Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černá polévka

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

majda1512

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 788 kJ /
4 491 kcal
Bílkoviny282,75 g
Tuky269,69 g
Vláknina37,55 g
Cholesterol 2,10 g
Sodík 4,70 g
Sůl11,60 g
Sacharidy216,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z masa, boku a skeletu připravíme vývar. Zeleninu nakrájenou na menší kousky orestujeme na rozškvařené slanině a másle do tmavohněda. Pak přidáme k vývaru a vaříme cca 45 minut. Měkkou zeleninu propasírujeme a vrátíme do vývaru. Dvě třetiny cukru necháme zkaramelizovat, přidáme zbytek a vložíme do polévky. Krátce provaříme a na závěr dosolíme a okořeníme muškátovým květem.
Polévka se podává s osmaženou houskou.

Zveřejněno 17. 5. 2011

Poznámka autorky majda1512

Recept je ze starých českých specialit. Tato polévka se podávala maminkám v šestinedělí a pro naše předky byla zdrojem síly a měla odhánět zlé mocnosti (píše se :-) )

Polévka má zajímavou, ale výbornou chuť a já se k ní budu ráda vracet.

*

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/02l3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/02l3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

:-p:yes:

Klarisko, polévce se říká černá díky "karamelu" z cukru, který jí dodá tmavé zbarvení :-) (píší předci :-) )

Zvědavost mi nedá, proč černá? :-)

Polévka zajímavá a já ji tedy vůbec neznám.Samé dobré věci tam jsou.Jen bych pro sebe ten vývar udělala den předem a sebrala pak tuk z vrchu.Nemáme rádi tučnou polévku,jak ji dělala třeba moje bábi - ty velká oka na hov.polévce.Ale nezkusila jsem ,tak nechci posuzovat.Je zajímavá a originální.:-)

spagetka: jj, morkové kosti...to bývala polívka :-p a já pak ten horký morek baštila se slaným rohlíkem - mňam. Staré recepty mám ráda, byly tam poctivé suroviny, žádné náhražky :yes:
Tady se mi zdá hodně tuku - uzený bůček, máslo, slanina...ale dřív se tak jedlo, předkové těžce pracovali, museli mít bohatý energetický příjem.

Velmi podobný mám také - jen kapustu ani slaninu nedáváme, ale ještě morkové kosti a určitě ještě libeček ;-)

Bodejď by to nezahnalo zlé mocnosti, když to musí být vývar silný jak bejk, po tom bude zdravá matka i dítě :-D

Hezké, jen bych v šestinedělí vynechala tu kapustu, aby pak miminko nebolelo bříško...

Tématické fráze:
polévka z černé čočky, černá čočka polévka, cerna polivka, recepty v šestinedělí, polévka z černé ředkve, vánoční černá polévka, recepty.cz, recept na cernou polevku, cerna polivla, polévka v šestinedělí, recepty šestinedělí, cerna polivka recept, recepty pro šestinědelí, vanoční polevka černá, šestinedělí recepty, černá vánoční polévka, polévka s černé čočky, polívka černá, recept černá polívka, polévky v šestinedělí

Suroviny:
maso hovězí na polévku, bok uzený, skelet kuřecí, kapusta růžičková, mrkev, petrželka kořenová, celer, cibule, máslo, slanina, cukr, sůl, květ muškátový, houska

Přidat fotografie receptu