Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí plátky na černém pivu

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MrLui

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 774 kJ /
424 kcal
Bílkoviny7,96 g
Tuky0,87 g
Vláknina21,38 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 120 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy65,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí zadní nakrájíme na 2 cm silné plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme na oleji nebo sádle do hněda. Krok 2: Mezitím nakrájíme na půlměsíčky mrkev a petržel, na hrubo cibuli, česnek na plátky a vše orestujeme do růžova v hlubším hrnci. Na osmaženou směs zeleniny klademe plátky hovězího masa, podlijeme černým pivem a dáme do předehřáté trouby péci (200-250 stupňů). Krok 3: Pečeme cca 2 hodiny. Během pečení nezapomínáme podlévat černým pivem. Krok 4: Když je maso měkké, vyndáme ho mimo hrnec a doděláme omáčku. Já mám rád krémové omáčky bez větších kusů zeleniny. Krok 5: Takže omáčku zapráším moukou a ručním mixérem ji vyšlehám dohladka. Podáváme s rýží.

Zveřejněno 25. 3. 2011

Poznámka autora MrLui

V ingrediencích je (nové koření, bobkový list). Já ho nedávám, ale pokud by někdo chtěl, určitě lze připravit i s ním, na "divoko". :) Pokud se rozhodnete použít na dodělání omáčky ruční mixér, doporučuji dát hrnec do dřezu a mírně ho naklonit, aby byla hlava mixéru pod hladinou. Je vyzkoušené, že když to neuděláte, je omáčka, no jak bych to řekl, všude :)))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí plátky na černém pivu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qVm7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí plátky na černém pivu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qVm7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Tiež som sa bála toho piva,ale omáčka vôbec nebola horká,dala som aj lyžičku cukru a kvapku octu a je to výborné:-*:yes:Pridala som smotanu:-)+6

isindy:Že se vám holky pletu do diskuze;-). Už jsem dělala taky několik receptů s černým pivem a musím říct, že hodně záleží na výběru piva. Některé je víc hořké, ale zrovna Krušovice, které jsi použila ty, se mi osvědčili, že pokrm hořký nebyl. Obecně černé pivo je sladší než světlé

Eliza: já jsem řešila dilema, jestli vložit samostatně nebo "jen" sem, už měla recept i napsaný :-8, napadl mě ten samý argument, ale pak jsem to smazala, nechtělo se mi dráždit rýpaly a vyvolávat diskuze o tom, že recept vlastně už je a mohla jsem napsat jen komentáře ;-) obě vaříme pro radost, ne pro počet receptů či bodů, ale znáš to... :-)

Ona ta výsledná chuť byla opravdu výborná, mrkev určitě udělala své, i ten cukr a bujon...fakt doporučuji:yes:. Dcera hovězí nejí, ale včera v noci měla rypáček v kastrolu a dlabala jak nezavřená :-8:-D

Ivanko, to vypadá bezvadně, rozhodně to podle kolegy zkusím.:-p Myslím, že kdyby se ti chtělo, mohla bys to napsat jako samostatný recept, tady to zapadne. To velké množství mrkve je totiž skvělý nápad, její sladkost asi srazí hořkost piva a proto ta báječná chuť...:-p

Velmi podobný recept jsem dostala od kolegy a jeho zasněný výraz při popisování výsledku mě přiměl k realizaci :-8:-p

Malé úpravy zde vloženému oproti receptu:
Použila jsem hovězí kližku nakrájenou na kostky (jako na guláš), vynechala jsem česnek a petržel, po orestování mrkve (8ks) a cibule (1ks) jsem přidala kostky masa, zprudka nechala maso zatáhnout, zaprášila moukou (2 lžíce) a zalila černým pivem (2x0,5l Krušovice), přidala masox (kostku), bobkový list (5ks), tymián (1 lžička), cukr (1 lžička), sůl, krátce povařila a poté pekla přikryté v troubě 2hod. na 160°C (a odešla jsem k holiči, takže žádné hlídání a míchání :-8:-D). Do hotového "guláše" jsem přidala na zahuštění hrst strouhánky, krátce provařila a bylo hotovo.

Výsledek: vynikající, žádná hořkost, jen lehká chuť a vůně piva, tymiánu a mrkve doplněná křehkými a šťavnatými kousky masa...už chápu kolegův zasněný výraz :-8:-D:yes:

přidávám bod :yes: a posílám foto :-K

No já dávám na porci pro 4 lidi obvykle 1,5 piva, tzn nějakých 750 ml :) Omáčka z piva je vždy trochu hořká, ale že by byla tolik, aby to nebylo skoro až k jídlu, s tím jsem se nesetkal. Přidávám masox, posledně jsem dal ten tekutý, a je lepší než kostkový. Opravdu nevím, možná to chce ještě párkrát zkusit a doladit.

Nebo je to taky otázka chuti, co mě nepřipadá hořké, může připadat hořké jinému :)

Evi, já jsem si zvykla omáčky s černým pivem doslazovat, případně přidat trochu kečupu nebo protlaku a hlavně pivo míchat se silným hovězím vývarem. Pak se mi zdá, že se ta hořkost srazí.
Také mi jinak pivní omáčka připadá hrozně hořká a nechutná nám.

Dnešní oběd nedopadl dobře;-(omáčka byla hořká,pravděpodobně tím pivem-nezachránila to ani smetana kterou jsem nakonec do zeleniny přidala...nakonec jsme maso snědli jen s bramborem...přidala jsem foto,když tak smažu.

Ách jo, hovězímu neodolám a mně se opět rozjely chuťové pohárky hrozným tempem. Teď v noci:-S.....2:yes:

MrLui: Já vím, ale maso z trouby je fakt super. Od jisté doby tak dělám řízky a taky kuřecí obalená stehna, nedá se to srovnat se smažením na sporáku.:-p

Jana Remkova: chce si dat ale opravdu na cas, nechat to v ty troube klidne i dyl, hovezi kdyz je na silnejsi platky, jde proste dlouho :)

Já už jsem hovězí plátky kdysi dávno v troubě dělala a fakt je to jiné, než na sporáku. vyzkouším a vrátím se s hodnocením;-)

Tématické fráze:
hovězí na černém pivu, jak srazit hořkost omáčky, hovězí maso recepty, hořkost omáčky, hořkost v omáčce, čím srazit hořkost, hořkost cibule, jak srazit horkost, hořkost guláše, hořká omáčka, hovězí zadní recept, jak srazit hořkost v jídle, jak srazit pepř, čím srazit hořkost guláše, hovězí zadní recepty, jak srazit horkost jidla, jak srazit hořkost v omáčce, hovězí na černém pivě, jak srazit horkost gulase, hovězí plátky v troubě

Suroviny:
hovězí zadní, mrkev, petržel, česnek, cibule, pepř, sůl, koření nové koření, bobkový list, pivo černé

Přidat fotografie receptu