Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí tokáň na víně - oblíbené jídlo Václava Havla

Jídlo původem z Maďarska, které je podobné guláši či perkeltu, to je hovězí tokáň. Maso připravené na víně se téměř rozplývá na jazyku díky pomalejší tepelné úpravě. Oblíbené jídlo Václava Havla si můžete vychutnat třeba s rýží či tarhoňou.

Hodnocení receptu je 4,9 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Elisa194

Snadný

Doba přípravy 155 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 140 min

155 min (15 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na nudličky, na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme maso, prolisovaný česnek a orestujeme. Krok 2: Přidáme sůl, pepř, protlak a zalijeme bílým vínem. Krok 3: Dusíme mírně, bez páry s napůl přiklopenou pokličkou. Krok 4: Šťáva musí zhoustnout, tak jen mírně doléváme. Tepelně upravujeme cca 2 hodiny, dle stáří masa. Krok 5: Příloha: tarhoňa (těstovinová rýže), rýže nebo těstoviny.

TIP: Tarhoňa a její příprava. Těstovina je nejvíce známá z maďarských receptů

Zveřejněno 13. 2. 2011

Poznámka autorky Elisa194

Ryzlink rýnský je moc kyselý - nedoporučuji.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí tokáň na víně - oblíbené jídlo Václava Havla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0BK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí tokáň na víně - oblíbené jídlo Václava Havla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D0BK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

:-)<3:yes::yes: i u nás oblíbené :-K

moc dobrý oběd, jsem ráda, že jsem vyzkoušela. všichni chválili <3

Tokáň jsem vařila poprvé a určitě ne naposledy, protože nám to moc chutnalo ... Jako přílohu jsem zvolila domácí špecle: 400 g hrubé mouky, 4 vejce, 140 ml mléka, špetka soli - zamíchat dobře vařečkou a nechat odstát 15 - 20 minut. Pak do vroucí osolené vody přes síto na halušky prolisujeme špecle ... vaříme asi 3 minuty :-) ... přidávám foto a děkuji za recept.

Díky za recept :yes::-*mnamka

Je to výborné,dělala jsem také s červeným vínem a přidala i tymián,ten mi k hovězímu jde,děkuji za recept :-K

Uvařeno, snědeno. :yes: moc dobré:yes:

Hotovo, snedeno, bylo to dobre. Diky za inspiracku.:yes:

Dala jsem cervene portske a je to ohromne dobry. Nedavno jsem delala podobny recept, jen tam nebyl protlak, navic vyvar a mrkev a peklo se prikryte a vcelku v troube. Tohle je ale lepsi. Diky:yes:

Mně se to moc nepovedlo 8-(

Do burgundy se dává především mrkev a žampiony. Někdo dává další zeleninu, ale většinou je do všechno moc a moc jedlé.:-)

casino:Rado se stalo!!!! Dobrych rad neni nikdy dost(ha ha ha)

:-D
hazel:
Díky za radu!
Já používám bílé a už chápu, proč za mnou sousedka nejde a nejde...:-D

Ted jsem dovarila tento vynikajici recepis z hoveziho masa. Ja jsem pouzila cervene vino a zkutecne je to velice dobre. Mam otevrene okno a soused prisel za mnou co to varim ,ze to tak krasne voni az k nim na zahradku. Dekuji za zverejneni tohoto recepisu, urcite to nedelam naposledy.

Petr Náhlý 13. 3. 2014 18:33
Dajda:
Opravuji, hledal jsem v madarské nejuznávanější kuchařce a máte pravdu.
Maminka vždy říkala, že do hovězího třeba dát červené.
Vidím, že ne vždycky...

Petr Náhlý: Burgundský guláš Václava Havla se opravdu dělá s červeným, je to skvělé jídlo, ale tokáň by měl být s bílým, jak píše autorka, raději sladším.

Petr Náhlý 12. 3. 2014 11:05
Nevěřím, že to bylo s bílým vínem. Do tmavého masa se vždy dává červené (nap. Boeuf bourguignon atd.)

Zítra vyzkouším:yes:

Mňááááááám:-p Opravdu dobrota veliká!!!

I ja jsem vyzkousela a moc take jsme si moc pochutnali. Ocenuji predevsim prijemnou chut spojeni rajcat a vina. Davam bodika :yes:13:yes: a pridavam tez fotku.:-K

Dnes jsem zkoušel a je to vážně dobrota. :-p Dávám boda. ;-)

tak tohle je dobrotka...taky ho dělám akorát teda dávám mín vína a dávám nakonec do omáčky ještě trochu sterilizované papriky :yes: Zrovna dnes se na něj chystám tak už slintám:)

My jsme dělávali téměř totožné maso, jen bez vína, ale s pivem a byl to "pivovarský guláš":-D a hodně oblíbený. Tohle vypadá moc dobře:-p

Vyzkoušela jsem a konečně se dokopala k tomu, abych přidala fotky. Bylo to moooc dobré. :-p:yes:+

:-pDala jsem vepřové maso,hovězí nebylo zrovna po ruce.Doufám,že to nevadí??Moc nám to chutnalo,určitě to budu dělat a příště se polepším a dám hovězí.Použila jsem rulandské šedé.:yes:

Je to moc dobré, vypadá to, že Havel má vytříbený jazýček...;-):-) Sympatické je, že se nezahušťuje a přesto vznikne dokonalá hustá šťáva. :yes: Poslala jsem fotky a bod, samozřejmě. :-)

:-p mňam, mňam , takto podobně dělám vepřovou játru :-)dávám bodík :-K:yes:

Eliso194, tento tokáň je taktéž velmi známý, jen o něm nevím, že ho má Havel rád:-D-má dobrej chuťovej vkus:-D Oprav si česnekové stroužky, NE proužky;-) Máš 2.bodík:yes:

Tématické fráze:
hovězí tokáň, hovězí tokáň recept, tokáň, hovězí nudličky na víně, pokrmy z hovězího masa, hovězí tokáň, těstoviny, hovězí na víně, recept hovězí tokán, hovězí guláš na víne, hovadzi tokan, hovezi na bilem víně, tokáň recept, hovězí maso na bílém víně, pokrmy z hovězího, hovezi tokan testoviny, jídla z hovězího masa, tokáň hovězí, hovězí tokáň na červeném víně, jídlo z hovězího, recept na hovězí tokáň

Suroviny:
přední hovězí, olej, cibule, česnek, protlak rajčatový, sůl, pepř mletý, víno bílé

Přidat fotografie receptu