Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Troubovatá dršťkovka

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

od trouby

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba tepelné úpravy: 50 min

50 min (50 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 10 porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 840 kJ /
918 kcal
Bílkoviny82,73 g
Tuky33,91 g
Vláknina14,90 g
Cholesterol 333 mg
Sodík 300 mg
Sůl0,66 g
Sacharidy64,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Uvaříme si tak cca 3 l polévky. A začneme na plotýnce tak hodinku před spaním, nebo před desátou. Vezmeme tuk. Na dršťkovou používám hovězí lůj. Tmavá jíška je s ním prostě to ono. Můžete však použít i sádlo, či olej, nebo si vyškvařit špek. Krok 2: Z loje a mouky (cca 2 polévkové vrchovaté lžíce mouky) uděláme tmavou jíšku. Pokud jsme dali tuku málo a z mouky se nám udělala hrouda, tak přidáme tuk, aby se jíška dobře promíchávala a po té pokračujeme. Kdo zvládá uhlídat tmavou jíšku a při tom nakrájet střední (klidně i trochu větší) cibuli a nastrouhat zeleninu, zkrátí si čas. Krok 3: Cibule se bát nemusíme, ale se zeleninou radši opatrně. Zvlášť petržel většinou už není pertžel, ale pastiňák, který je však oproti staré dobré petrželi mnohem sladší a za petržel se často jen vydává. Zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Krok 4: Je-li tedy jíška hotová, ne úplně bledá, ale ne zase barvy pražené kávy, můžeme pokračovat. Zkrátka začne-li jíška uvolňovat příjemnou, zdůrazňuji příjemnou, vůni pražené mouky není proč dál otálet a dáme do ní kmín. Párkrát promícháme a ucítíme příjemnou silnou kmínovou vůni. Nyní opět neprodleně vrhneme do jíšky nakrájenou cibuli a zeleninu. Krok 5: Restování za intenzivního míchání není nutno protahovat, jakmile zelenina začne vonět, přilijeme studený vývar a přidáme na intenzitě ohřevu. Za občasného zamíchání přivedeme k mírnému varu. Krok 6: Přidáme 4 kuličky nového koření, nakrojené rajče (můžete oloupat), 1-2 stonky libečku bez listů. Potom nasypeme sladkou mletou papriku. NEMÍCHÁME! Přiklopíme a chvíli vydržíme. Krok 7: Paprika se rozpouští velice ochotně v tuku a v horké tekutině. Množství je individální, ale dal jsem 20 g. Po chvíli mrkneme pod pokličku. Většina papriky je rozpuštěna v polévce a zbytek je promáčen tukem. Krok 8: Připravíme si hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě. Mezitím dáme do polévky i majoránku. Rozemneme na hladinu a pomocí tuku a páry ji necháme vstoupit do procesu. Přiklopit poklicí, nemíchat, vydržet. Chvíli aspoň. Je čas na osolení. Krok 9: Nejvyšší čas zahustit moukou dobře rozmíchanou ve vodě. Použil jsem 2 dl vody a 3 lžíce mouky. Pak pomalým pramínkem za intenzivního míchání zahustíme do nám libé hustoty. Je čas vypnout plotýnku a zapnout troubu. Krok 10: Zapneme spodní ohřev a nastavíme 90°C. Vložíme nakrájené syrové dršťky. Případně dolijeme vodou na uvedené 3 l. Hrnec přiklopíme, vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90°C.

Zveřejněno 26. 2. 2011

Poznámka autora od trouby

Dodatek: Uvařte si tuto polévku v kterýkoli čas. Jde jen o to aby v troubě spočinula na těch 8 hod. A i to je zcela individuelní. Konzumovatelná je jistě už dřív. Zvlášť v případě předvařených dršťek. Ale uvedený čas jí rozhodně neublíží, spíš naopak. Dodatek dodatku: Při kontrolním vaření jsem neměl vývar ani masox. Použil jsem čistou vodu. Pro vůni jsem dal 140 g uzeného které mi přečuhovalo z hrnce na úplně jiné vaření. Ráno kvůli referencím povinně ochutnali další dva přítomní. Létaly jen superlativy a došlo ke změně ranního menu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Troubovatá dršťkovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qVQ2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Troubovatá dršťkovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qVQ2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

od trouby: jak, prosím, připravuješ dršťky před vložením do polévky?
Já používám jen předvařené. Vím, že se syrovými je soustu práce a vaření v několika vodách.

Jak se tady již několik lidí zmínilo, je postup přípravy poněkud dlouhý a nepřehledný.
Tak jsem si ho upravila podle svého - snad pomůže i někomu dalšímu:
:-O Z tuku a 2 PL mouky připravit tmavou jíšku, přidat k ní kmín a nechat rozvonět. Pak přidat drobně nakrájenou cibuli i kořenovou zeleninu a orestovat. Zalít studeným vývarem a za občasného míchání přivést k mírnému varu. Pak přidat nové koření, kousky rajčete, stonky libečku a mletou papriku. Přiklopit poklicí, NEMÍCHAT!!!
Po chvíli osolit a zahustit záklechtkou ze 3 PL mouky a 2 dl vody. Vypnout zdroj tepla, vložit nakrájené syrové dršťky, doplnit vodou do objemu 3 litrů a hrnec vložit do trouby se zapnutým spodním ohřevem a rozehřáté na 90°C. V troubě ponechat po dobu 8 hodin!!!

Děkuji všem za prima ohlasy. Zvlášť za ty nekriticky pozitivní. A protože ty kritické měly pravdu, Tak příště lépe a "radostněji".
Když jsem uviděl ten epos načtený na stránce, tak jsem ho chtěl dát smazat. Ale to už byly kladné ohlasy. Nechal jsem ho tady jako odstrašující příklad a nejdelší recept na jídlo co tu asi je. Dík

Fíííha, to je délka :-))Hezky podrobné, ale souhlasím s některými, těch porcí na poměr ingrediencí je nějak moc, to by byla samá voda s moukou, ne? Když dršťková, tak tam ty dršťky musí být pořádně vidět ;-)Kořenovou zeleninu dávám a taky i česnek a pálivou papriku jako většina komentujících:yes:

Jééé, to je teda dlouhý recept!!:-O Každopádně, vítej na Topreceptech!! Asi jsme všichni v šoku, jinak už by tě někdo přivítal;-)

Pěkný literární počin, jen co je pravda :yes::-K. Ale přimlouvala bych se, aby v této nezkrácené úpravě zaujímal čestné místo ve zdejším fóru nebo na blogu autora. Pod recept bych prosila stručnější postup, s kterým se při vaření lépe pracuje ;-).

strááááááááááášně dlouhý recept :-/

Teda, čekám, kde se zastaví váha drštěk na 10 porcí:-D

:-pJakákoliv dršťkovka je u nás vítána:yes:ale musí být hustá;-)já dělám tuto dobrotu ve velkém,část hotové polévky zamražuji v krabičkách a na 10 porcí dávám 2,5-3 kg syrových dršťěk,hodně se smrsknou;-)Za príma receptík:-p+9:yes:

Nesporně výborný recept :-p a krásně napsaný :-8:-K + :yes:.

Merylko, ja pre štyroch varím z kila, ono sa to strašne zdrcne a musí to byť predsa husté!

Proti gustu žádný dišputát, ale ač dělám co můžu, tak mě vyjdou čtyři porce z půl kila mražených předvařených drštěk. Kde asi sou...;-)

Tak tady jsem proletěla jen ingredience :-)) Na talíři vypadá moc dobře:yes: Na 10 porcí bych počítala zhruba s kilem drštěk. Teda syrových, neopracovaných. Minulý týden jsem ji vařila,nedávám koř.zeleninu,přidávám taky česnek. Občas se nechám obměkčit, že ji uvařím, tak byl u nás svátek:-))

:-p:pěkné počteníčko:yes:

To není recept:-//, která kuchařka by takový román při vaření četla :-?:no:

Tématické fráze:
hovězí dršťky čištění, čištění drštěk, dršťky čištění, dršťkovka, z čeho jsou dršťky, z čeho je drstka, čištění hovězích drštěk, jaká mouka na zahuštění omáčky, staré kuchařky cistění drštěk, drštková polévka v pomalém hrnci, čištění syrových drštěk, jak upravit dršťky, čištění hovězích drsek, hovězí dršťky - čištění, pomer ingreienci pro drstkovou polevku, žinýrovat se, vyškvařené sádlo příliš řídké, proc je vyskvarene sadlo ridke, vyroba drstkove polivky, jak se perou drštky

Suroviny:
dršťky, tuk, mouka hladká, vývar, cibule, celer, petržel, mrkev, sůl, paprika sušená sladká, kmín celý, koření nové koření, rajče, libeček

Přidat fotografie receptu