Koblížky
Koblížku, koblížku, kam se kutálíš? Obzvlášť do zlatova usmažený, sladkou marmeládou plněný a cukrem zasněžený. Příprava sice není úplně jednoduchá, ale zcela jistě ji vynahradí jeho lahodná chuť.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 289 kJ / 2 459 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 56,63 g |
Tuky | 68,35 g |
Vláknina | 14,00 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 100 mg |
Sůl | 0,22 g |
Sacharidy | 386,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši – ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete.
Krok 2: Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte. Zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě.
Krok 3: Po této době by měl mít kvásek hustou pěnu. Pokud nemá, počkejte ještě chvíli. Nebude-li ani pak žádná aktivita kvásku, zadělejte s novým droždím jiný, dle předchozího postupu.
Krok 4: Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a zřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou.
Krok 5: Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou – a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nelepivé, vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin.
Krok 6: Odložte vařečku, zakryjte mísu čistou a suchou utěrkou a nechte vykynout na dvojnásobný objem. Zabere to asi 45-90 minut.
Krok 7: Vykynuté těsto vyklopte na moukou posypanou pracovní plochu. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou 1 cm. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší.
Krok 8: Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte 30 minut odpočívat.
Krok 9: Do širokého a nízkého hrnce nalijte olej, cca 2 cm a nechte jej rozehřát. Koblihy musí plavat a nedotýkat se dna. Koblihy vkládejte jednotlivě tak, aby zaplnily celou plochu oleje v jedné vrstvě.
Krok 10: Koblihy dávejte do oleje vrchní stranou dospod. Pak ihned přiklopte poklicí a vyčkejte. Koblihy naběhnout díky páře, která se během smažení dělá pod poklicí. Smažte 2-3 minuty, dozlatova ze spodní strany, pak odkryjte a koblihy otočte, již nepřikrývejte poklicí a nechte dosmažit.
Krok 11: Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk. Pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové.
Krok 12: Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte.
Krok 13: A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout.
Krok 14: Pokud se však při smažení nedopatřením dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky.
Krok 15: Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, snězte ještě tentýž den.
Zveřejněno 17. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Koblížky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lvL1
Moje poznámka
Koblížky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lvL1
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 10 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 4 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 4 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 4 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 4 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 5 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 5 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 5 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 6 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 7 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 8 hodinami
Tématické fráze:
koblížky,
koblížky recept,
recept na koblížky,
malé koblížky recept,
koblizky z kynuteho testa,
kynuté koblížky,
těsto na koblížky,
recept kobližky,
koblisky,
koblížky bez kynutí,
koblizek,
koblížky recepty,
recepty na koblížky,
recepty koblížky,
koblížek recept,
recept na koblížky.,
koblížci,
malé koblížky,
koblihy se sušeným droždím,
smažené koblížky
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
rum,
sůl,
kůra citronová,
olej,
marmeláda,
cukr moučkový
Komentáře (29)