Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Meduňkový sirup

Domácí sirupy výborně chutnají a zároveň jsou skvělým zdrojem vitamínů. Vedle bezinkového a tymiánového sirupu patří k těm nejoblíbenějším meduňkový. Meduňka příjemně voní po citronu, snižuje stres, uvolňuje napětí, přispívá k dobrému trávení i klidnému spánku.

Hodnocení receptu je 5,0 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby odležení

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nať meduňky opláchneme a zalijeme převařenou zchladlou vodou. Krok 2: Přidáme kyselinu citronovou a omyté bio citrony, nakrájené i s kůrou na kolečka, pecky odstraníme. Krok 3: Necháme 24 hodin stát a poté přes gázu nebo plátýnko přecedíme a dobře vymačkáme. Krok 4: Přidáme cukr a zahřejeme na teplotu 85 °C. Ze začátku stále mícháme, dokud se cukr nerozpustí, pak už jen občas promícháme. Krok 5: Horký sirup ihned plníme do čistých suchých lahví se šroubovacím uzávěrem, zavíčkujeme, položíme a necháme vychladnout.

TIP: Využití a zpracování meduňky

Zveřejněno 27. 5. 2011

Poznámka autorky zizala

My plníme do lahví pod korunkové uzávěry, ale lze i do klasických zavařovacích sklenic.

Můj muž ho pije s vodou jako šťávu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meduňkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KAOG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Meduňkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KAOG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Skvělé, děkuji 👍

Maccerata: Já děkuji za vyzkoušení. Mám radost, ze se podařilo a chutná 🙂

Moc pěkně zpracované video, pochopí i úplní začátečníci. Mám spoustu meduňky a určitě připravím sirup podle vás. Děkuji.

martina1968: Mám radost, děkuji :-K

tento sirup budu letos dělat už čtvrtý rok. Akorát dávám meduňku a mátu asi tak na půl.Ještě teplé naliju do lahví od rumu,vodky atd. Naliji až pod víčko,dám lžičku alkoholu a po vystydnutí dám naležato do lednice. Máme v lednici ještě pár lahví od loňska a jsou pořád dobrý. U nás doma jinou šťávu nepijeme. Děkuji za tento recept.:yes

Foltyn: Kyselina citronová je ale přírodní konzervant. Není to žádný dusičnan ani siřičitan :-8

zizala: Konzervant tam je, kyselina citronová se v potravinářství běžně používá jako konzervační činidlo. Mám pocit že pod značkou E330.

Prosím kolik gramů je té meduňky, vážil to někdo? Dostala jsem hrozně rozrostlou 100 gr. kytici a potřebuji vědět poměr ostatního. A můžu dát ročnímu dítěti jako šťávu? Děkuji.

Irča: Jeje, mrzí mě, že dotaz zůstal nezodpovězený. O prázdninách nebývám na příjmu. Omlouvám se, dotazu jsem si nevšimla ani později. Meduňku jsem nevážila, ale myslím, že víc rostlinek bude znamenat jen intenzivnější chuť. Vzhledem k tomu, že tam není žádný konzervant, domnívám se, že malé dítě v rozumném množství tento sirup může.

Martina Šamanová 16. 6. 2016 14:06
Chystám se vyzkoušet. Jen mě zajímá, jak dlouho vydrží šťáva uskladněná? Když ji naliji hned o té teplotě cca 85 stupňů do zavařovacích sklenic a otočím víčkem dolů, tak se víčka chytnou? A kdy dam například do skleněných lahví od Vincentky, tak se nezkazí?

Martina Šamanová: Ano, teplota 85°C je dostatečná. Když ji nevypijete dřív, vydrží zaručeně půl roku i víc, cukr je dobrý konzervant. Pokud máte láhve pod korunky, musíte mít uzavírač těchto lahví. Bez něj to držet nebude ;-)

hosta: Hryzce naštěstí nemáme, stačí slimáci :-(( Ale podle rady kamarádky sypu rozmačkané skořápky a doufám, že je nepřelezou.

zizala: kdyby mi vyhynula, tak to pochopím, ale mně ji poddolovali hryzci a zatáhli dovnitř, zbyly jen špičky - stejně jako pažitku, kde mi zůstaly na záhoně jen fialové květy. Hrůza - už dostali chutné granulky, snad je to odradí

hosta: Taky mi zmizely trávy a celá pažitka, jako by tam nikdy nebyla....byla jsem v šoku...

hosta: Nádherné fotky :-*:yes: Děkuju za vyzkoušení a jsem ráda, že chutná :-K Mně vloni letitá meduňka vyhynula a nové mám zatím jen jeden keřík, tak teď sirup nedělám, v pohodě ji stihnu zpracovat do citronád :-8

koudelkova: Tak dejte vědět, zda chutnala :-)

Zkusila jsem z malého množství - lahoda:yes: Jen co doroste, zopakuji:-)

koudelkova 7. 5. 2015 16:34
Děkuji velice ,právě jsem si dovezla neskutečně velký pugét medunky a celou sazenici ,budou nejméně čtyři dávky,mám velkou radost že jsem našla tento užasný recept DĚKUJI a.:-)):-)):-))

Květa: Ano, sbírá se těsně před rozkvětem nebo na začátku kvetení. To má nejvíc silic. Ale když je tak pěkně rozrostlá, je škoda ji nechat jen tak. Klidně ji seřízněte a usušte, bude méně výrazná, ale pořád dobrá.
Povídání o meduňce mám na svých stránkách tady:
http://www.mlsoty.estranky.cz/clanky/o-bylinkach/m...

Asi jsem už prošvihla tu správnou dobu na sběr. Myslím si, že je 0irup dobré meduňku ořezat a uvařit z ní spřed tím, než se dá do květu. Teď už je konec léta, meduňka je nádherně rozrostlá a nevím, co s ní.Sirup? Usušit na čaj?Poraďte.
Díky Květaq

Tématické fráze:
meduňková štáva, šťáva z meduňky, meduńkový sirup s citronem, meduňkový likér, meduńková šťáva recept, štáva z meduňky a máty, meduňkový med, sirup z medunky a maty, šťáva z máty a meduňky, meduňkový likér recept, meduňkový syrup, meduňkový med recept, sirup z máty a meduňky, syrup z meduňky, jak zpracovat meduňku, meduňková šťáva-recept, domácí meduňková šťáva, likér z meduňky, recepty z meduňky, štáva z máty recept

Suroviny:
meduňka, voda, kyselina citronová, citron bio, cukr krupice

Přidat fotografie receptu