vychladit. Krok 2: Krém: nad párou vyšleháme celá vejce s cukrem i vanil.cukrem do husta, pak vešleháme Heru do trochu vychladlé pěny. Krok 3: Želatina: přivedeme k varu půl litru vody, odstavíme a vmícháme 2 galaretky za stálého míchání, necháme vychladit. Mezitím vyšleháme 2 šlehačky, já dělala z práškové šlehačky podle návodu. Rozmícháme tvaroh a jogurty s trochou cukru a šťávou z 1 citronu a vmícháme ušlehané šlehačky a chladnou, ne ztuhlou Galaretku. Krok 4: Na upečený korpus rozetřeme krém, na to šlehačkovou želatinu a necháme v chladu dobře ztuhnout, nejlépe krájet druhý den. Nakrajíme na dílky a můžeme ještě zdobit šlehačkou.

Zveřejněno 11. 2. 2011

Poznámka autora majda 2

Ta vrchní hmota je dost řídká, když se vylévá na krém, ale určitě ztuhne, jen se musí dát na 2 galaretky půl litru vody a nechat vychladit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje citronové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZW3Q

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje citronové řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZW3Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Děkuji Merylas za hezké vysvětlení náhrady a odkazy.Určitě želé od Dr.Oetkera bude taky vhodné.Galaretky mi už dochází,mám poslední 2višňové,až se oteplí,navštívim Polsko a zase se zásobím.Ještě k tomu mému řezu,nastříkala jsem nahoru sprejovou šleháčku,jen na ten jeden kousek abych jej mohla vyfotit,byl tam zbytek,proto je taká rozteklá.Na ostatní jsem dávala později šleháčku normální.

Majdo,moučník bude určitě moc dobrý,ukládám do oblíbených;-) Galaretku taky používám,hlavně v sezóně,když je čerstvé ovoce. Je ochucená dle druhu s cukrem. Menší nevýhodou zase je, že oproti klasické želatiny déle tuhne, je třeba s tím počítat. Kdysi byla Galaretka k dostání v Tescu, jen pod jiným názvem, ale pak nějak z regálů zmizela. Taky jsem kupovala v Lídlu,měli jen pár druhů, nevím jak nyní. Místo Galaretky jde použít dezert v prášku od Dr.Oetker, vyrábí se ve dvou druzích, s jahodovou a broskvovou příchutí. Neobsahuje ale cukr jako Galaretka, ten je třeba přidat. Zase je fajn pro diabetiky,jde dosladit náhradním sladidlem. Fotky výrobků jsou u tohoto receptu;-)http://www.toprecepty.cz/recept/8393-kefirova-gala... a přidám ještě http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7...
Ještě bych chtěla dodat, že pokud by se použila obyčejná klasická sypká želatina, tak abych zaměnila 2 Galaretky, tak bych použila 40 g. Rozpustila bych v citronovém Vitacitu nebo něčem podobném, ale želatinu bych rozpustila při teplotě 50 - 55 °C, nesmí přesáhnout 60°C, pak neztuhne. Klasická želatina tuhne rychleji, tak při přípravě moučníku je třeba pracovat rychleji.

Děkuji všem!Dnes večer jsem měla doma prezentáčku výrobku,k pohoštění hostů jsem připravila tento zákusek,měla jsem s nim velký úspěch,všichni ho chválili.Kdysi dávno,ještě před revolucí,jsme si kupovali v práci,když měl někdo narozeniny,zákusek,citronový řez,objednávali jsme si je přímo z výrobny,teď už není vidět nikde,tak jsem chtěla něco podobného vytvořit,myslím,že jsem se originálu dost přiblížila a jestli ne,tak chutná taky skvělé,opravdu.Možná,že by to šlo z toho vitacitu a naší želatiny bezbarvé.Vkládám ještě fotku Galaretky višňové.

Krásný zákusek, nádhera. Kdybych věděla, že mi to tak krásně ztuhne, tak do toho jdu. Místo té galaretky asi naše želé zastudena a místo Hery bych dala máslo. Myslím, že to někdy risknu;-):-p:-K:yes:

To je ovocné želé ne dortové,ale teď mě napadlo,myslíte,že by tu Galaretku ,nemohl nahradit třeba Tang nebo Vitacit rozpuštěný ve vodě a přidat do toho čirou želatinu? Také mě mrzí,že u nás není spousta věcí k dostání

:-p:yes: vypadají krásně, určitě jsou moc chutné:yes::-K

:yes::yes::yes:

janek53, no, není to asi tak jednoduché s tou galaretkou, nestačí možná odkaz. My, co bydlíme blízko Polska si ho tam vklidu koupíme, jinak by jej měli mít v COOPU, když někam jedeme, vidím ten obchod dost často a pokud vím, mají v něm hodně polských výrobků. tady jde o to, zda to jde něčím nahradit a to si nejsem jistá, jestli třeba staží dortová želatina:-S

Je to moc krásný moučník:yes::yes:Na té fotce mi to připadá jako 2 vrstvy krému a navrch šlehačka:-?

Taky nevím co jsou galaretky a neví to ani Wikipedia:-( +1:yes:

Galaretka je polská želatina,dostane se někdy koupit i u nás,hodně bývá v Lidlu.Má dobrou chuť v různých příchutích.Zapomněla jsem to tady napsát,kdyby to někdo neznal.Děkuji všem,za kladné hodnocení!

omyl-luxusní

prosím co jsou to ty galaretky? nejsem tak zkušená. Ale řezy jsou fakt luxsní.

Majdi, to je nádherný zákusek!! Docela dost pracný, ale výsledek vypadá úžasně:-p:yes:

Tématické fráze:
citronové řezy, citronovy zakusek, citronový krém na řezy, citronový řez, citronová galaretka, citronové řezy s ořechy, citronové zákusky, dunajské citronové řezy, řezy s galaretkou, moje 02, citronová želatina, recepty z galaretky, citronové řezy recept, moučníky a řezy recepty, citronové řezy se šlehačkou, citronové galaretky, citronové galaretka, šlehačka s galaretkou, řezy z galaretky, zákusek z vitacitu

Suroviny:
bílek, cukr krupice, mouka polohrubá, ořechy vlašské, prášek do pečiva, tuk hera, vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, galaretka, jogurt bílý, šlehačka, tvaroh ve vaničce, cukr, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu