Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecký slaný koláč s listovým špenátem

Tento tradiční řecký koláč známý také jako spanakopita, je lahodný a aromatický pokrm, který kombinuje křupavé listové těsto s bohatou náplní z čerstvého špenátu, sýra feta, a bylinek. Je ideální jako předkrm, hlavní chod nebo lehká večeře.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 924 kJ /
1 655 kcal
Bílkoviny69,71 g
Tuky136,71 g
Vláknina13,14 g
Cholesterol 664 mg
Sodík 3,13 g
Sůl8,05 g
Sacharidy31,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lilek nakrájíme na asi 3 mm tenké plátky, posolíme a necháme vypotit asi půl hodiny.
Mezitím zapneme troubu na 200 °C. Krok 2: V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme rostlinný sýrový tuk a zesklovatíme na něm proužky cibule. Přidáme špenátové lístky, podlijeme malým množstvím mléka a necháme je zavadnout. Krok 3: Ochutíme podravkou nebo bylinkovou solí a zahustíme hotovou, například granulovanou jíškou, nebo tak, jak jsme zvyklí. Přisypeme rozdrobenou fetu, tři lžíce strouhaného parmazánu a necháme vychladnout. Krok 4: Vajíčka rozšleháme se zakysanou smetanou a ochutíme je česnekem utřeným se solí.
Prochladlý špenát se sýrem smícháme s vaječnou směsí. Solíme velmi opatrně nebo vůbec, protože sýry i bylinkové směsi jsou velmi slané a lilek si slanou chuť také částečně zachová. Krok 5: Vypocený lilek dobře osušíme a postupně opečeme v olivovém oleji dozlatova. Opečené plátky odkládáme na papírovou utěrku, abychom nechali odsát přebytečný olej. Krok 6: Listové těsto vyválíme na velikost vyššího pekáčku, do kterého ho umístíme tak, aby byl vytvořený okraj. Těsto propícháme vidličkou a posypeme vrstvičkou strouhanky, aby se nepromáčelo. Krok 7: Na strouhanku rozprostřeme špenátovou směs, na ni plátečky lilku a zasypeme zbylou částí parmazánu. Krok 8: Ihned vložíme do maximálně rozpálené trouby a pečeme 20 minut. Upečený koláč můžeme ještě posypat parmazánem, který se už nepeče, ale rozpustí se do lilku

TIP: Jak využít čerstvé špenátové listy v kuchyni - oblíbené recepty

Zveřejněno 8. 5. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký slaný koláč s listovým špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vYWL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecký slaný koláč s listovým špenátem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vYWL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Děkuji, jsem moc ráda, že takhle chutná..:-K

Zkusila jsem tento koláč udělat na oslavu manželových narozenin, které slaví v práci. Po krátkém vychladnutí jsem neodolala a kousek si uřízla. Teda nic lepšího jsem nikdy nejedla. Je to fakt výborné. :yes:

Elizo máš ode mě bodíka:yes::-))dělám obdobně řeckému manželovi, akorát nezahušťuji špenát jíškou a nedávám podravku, jen sůl a pepř a a pÓrek s fetou, ta feta to dostatečně zahustí.
Tyhle jídla my můžem:-)):-)):yes:

:-D V bezmasych pokrmech by mi neunikl, ve slanem pecivu, bohuzel, ano. Ale nastesti jsem na nej narazila (sice nahodou ale preci) a urcite ho brzy vyzkousim. Posledni dobou mi lilek chutna cim dal tim vic :-K

:-) A víš, Lucasinko, že jsem kvůli tobě přemýšlela, jestli recept raději nevložit do bezmasých pokrmů? :-8 Nějak mi k tobě pasoval, už proto, že ho můj syn náležitě ocenil (má podobnou stravovací "orientaci" jako ty).

Teda tuhle dobrotu jsem prehlidla..takova skoda ;-) Bodik leti a receptik uz zarazen v "Oblibenych" :-K

Všem děkuji za bodíky a Nonya, tobě navíc díky za zajímavou informaci ohledně "pohlaví" lilků... To jsem vůbec netušila. :-O I když si nejsem jistá, jestli to poznám, nejlepší by byla názorná ukázka...;-):-) Ale pokusím se. :yes:

:-p Eli, to je krása:-K

kde je lilek, to můžu... mnam:yes::-p

Pekny kolacik pridavam bod,
len taka poznamka k lilku co som sa naucil od susedy babky greckej co ich pestuje.
Vyberat len mladsie , mensie aby neboli prezrete tie su horke.Stlacit prstom ked ostane priehlbinka -je prezrety a horky.
Pozret zo spodu ked maju na spodku hruhovu priehlbinu su to "chlapci" maju menej semienok a su stavnatejsie.Ovalna priehlbinka " dievcata" viac semienok a su viac horke.
Neskladovat v ladnicke -pouzit co najskor zhorknu skladovanim.
S cerstvymi mladymi netreba nic robit nie su horke:yes:

:yes::yes::yes:

Listový špenát a lilek miluju :-p:yes:

:-D já se musím smát...Manžel se ptal: "Co máme dobrýho?", já: "koláč se špenátem a lilkem"...A on: "Jo. A co máme DOBRÝHO?":-D Pak baštil a ani mu nevadilo, že chybí maso...;-)

joj, ten lileček...no to já můžu,prosím si jeden kousek...ehm, tedy srozuměno...jeden kousek si nechte a zbytek forem sem;-):yes:

Rebi, děkuji za zbásněný příspěvek...:-K:-) a bod.

Tématické fráze:
slaný koláč se špenátem, slaný koláč, slaný koláč špenátový, koláč se špenátem, recky syrovy kolac, recky spenatovy kolac, recepty na slaný koláč špenátový, listové těsto se špenátem, slany kolac se spenatem a syrem, sýrový koláč se špenátem, listové těsto slané recepty řecké, listové těsto slane recepty se špenátem, slaný koláč z listového těsta, listové těsto slane recepty, slaný špenátový koláč, recept na slany kolac se špenatem, slaný koláč z listového těsta se špenátem, slaný koláč recept, slané koláče, slany kolac s fetou

Suroviny:
těsto listové, strouhanka, špenát baby, lilek, máslo rostlinné, sýr feta, cibule, mléko, jíška, sýr parmazán strouhaný, vejce, smetana zakysaná, česnek, bylinky, olej olivový, sůl

Přidat fotografie receptu