Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí kýta na česneku

Jehněčí maso je maso pro gurmány. Je jemné a má svou specifickou vůni. Skvěle se k němu hodí rozmarýn, nebo také jalovec a nové koření. Pečení si zabere čas, ale odměnou nám bude rozpadající se maso. Dobrou chuť.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

misza misza

Náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min + hodina odležení masa

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava, + hodina odležení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 268 kJ /
303 kcal
Bílkoviny7,05 g
Tuky11,31 g
Vláknina16,69 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,02 g
Sůl30,00 g
Sacharidy40,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Stroužky česneku oloupeme, prolisujeme a česnek smícháme se solí. Tuto směs vetřeme do kýty a pak kýtu lehce potřeme olivovým olejem. Necháme hodinku uležet. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na proužky. Krok 3: Do hlubšího plechu dáme cibuli, koření, libeček, 1 lžíci olivového oleje a všechno zalijeme vývarem nebo vodou. Kýtu můžeme péct dvěma způsoby. Na mřížce nebo přímo v plechu. Krok 4: Vložíme do trouby a pečeme dohromady asi 3 hodiny na 160 stupňů. V polovině času maso obrátíme. Průběžně doléváme do plechu vodu a kýtu občas polijeme výpekem. Krok 5: Zhruba 10 minut před koncem pečení přidáme do výpeku 1-2 lžíce hladké mouky a promícháme. Krok 6: Po upečení maso vytáhneme a naporcujeme. Z výpeku odstraníme koření a můžeme vše rozmixovat dohladka.

TIP: Jak udělat domácí houskový knedlík

Zveřejněno 20. 6. 2011

Poznámka autorky misza

Přílohu můžeme zvolit podle chuti. Např.bílé zelí a houskový knedlík, červené zelí a bramborový knedlík nebo bramborovou kaši.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kýta na česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l8M5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jehněčí kýta na česneku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l8M5

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

:yes:

Burns:
S první větou souhlasím :yes:
Každoročně dělám klasiku:
Místo oleje (rozpékám - dusím pouze podlité vodou, maso je mastné dost a tuk posléze pustí) až nakonec doladím máslem
Místo koření - rozmarýn:yes::yes:
***
U nás na Velikonoce část smažím (s brkaší), část peču (s rýží):yes::yes::yes:
Dnes už je k o z l e (česky kůzle) upečené...
No, samozřejmě bez cibule, že ;-)

Rozhodně bych nedával Masox ani cibuli.Skopové a divočina jsou masa nasládlá a cibule jim nepřidá,jinak výborné:-)

Prosim Vas, proc tam davate masox? Proc prznit vyjimecnou chut jehneciho chemii?:-(

Je to supr,jen bych dodal že při pečení jsem ještě přidal větvičku rozmarýnu a opravdu to nemá chybu, A pro Anči Kocíkovou jehňátka kupuji vždy celé vůbec není problém od soukromníka v srpnu nebo v září 3-4 měsíční zabité a načtvrcené a hlavně levné ne jako v obchodě a perfektní je i svíčková zrovna kýtu peču a podlévám červeným vínem ;-):-!

Tedy ten recept vynikající!!;-)Moc velká ňamka:-):yes:www.toprecepty.czhttp://www.toprecepty.cz/recept/21551-jehneci-kyta...

Jindra Puntschuh 23. 1. 2012 10:33
Kýta (3,4 kg¨) se povedla fantasticky:-p a po jiných, vyzkoušených receptech budu používat jen tento.+:yes::yes::yes:

:yes::yes:Budu dělat v neděli.Přijde vnučka s manželem a dětmi a ještě nikdy jehněčí nejedli.Jsem zvědavá,já ho takhle miluji.

krásné masenko:-p:-p:yes::yes: ale jehněčí asi taky,jak Ann,neseženu:-//

Letos na velikonoce jsem se taky konečně odhodlala udělat jehněčí,dělala jsem ho s hromadou česneku,rozmarýnu a tymiánu,podlila vínem a bylo taky vynikající:-p. Dávám bodíka:yes:

:-p:-p

Míšo, moc velká dobrota a pokud mám, peču stejně, ale už dlouho jsem neměla a je to táááák dobrý, že máš 4.bod:yes:

Mně se od letošních velikonoc po téměř 20 letech daří nutit muže papat skopové a hlavně jehněčí, hurááá - já ho miluju, on byl zastaralého mínění - chudinky jehňátka -ale telátka mu nevadily:-O;-). Takže takhle nějäk to znám, určitě udělám br.kaši, my knedlíky moc nemusíme :-p:-p

Aničko, Vašku děkuji:-) Aničko, kýtu jsem dostala a pořád jsem přemýšlela, jak ji upravit. Nakonec jsem zvolila tuto jednoduchou variantu a bylo to dobré. Jen bych příště zvolila jako přílohu bramborovou kaši;-)

Veliká dobrota. +bodík 2

Tématické fráze:
jehněčí kýta, jehneci na cesneku, jehněčí kýta recept, jehněčí kýta nejlepší recept, pečené jehněčí na česneku, jehněčí maso recepty kýta, jehněčí kýta recepty, jehněčí pečeně na česneku, recept na jehněčí kýtu, jehněčí maso na česneku, jehněčí pečeně recept, recepty jehneci kyta, jehněčí pečeně, recepty z jehněčí kýty, recept jehněčí kýta, pečené jehněčí maso na česneku, skopová kýta na česneku, jak upravit jehněčí maso, recepty na jehněčí kýtu, jehněči pečeně recepty

Suroviny:
kýta jehněčí, česnek, sůl, cibule, olej olivový, mouka hladká, libeček, koření nové koření, jalovec, vývar masový

Přidat fotografie receptu