Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje svíčková na smetaně

U nás asi neexistuje svátečnější jídlo než svíčková omáčka. Pro mnoho lidí představuje obrovskou výzvu, ačkoliv její příprava není složitá. Ve své podstatě je to jednoduché jídlo a pokud víte jak na to, uvaří se téměř samo.

Hodnocení receptu je 4,7 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jurgen.k Jurgen.k

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 763 kJ /
1 138 kcal
Bílkoviny131,06 g
Tuky37,21 g
Vláknina38,60 g
Cholesterol 325 mg
Sodík 932 mg
Sůl2,03 g
Sacharidy52,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistíme a na jemno nastrouháme. Krok 2: Všechno koření (bobkový list, nové koření, tymián) a zeleninu vložíme do pekáče a zalijeme asi 1,5 litrem vařící vody, přilijeme ocet a lžičku soli. Krok 3: Přidáme maso v celku osolíme a opeříme a vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C. Krok 4: Každých 30 min. políváme maso a po 2 hodinách ho můžeme vyndat a nakrájet. Krok 5: Zbytek z pekáče přelijeme do hrnce, vyndáme bobkový list a nové koření a při mírném vaření vlijeme smetanu a dochutíme cukrem, podle chuti. Samozřejmě nejlepší příloha jsou knedlíky.

TIP: Desatero o svíčkové - jak ji udělat, aby byla jako od babičky

Zveřejněno 5. 3. 2011

Poznámka autora Jurgen.k

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nYY4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje svíčková na smetaně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nYY4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Majkaz 91: svíčková je pouze hovězí, nikoliv z jiného masa!!!!;-(

Eja57: Každý jen tu svou, má za jedinou ....... :-D Až na to, že kuchař, který přidal inzerovaný recept, se jmenuje Filip a na rozdíl od MiluseHl umí česky! :-O

MiluseHl: fajn, že komentujete svíčkove tady na webu...nekolik..
Jsem nelenila a podívala se na tu Vaši "nejlepší"...
Možná se tady ještě rozhlédněte...
( mimochodem dát na talíř SEDM knedliku...viz foto u vašeho receptu...to je porce pro dva?:-O )

Asi to jsou současné běžné úpravy svíčkové. Proč je rychlá? Protože správná svíčková se má naložit do láku z kořenové zeleniny, cibule, soli, octa a vody. Svíčková ze zvěřiny až 5 dní, svíčková z hovězího nebo jiného masa cca 3 dny. Maso na správnou svíčkovou musí být prošpikované. Omáčku dochucuji karamelem (to je ta správná hospodská chuť) a pak smetanou s moukou. Tento recept mám od mojí babičky, která se narodila v předminulém století. :-p:-p:-p

muj recep mrkev petrzel celer orestovat na cerveno pak pridat cibulu a maso zalit vyvarem a dusit do meka prepasirovat nebo rozmixovat a zahustit setano kazda macka se redi smetanou je to humus co vidime v prostreno

Majkaz 91 25. 10. 2015 14:38
Moje svíčková nesmí postrádat prošpikované masíčko a je mi jedno,jestli je to hovězí,vepřové,kuřecí prsa bez kůže nebo králičí stehna.Zeleninu strouhám a koření dávám do takové zavírací nerezové mušličky,abych neměla práci s vyndáváním z hotové omáčky.Prošpikované a osolené maso opeču na másle,v pekáči opeču i nastrouhanou zeleninu (někdy i jen na oleji),pokladu masem,přidám půlku menší cibule nakrájené na proužky,pár plátků citronu,podleju přiměřeným množstvím vody,přiklopím a dusím (peču) v troubě,dokud maso nezměkne.To potom vyndám,zeleninu rozmixuji (správná svíčková má být hlaďounká),přidám trochu karamelu,dosolím,dochutím citronem,případně dosladím a potom zahustím kysanou smetanou,do které rozkvedlám hladkou mouku.Přidávám opatrně do vařící se omáčky a sleduji hustotu.Nesmí to být jako polévka,ale zase ne kaše!A to je celý ten zázrak!Příloha je vždy houskový knedlík.

Já vím že svíčková je prostě nezaměnitelná ale stalo se že jsem neměla hovězí maso a tak jsem zkusila zaměnit hovězí za krůtí prso.Jídlo se doopravdy vyvedlo a bylo výborné.Hovězí svíčková je také dobrá když se nedává cukr ale trošku karamelu je pak vynikající chuti ale musí se po troškách přidávat abychom to nepřehnali.

:yes:

:-p:-p:-p:yes:takto jí dělám také a je:yes::yes:

Přidávám nějaké fotky a plusík!!;-):yes: Moc dobrá:-p

:-KVypadá nádherně a krásná fotka 1 :yes::yes:

Každá kuchařka si myslí, že ta její svíčková je nejlepší a přitom neví ani jak má správně chutnat. Nejvíc se tomu podobá asi ta svíčková z restaurací, protože vyučení kuchaři to nejlépe ochutí.:-p

Jurgen.k - souhlasím, každý má trochu jiný postup a vyhovuje mu to tak. Jen jsem se pozastavila nad tím "RYCHLÁ". Když má být něco rychlé, tak to musí opravdu zabrat daleko méně času než obvyklá příprava.

nie je to rychle svieckova preto, ze sa nepacuje 2 dni?

:-p+5:yes:dělám podobně,ale dnes s tou kvalitkou masa:-Dtaké dávám do papiňáku:-*A jestli mohu říct-mě nejvíc chutná svíčková v hospodě:-8takovou jsem ji opravdu doma ještě neutrefila;-):-p
A fotka je:yes::yes::-K

Nadja....právě proto, já jí dělám takhle podle svého a mě to tak vyhovuje .... :-))

Svíčkovou dělám podobně, akorát tam nedávám tolik vody, maso dusím - nevařím:-O. Zeleninu pasíruju nebo strouhám, mixovanou nemáme rádi - musí tam být ty malinké kousíčky zeleniny:-p. +1:yes:

:-S Také nevím, v čem je RYCHLÁ. Pro mne je daleko rychlejší zeleninu rozmixovat než strouhat najemno.
:-S A když dáváš na 0,5 kg masa 1,5 l vody, tak maso v troubě vlastně vaříš, nepečeš. To rychlejší je maso osmahnout a dát do papiňáku s podstatně menším množstvím vody.
U nás by nudličky zeleniny v omáčce neprošly, tak ji mixuji.
:-p Ale vypadá lákavě, hned bych si dala.

Maris .... přesně tak, aspon o trošku rychlejší, ne ;-)

Svíčkovou máš parádní,:yes::-p ale ať koukám jak chci, nevím v čem je rychlá;-) - tak už asi vím, zeleninu nastrouháš a už nepasíruješ nebo nemixuješ, je to tak ?:-))

:yes::-p,ukládám, protože svíčková omáčka je pro mou osobu "velká neznámá:-(":-D a proto se neustále učím a zkouším nové recepty:-D

svíčková je klasika,která nikdy nezklame;-):yes:
dělám malinko jinak,ale za krásné foto a betelné:-D:-D postup dávám 1.bodíka;-):yes::-K

Tématické fráze:
nejlepší svíčková na smetaně, rychla svickova na smetane, rychlá svíčková na smetaně recept, rychlá svíčková na smetaně bez masa, výborná hospodská svíčková na smetaně, svíčková omáčka bez masa, svíčková na smetaně bez masa, příprava masa na svíčkovou, připrava svičkove, svíčková na smetaně-příprava, jak ochutit svíčkovou, svíčková na smetaně v troubě, vynikající svíčková, svíčková v troubě, hospodská svíčková, svíčková bez masa, rychlá svíčková na smetaně recepty, svíčkova na smetaně top recepty, hospodská svíčková na smetaně, svíčková na smetaně

Suroviny:
maso hovězí, cibule, celer, mrkev, petržel, koření nové koření, bobkový list, tymián, ocet, sůl, olej, smetana

Přidat fotografie receptu