Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Troubovatá bramboračka

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

od trouby

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny

Porce: 2 litry

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 124 kJ /
747 kcal
Bílkoviny12,80 g
Tuky35,31 g
Vláknina26,41 g
Cholesterol 102 mg
Sodík 4,15 g
Sůl10,25 g
Sacharidy83,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme hned ráno. Kdo spí déle bude až večeřet. Krok 2: Na plotýnce si uděláme z másla a hladké mouky světlou jíšku. Do ní frkneme kmín. Krok 3: Po rozvonění kmínu zalijeme studenou vodou. Krok 4: V podstatě hned můžeme přidat i ostatní ingredience nakrájené tak, jak se s nimi chceme setkat ve výsledném produktu. Za občasného zamíchání přivedeme k varu. Krok 5: Po té co vypukne klokot, přiklopíme pokličkou a šoupneme do trouby. Troubu zapneme na spodní ohřev a termostat nastavíme na 90° C. Krok 6: To je pro dopoledne vše. V troubě jí takto bez povšimnutí necháme alespoň 4 hod. Polévku jen v poledne vyndáme a podáváme.

Zveřejněno 5. 3. 2011

Poznámka autora od trouby

Polévka chutná jako několik dnů odleželá, přitom je čerstvě uvařená. Kromě prvotního "rozjezdu" na plotýnce ji dál už nemusíte nikterak hlídat.

Tento způsob vaření má mnoho výhod. Namátkou vybírám 2.

1. V troubě je ještě dost místa a podobným způsobem lze dělat i další pokrmy. Chcete-li udělat kompletní menu, klikněte na autora "od trouby", nebo rovnou na recept "Vepřové plátky s jablky"Doba přípravy je obdobná.

2. Tento příklad je smyšlený a podobnost s některými žijícími lidmi je čistě náhodná.

Tedy: Mistr kuchař si podle receptu připraví ráno troubovatou bramboračku. V osm ráno si uvědomí, ze už má vlastně uvařeno a co teď? Obvolá pár kamarádů a pozve je do restaurace, která otvírá alespoň v 10. Tam je s nadšením "ohromí", jak s tím vařením skvěle vydupal a ještě si doma nasbírá plusové body. Po spoustě dotazů (a piv) zjistí, že už jsou, tak nějak, tři odpoledne. Zodpovědně a bez výčitek svědomí vyrazí za svými strávníky.(Výčitky svědomí se po pátém pivu už negenerují.) Trochu ho zaskočí, že za tu chvilinku jeho nepřítomnosti,se atmosféra doma vyvinula výrazně v jeho neprospěch. Však neváhat. Vratkým, ale rychlým krokem donést polévku na stůl, naběračkou se trefit alespoň do talíře a? Už první ochutnání je zcela odzbrojující. Pak jen důsledně dodržet, že u jídla se nemluví a je vyhráno. Rozhodně se nedoporučuje, v tuto chvíli: Například, ptát se dcery, kdy že to včera vlastně přišla domů. Ještě vydržet pár dnů dobromyslného popichování, jako třeba: A v kolik teda budeme jíst příště? Atp. Po pár dnech se rodinná pohoda rozfofruje zas na nejvyšší obrátky.

Poučení z příběhu: Pokud polévka zůstane v troubě ze závažných důvodů déle, (o nějakou tu hodinku,) její kvalita neutrpí. Spíš naopak.

No nevím jestli zrovna tohle byl nejlepší příklad co by vás přesvědčil. Nicméně:

Přeji dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Troubovatá bramboračka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lvvl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Troubovatá bramboračka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lvvl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

pazderka83:Zdravím. Ono se to uvaří úplně v pohodě i bez té plotýnky. Prostě stačí v v té troubě rozpustit máslo, do něj zamíchat jíšku, zalít vodou, přidat vše ostatní a uvařit. Je jen třeba mít na paměti, že v troubě nedochází k ohřevu kontaktně a proto to trvá dost dlouho, než se dosáhne pracovní teploty(proto ta plotýnka). Za to se tam dá vařit při vyšší teplotě než na plotýnce.nebo na hořáku.
Omlouvám se za svou zpozdilost, že jsem nepamatoval při psaní receptu na kuchařky, co nemají po přestěhování ještě zapojený plyn. Další recepty budou už i ve verzích zohledňují tuto neprávem přehlíženou skupinu.
Samozřejmě očekávám stejné nároky od kuchařek mající zlobivé děti a jsou permanentně bez vařeček, neb jsou přeraženy o ty andílky. A jiných dalších skupin.
Gratuluji k novému bydlení a přeji brzké zapojení plynu.:-)

Mam rada recepty z trouby. Ale kdyz pisu z trouby, tak nepocitam s tim, ze je budu pripravovat na plotne. :-/ Po prestehovani mi jeste nezapojili plyn, takze bych dala cokoli za bramboracku z trouby, co se nemusi predem chystat na sporaku :-D :-S kdybych mela kde, udelam ji rychleji na plynu :-p

Opět všem děkuji ,že jste si všimli. Hlavně však, že jste mi věnovali svůj čas na komentář.
Budu rád když kdokoli vyzkouší a vězte, že u masových vývarů je to zušlechtění chuti mnohem markantnější. Mnohem delší je však i ten čas.

To musím vyzkoušet. Zajímalo by mě, jestli se ta doba opravdu tolik projeví na chuti a jestli se to tedy vyplatí dělat v troubě.

:yes:+:yes:krásně vypadající polévečka...mňam;-):yes:

od trouby, no, ta doba je děsná, ale o té chuti pak nepochybuji;-) :yes:

Pro Korona
Jo já taky. Tady ta finta spočívá v tom čase. Ten se tu jakoby transformuje do chuti.
Dělám třeba slepičí polévku. Umím ji za 2 hod a dělám ji i 9 hod. V prvním případě je reakce. "Dík bylo to dobrý." V druhém případě je reakce: "To snad není možný. Jak jsi to udělal?"
"Á vo vo votom to je.";-)

:-D:-D:-D:yes::yes::yes:
od trouby mě bavíííí:-!;-):-D:-D:yes:

:yes::-p:-D:-D

..no neviem, či by som túto polievku robila týmto spôsobom, normálne by som ju mala hotovú za 3/4 hodiny, včera som podobnú robila- recept je výborný, ale ten čas?:-O:-p:-O

Tématické fráze:
bramboračka kuchařka pro dceru, bramboračka s hlívou ústřičnou, kucharka pro dceru bramboracka, bramboračka s hlívou, recept na špí, bramboračka z hlívou ústřičnou, menu domů bramboračka, bramboračka pro dceru, bramboračka kuchařka pro dceru recepty, bramboracka menu domu, da se udelat bramboracka bez hub, www menu menu domu. cz bramboracka, bramboračka co dům dal, menu domů recepty bramboracka, menu domů polevky bramboračka

Suroviny:
máslo, mouka hladká, cibule, brambory, mrkev, celer, petržel, kmín celý, majoránka, česnek, rajče, sůl, voda, houby sušené

Přidat fotografie receptu