Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový řez

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: dortová forma průměr 26cm

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 669 kJ /
3 984 kcal
Bílkoviny88,66 g
Tuky161,93 g
Vláknina26,25 g
Cholesterol 1,04 g
Sodík 533 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy529,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180°C a nejdříve ušleháme sníh z bílků + špetka soli.(Sníh se šlehá nejdříve z toho důvodu, že metličky jsou suché a čisté, pokud by byly od žloutků, sníh neušleháte). Dále si dáme do pár lžic vody namočit želatinové plátky. Krok 2: Žloutky šleháme s vanilkovým cukrem minimálně 2 minuty do pěny, zašleháme olej a zamícháme rozmixované nebo důkladně rozmačkané jahody. Nakonec zlehka zamícháme střídavě sníh a mouku s práškem do pečiva (přes sítko). Krok 3: Na dno dortové formy (průměr 26cm) upevníme pečící papír – boky nenatíráme, pokud máme teflonovou nebo nepřilnavou formu. Boky jen zvenčí obalíme alobalem a pečeme asi 40 minut. při 180°C. Po této době vyzkoušíme špejlí – jestli je upečeno, zůstane suchá. Krok 4: Necháme vychládnout, korpus rozřízneme na dvě poloviny a vrátíme do formy, vyložené igelitem (boky můžeme upevnit gumičkou). Krok 5: Jahody rozmixujeme společně s marmeládou, zahřejeme želatinu dle návodu a vše smícháme. Necháme vychladnout a nalijeme na spodní korpus. Opatrně přiklopíme druhou polovinu a dáme do ledničky, než si připravíme šlehačku. Krok 6: Šlehačku našleháme společně se sypkými šlehačkami a zašleháme rozmixované jahody. Krok 7: Ozdobíme dort a vrátíme na chvilku do ledničky. Upozornění: pokud píši 1 hrnek rozmixovaných jahod, tak celých jahod to budou asi 2 hrnky.

Zveřejněno 11. 6. 2011

Poznámka autorky jahoda

Na nějakém zahraničním webu jsem narazila na fintu obalit formu pásky z alobalu, který tak nějak chladí boky formy a piškot se peče stejnoměrně a prostředek se nevyboulí.

Zkusila jsem dnes poprvé a tak rovný korpus jak podle pravítka jsem ještě neměla :-), ale může to být jen náhoda.

Pokud máte s tímto někdo zkušenosti, budu ráda, když se podělíte.

Letos sklízím jahody dříve, než slimáci :-), tak jsem vymyslela takový jahodový „ná“řez.

Na potření můžete použít klidně samostatnou marmeládu, ale do šlehačky jahodami nešetřete, nebudete litovat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodový řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QAOL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahodový řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QAOL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

dávám bodík, krásnej dortík a moc mňamoooozníííí :o) parádka :o) :yes:

:-p+8:yes::-K

:-KMoc pěkný recept a díky za fintu s alobalem:yes::yes:+

:-p:yes:

jojoj...jahodová lahůdečka:-p:yes:

Recept se mi moc líbí, škoda, že tu nebyl v pátek :-) Ale i tak jsem dělala jiný od tebe :-) A s tou kombinací šlehaček to musím vyzkoušet také. Sypké mám a na moučníky místo krému používám také pouze Rama Cremefine. Ikdyž se do ní nemusí používat ztužovač, já někdy přesto použiji ztužovač Smeta-fix, zvlášť, když do šlehačky používám ještě třeba zakysanou smetanu.:yes::yes::yes:+4

Jahodami prolezlý skrz na skrz. to je teda pošušňáníčko:-!:-p:-p:yes:

:-K:-K:yes::yes: krásné, namkové nam nam;-):-p:yes::yes:

Jahůdko jahodová, tak jsem čekala, s čím zase dojdeš:-)):-* Vypadá to :yes: Tak teda o tom alobalu jsem ještě nikde neslyšela, ale za pokus to stojí;-):yes: Jinak na fotce vidím dvě šlehačky, jak Ramu Cremefine, tak i od Oetkera. Obě dvě používám, jsou super, udrží dlouho tvar. I do dalšího dne. Kdysi jsem měla přímo jahodovou plantáž, dnes už mám jen pár keříků pro vnoučata.

jahu:-O:-O není to tak trochu autokanibalismus:-O:-?:-D:-D
moc hezké..už mám uloženo,jak budou jahody,jdu do toho;-):-K:yes:

Tématické fráze:
jahodovy rez, řez s jahodami, řezy s jahodami, řezy z jahod, šlehačka rama cremefine, rama creme fix, šlehačka rama, řezy do dortové formy, rama recepty, jahodové řezy, řez s jahody, rama šlehačka, jahody recepty, jahové řezy, jahové řezy recept, top recepty rezy, čím řezat dorty, jahodove rezynebo dort, recept jahodovy řez, jahodovy dort z rozmixovanych jahod

Suroviny:
vejce, cukr vanilkový, olej, jahody, mouka polohrubá, prášek do pečiva, sůl, jahodová marmeláda, jahody, plátky želé, rama cremefine, šlehačka v prášku, jahody

Přidat fotografie receptu