Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Tento tradiční řecký koláč známý také jako spanakopita, je lahodný a aromatický pokrm, který kombinuje křupavé listové těsto s bohatou náplní z čerstvého špenátu, sýra feta, a bylinek. Je ideální jako předkrm, hlavní chod nebo lehká večeře.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 924 kJ / 1 655 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 69,71 g |
Tuky | 136,71 g |
Vláknina | 13,14 g |
Cholesterol | 664 mg |
Sodík | 3,13 g |
Sůl | 8,05 g |
Sacharidy | 31,84 g |
Postup přípravy
Mezitím zapneme troubu na 200 °C. Krok 2: V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme rostlinný sýrový tuk a zesklovatíme na něm proužky cibule. Přidáme špenátové lístky, podlijeme malým množstvím mléka a necháme je zavadnout. Krok 3: Ochutíme podravkou nebo bylinkovou solí a zahustíme hotovou, například granulovanou jíškou, nebo tak, jak jsme zvyklí. Přisypeme rozdrobenou fetu, tři lžíce strouhaného parmazánu a necháme vychladnout. Krok 4: Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme je česnekem utřeným se solí.
Prochladlý špenát se sýrem smícháme s vaječnou směsí. Solíme velmi opatrně nebo vůbec, protože sýry i bylinkové směsi jsou velmi slané a lilek si slanou chuť také částečně zachová. Krok 5: Vypocený lilek dobře osušíme a postupně opečeme v olivovém oleji dozlatova. Opečené plátky odkládáme na papírovou utěrku, abychom nechali odsát přebytečný olej. Krok 6: Listové těsto vyválíme na velikost vyššího pekáčku, do kterého ho umístíme tak, aby byl vytvořený okraj. Těsto propícháme vidličkou a posypeme vrstvičkou strouhanky, aby se nepromáčelo. Krok 7: Na strouhanku rozprostřeme špenátovou směs, na ni plátečky lilku a zasypeme zbylou částí parmazánu. Krok 8: Ihned vložíme do maximálně rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Upečený koláč můžeme ještě posypat parmazánem, který se už nepeče, ale rozpustí se do lilku
Zveřejněno 8. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vYWL
Moje poznámka
Řecký slaný koláč s listovým špenátem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vYWL
Nejnovější recepty
Krůtí kapsa se špenátem
Přidáno před 29 minutami
Plněná jehněčí roláda
Přidáno před 1 hodinou
Domácí těsto kataifi
Přidáno před 6 hodinami
Sendvič se slaninou, sýrem a vejcem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřový grilovaný bok s asijským okurkovým salátem
Přidáno před 12 hodinami
Velikonoční zajíček s vaječňákem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční mazanec
Mili5 před 1 minutou
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Eva1mamina před 19 minutami
Mazanec z domácí pekárny od Ivety
Pajkujka před 38 minutami
Valašské frgály
Hajcman před 46 minutami
Jihočeská kulajda
PetraJ7 před 1 hodinou
Slávky dušené na víně
sarki před 1 hodinou
Hovězí na pórku a kokosovém mléku
gabrus před 1 hodinou
Mechový dort (se špenátem)
zuz.anka před 1 hodinou
Vločková kaše s jablíčky
marta117 před 2 hodinami
Hrnkový knedlík s ovocem
Chantalia před 2 hodinami
Tématické fráze:
slaný koláč se špenátem,
slaný koláč,
slaný koláč špenátový,
koláč se špenátem,
recky syrovy kolac,
recky spenatovy kolac,
recepty na slaný koláč špenátový,
listové těsto se špenátem,
slany kolac se spenatem a syrem,
sýrový koláč se špenátem,
listové těsto slané recepty řecké,
listové těsto slane recepty se špenátem,
slaný koláč z listového těsta,
listové těsto slane recepty,
slaný špenátový koláč,
recept na slany kolac se špenatem,
slaný koláč z listového těsta se špenátem,
slaný koláč recept,
slané koláče,
slany kolac s fetou
Suroviny:
těsto listové,
strouhanka,
špenát baby,
lilek,
máslo rostlinné,
sýr feta,
cibule,
mléko,
jíška,
sýr parmazán strouhaný,
vejce,
smetana zakysaná,
česnek,
bylinky,
olej olivový,
sůl
Komentáře (16)