Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem
Pokud chcete upéct a ozdobit dort, tento recept vás krok za krokem provede plněním a potahováním dortového korpusu. Korpus i krém můžete zvolit dle vlastní chuti a zdobení dortu už záleží jen na vaší zručnosti a fantazii.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 851 kJ / 2 116 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,25 g |
Tuky | 209,15 g |
Vláknina | 1,20 g |
Cholesterol | 653 mg |
Sodík | 106 mg |
Sůl | 0,25 g |
Sacharidy | 43,45 g |
Postup přípravy
Korpus můžeme proříznout také vlascem či pevnou režnou nití jako knedlík, pak je dobré si po obvodu nakrojit cca 1cm hlubokou vodorovnou rýhu, do které zavedeme vlasec, překřížíme a utahováním prořízneme. (Tuto fázi jsem bohužel zapomněla vyfotit.) Krok 2: Rozkrojený korpus rozložíme na dvě poloviny, spodní polovinu potřeme řidší marmeládou. Pokud je marmeláda hustší, v mističce vidličkou prošleháme a naředíme trochou vody z kompotu, alkoholem (rum, brandy) či obyčejnou vodou. Krok 3: Na marmeládu dáme 2/3 krému (obr.1), rozetřeme ke stranám a poklademe čerstvým či kompotovaným ovocem podle chuti (obr.2). Na pomazaný korpus položíme řeznou plochou druhou polovinu korpusu, takže nahoře bude dno korpusu, ze kterého jsme na začátku sloupli pečicí papír a vršek je tedy téměř ideálně rovný. Vrchní plochu lehce přitlačíme na spodní. Krok 4: Nyní naneseme na boky korpusu většinu krému (obr.3) a rovnoměrně rozetřeme. Nakonec na vršek korpusu naneseme zbytek krému, vše rozetřeme do tenké vrstvy, která zarovná a vyplní případné nerovnosti a vzduchové bubliny v těstě (obr.4). (Mně se dobře pracuje s horní rovnou hranou příborového nože, lépe než se stěrkou...ale můžete ji použít také.) Krok 5: Pomazaný korpus dáme do lednice vychladit, aby krém díky obsaženému máslu ztuhl a s korpusem se dále dobře pracovalo. Minimálně na 2 hodiny, lépe ale přes noc. Krok 6: Marcipán si obarvíme podle potřeby a na podložce podsypané trochou Solamylu vyválíme na tloušťku cca 4 mm. Průměr vyváleného plátu by měl být o kus větší než průměr dortu + 2x výška dortu. Poté opatrně podebereme rukama či válečkem a přeneseme na ztuhlý naplněný a pomazaný korpus (obr.5)
Na klasický korpus 25 cm je na potah dostačující 3/4 dávky falešné marcipánové hmoty z poznámky, zbytek použijeme na ozdoby. Krok 7: Marcipán postupně narovnáváme a přitlačujeme hřbetem ruky na boky korpusu, poté okraj odřízneme (obr.6) - výborně to jde kráječem na pizzu. Krok 8: Pokud je na marcipánu vytlačený reliéf, stačí lehce uhladit dlaní, pokud je marcipán rovný, je třeba „vyžehlit“ případné nerovnosti. Na toto používám kousek pečicího papíru a plastovou cukrářskou stěrku, na marcipán položím papír (aby se stěrka nelepila), na něj stěrku, dlaní lehce přitlačím a krouživými pohyby lehce přežehlím vrchní plochu i boky dortu. Krok 9: Příprava krému:
Ve studeném mléce či vodě metličkou rozmícháme mouku a za stálého míchání svaříme na hustou kaši (bešamel). Necháme vychladnout - občas promícháme, aby nevznikla oschlá krusta. Vychladlou hmotu vyšleháme dohladka. V míse ušleháme máslo s cukrem a postupně vešleháme bešamel. Krok 10: Do krému můžeme přidat kakao nebo instatní kávu, Capuccino, lze přidat i pár kapek různé tresti (vanilka, rum...).
Pokud bychom chtěli dort plnit např. tvarohovým krémem, je možné do dát dovnitř, ale nikoliv navrch - dort se nemá potírat tvarohovými, šlehačkovými, jogurtovými atd. krémy kvůli vysokému obsahu vody v tvarohu. Krém pak na dortu neztuhne, marcipán klouže a rozpouští se.
Zveřejněno 29. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B19x
Moje poznámka
Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B19x
Nejnovější recepty
Křehké tvarohové řezy
Přidáno před 4 hodinami
Špaldové perníčky s lipovým medem
Přidáno před 5 hodinami
Sádlové pletýnky s trampským cigárkem
Přidáno před 6 hodinami
Linecké koláčky s pusinkou
Přidáno před 6 hodinami
Jednoduché burger bulky
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí plněná roláda pečená ve vepřové tukové bláně
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Ta nejjednodušší pomazánka na chlebíčky: Suroviny na ni má každý doma a hotová je vmžiku
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)
Taly1111 před 38 minutami
Čočka na kyselo po našem
stefi.f47 před 44 minutami
Vepřová pečeně s brambory a mrkví
alcerm před 1 hodinou
Zapečené flíčky s houbami a vejci
Wanilor před 1 hodinou
Kakaový olejový korpus na dort
Tystynka před 2 hodinami
Krevety v kokosovém mléce
Laelenka před 3 hodinami
Vinná klobása pečená v troubě (bez tuku)
Ludmila B před 3 hodinami
Rychlá hrníčková bábovka
Laelenka před 4 hodinami
Nejúžasnější buchty od babičky
jejeje před 4 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Soropa před 5 hodinami
Tématické fráze:
práce s marcipánem postup,
potahování dortu,
práce s marcipánem,
postup při potahování dortů,
potahované dorty,
máslový krém pod marcipán,
pečeni dortů videa-marcipán,
dorty s marcipanem,
potahování dortu video,
jak se pracuje s marcipanem,
marcipánové dorty,
jak pracovat s marcipánem,
krém na dort pod marcipán,
potahovane dorty postupy,
jak potahovat dort,
jak dat marcipan na dort,
marcipánové dorty postup,
jak se potahuje dort marcipánem,
marcipánový dort postup,
marcipánové dorty fotogalerie
Suroviny:
korpus,
máslo,
mléko,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
marcipánová falešná hmota,
ovoce
Komentáře (54)