Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezový sirup

Bezový sirup je stálicí mezi domácími sirupy, které se připravují už po celé generace. Pamatujete si horké letní dny, kdy vám z něj babička nebo maminka chystala limonádu? Plátek citrónu, pár lístků máty a kostek ledu, to je dokonalé osvěžení.

Hodnocení receptu je 4,9 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anja

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby louhování

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby louhování)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 25 květů černého bezu zbavených případného lezoucího hmyzu přelijeme 1,5 l vody a přidáme na kolečka nakrájený citron bez jader. Krok 2: Povaříme a necháme 24 hodin vylouhovat. Krok 3: Šťávu přecedíme přes plátno, přidáme 1 kg cukru a zvolna chvíli povaříme. Krok 4: Ihned plníme pomocí nálevky do čistých a nahřátých skleniček. Okraje skleniček ještě otřeme, zavíčkujeme a na cca 10 minut je otočíme dnem vzhůru. Pokud plníme do lahví, tak ty na 10 minut položíme. Krok 5: Uchováváme v chladu a temnu.

TIP: Bez černý a jeho využití. Víte, jak květy vhodně zpracovat?

Zveřejněno 11. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JGg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JGg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Jana: prosím o recept

Bezový květ se zásadně NEUMÝVÁ!!!! Všechna chuť je v jeho pylu. Když ho opláchnete, tak si uvaříte žlutou, cukrovou vodu. V receptu navíc není dostatek citronu. Dala jsem 2 citrony na litr a jeho šťávu jsem vymačkala. Není potřeba, aby se v tom louhoval.

Omylem jsem bez nechala vylouhovat 48 hodin. Barva sirupu byla jiná a víc chutnala po bezu:yes:

Díky za recept, můžu jen doporučit, bezový sirup chutná skvěle.
Pokud by měl někdo strach, aby se nekazil, tak můžu doporučit přidat nahoru do každé lahve pár kapek alkoholu, zabrání kažení a chuť ta malá trošku nijak nezničí.
Recept popisuji tady: milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/, tak se případně mrkněte. P.

Dělám ho bez kyseliny a jiných konzervantů. Přesně podle takového receptu. Dnes 25 litrů. U nás se nestihne zkazit :-)). Je fakt super.

ST.alica:Šampanské z kvetu bezu 4hrste kvetu bezu,2citrony na platky,1polevkova lžice vinneho octu,80dkg cukru kr.,1lvody Vodu prevarit a pridat cukr,prelít do vetší nadoby a doplnime studenou vodou do 4,5litra + pridat ostatní suroviny.Všechno na 2dny zakryjte,potomprecedte a stočte do flaš.Nechejte stát 2mesíce,a mužete podavat chlazené.Je to takové fajné detske šampanske pro dospeláky :)

Marcela: V krámě si domácí sirup nekoupíte, tam jsou aromata, a bezu jen hodně málo. Kyselina octová a kyselina citronová jsou konzervanty přirozené, sice i průmyslově chemicky vyráběné, ale jinak se vyskytují i v přírodě. Klidně tento recept můžete dělat i bez konzervantů, ale to se Vám pak šťáva rychleji zkazí.

Jak dlouho se to vaří po přidání cukru? Hodinu? Nebo déle? :-O

Super jediný recept bez kys. citronové nemohla jsem sehnat žádný recept bez konzervantu. To bych si sirup mohla rovnou koupit v krámě.Díky hned vyzkouším. :-)

dnes ho zkouším,jsem zvědavá jak to dopadne
;-)

Markéta: v žádném případě nic na zhoustnutí, sirup je z bezu, ne s dalšími přídavnými surovinami, je to o bezu

Na zhoustnutí doporučuju pšeničný sirup-k sehnání ve zdravé výživě-postačí 1-2 pol.lžíce (podle hustoty jakou chcete)....(je to zdravější alternativa glukozového sirupu..) :-)

rebeka: kyselina citronová obecně odvápňuje, čili si zaděláváte na řídnutí kostí na "stará kolena"...hledala jsem recept bez ní a díky za něj...:-)) mimochodem se podívejte, že je téměř ve všech nějak upravovaných potavinách, dokonce i v dopékaném pečivu.

Jana: Kyselina citronová je přeci vydatně obsažená v citronu, ne? Nebo řídnutí kostí způsobuje jen kyselina citronová uměle vyráběná, čili E330? :-?

Michal J.:Já teda bezinkovou šťávu dělám pouze za studena, jako všechny ovocné šťávy, přidávám kyselinu citronovou a cukr, nic víc.

Michal J. 29. 5. 2012 18:23
Bezový sirup je faj pití,ale tento recept postrádá min.kyselinu citronovou a chuť se mu zhoustnout.Ani hodina mírného vaření mu nestačila:-(

ST.alica@azet.skProsim o recept na vino z bazoveho kvetu.Robievala som ho,..ale je to uz davno.Bolo vyborne.

Ahojky,tvuj recept se mi libi...:-K protoze nedavas tolik cukru a navic,nac cpat do toho kyselinu citronovou a pripravek ke konzervovani?Je to akorat nezdrave..prave se mi vari kvety:-) tak uvidime..

Alzbeta:já dělám obdobně jak Magduška:převařím 2 litry vody,nechám vychládnout..nakrájím na kolečka 2 citrony,jeden pomeranč s kůrou,ale bez pecek,přidám do chladné vody,k tomu 100gr kyseliny citronové a 40 květů( i míň..podle velikosti)bezu,promíchám,nechám 24ho luhovat,pak přecedím přes plátýnko,pořádně vyždímám a vsypu 2kg krystal.cukru,za občasného promíchání až do úplného rozpuštění cukru cca po 2 dnech sliju do sklenic,nevařím,nesterulizuju,dělám to tzak už spustu let..ještě se mi nezkazil a zůstal krásně čirý celý rok

rebeka: Mohu se zepta, když bezinkový sirup nevaříte, tak nezhoustne, že?

magdalenka a spagetka, diky za odpovedi!

Alzbeta (neregistrovaný/á), ja robím nasledovne za studena:
25-30 ks kvetov zalejem 2,5 litra vody a 80 g kyselina citrónová (1 balenie, čo dostať v kelímkoch bežne na Slov.)Do druhého dňa nechám lúhovať, potom scedím, zamiešam 2,5 kg cukru. Premiešavam, kým sa nerozpustí, aj hodiny - ale vždy keď idem okolo, zamiešam. Dám do 700 ml pohárov, zašróbujem viečko a držím v chladničke, neviem ako dlho vydrží bez sterilizovania. Jeden pohár sirupu je vždy vonku, kým sa neminie . Skúsila som sterilizovať, ale stratil arómu.

Alzbeta: postup je tu u přidaného podobného receptu - http://www.toprecepty.cz/recept/12997-sirup-z-kvet...

1974andrea:
Mohla byste prosim Vas recept na bezovy sirup za studena s pridanim kyseliny citronove popsat konkretne? Vy bez nechate pouze prejit varem, pridate cukr a kyseliny citronovou a to je vse? Diky!

já bezový sirup nevařím vůbec,přidávám kyselinu citronovou a za studena mi tam zůstanou všechny vitamíny

ferda30: sirup houstne až po zchladnutí ;-)

Sirup je ňam, ňam, akorát to vaření do zhoustnutí nějak nevyšlo.. Po třičtvrtě hodině varu jsem se na to vyprdla, protože jsem vyvařila všechny vitamíny a sirup ne a ne zhoustnout:-// Čím to? Všude píšou jen nechat projít varem, takže to tak příště udělám:-*

Květy určitě předem propláchněte vodou, bez propláchnutí to pak chutná po pylu který při pití zůstává na jazyku

Týnko, určitě se ředí vodou tak, jak sladké máte rádi.;-)Neředěnej by se snad ani nedal pít, byl by strašně přeslazený:-S

prosím a bezový sirup se pije už tak jak se udělá nebo se ještě potom ředí vodou?

dobrý:-S;-):yes::yes::yes:

bazovy sirup je fantasticky...fantasticky!!!!!Milujem jeho chut, na slovensku som si vzdy nakladala kvety na sirup...a potom som v nemecku objavila, ze maju hotovy a skoncila som s nim...som lenivec lenivy:-//:no:
raz som pila bazove vino...jeda moja....mala som pocit ze som v zivote nic lepsie nepila...

Tématické fráze:
bezový sirup z květu bez vaření, sirup z bezovych kvetu, bezová štáva, bezová šťáva recept, sirup z bezového květu, štáva z bezového květu, bezinkový sirup, cerny bez sirup, sirup z černého bezu recept, bezová šťáva za studena, bazový sirup, šťáva z bezových květů, bezové víno, černý bez sirup recept, šťáva z bezu, recept na bezovou šťávu, bezinkový sirup recept, bezový syrup, bezové víno recept, sirup černý bez

Suroviny:
květy černého bezu, citron bio, cukr

Přidat fotografie receptu