Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jánošíkovo žebro se strapačkami

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie90 kJ /
22 kcal
Bílkoviny0,84 g
Tuky0,06 g
Vláknina1,96 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy4,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okraje žebírka nařízneme, potřeme olejem, poklademe na jemné plátky nakrájeným česnekem a na 12 hodin dáme do chladničky. Zhruba 4 hodiny před tepelnou úpravou žebírko z chladničky vyjmeme, aby mělo pokojovou teplotu. Krok 2: Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vajíčko a vymícháme tuhší těsto. Těsto položíme na prkýnko a nožem oddělujeme jednotlivé halušky do vroucí osolené vody nebo použijeme "haluškovač". Halušky promícháme, aby se nepřilepily ke dnu a když vyplavou nahoru, jsou hotovy a můžeme je scedit. Krok 3: Uzenou slaninu (můžeme přidat i farmářskou) vyškvaříme, najemno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět, přidáme kysané zelí, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Krok 4: Halušky promícháme s dušeným zelím a uchováme v teple. Krok 5: Z žebírka odstraníme plátky česneku, potřeme olejem, vložíme do kontaktního grilu a podle nastavené teploty grilujeme cca 5-7 minut. Pokud nemáme kontaktní gril, žebírko restujeme v oleji cca 3-5 minut z každé strany podle tloušťky. Krok 6: Půlcentimetrový plátek farmářské slaniny nakrájíme jako hřeben(viz foto), ve lžíci oleje z obou stran orestujeme a vyjmeme. Do výpeku dáme zlehka orestovat plátky česneku odstraněného z žebírka a použijeme k dozdobení.

Zveřejněno 24. 7. 2011

Poznámka autora Jenda1

Jánošíkovo rebro bylo první jídlo v Tatranské Lomnici letošní dovolené a natolik mne zaujalo, že jsem včera po příjezdu z dovolené navštívil řezníka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jánošíkovo žebro se strapačkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vmvM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jánošíkovo žebro se strapačkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vmvM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Dajda:
Jak skloňovat?
Si myslím, že pomnožné neživotné jedině podle vzoru HALUŠKY:-D

hosta:
Vždy je mi potěšením potkat se s někým se smyslem pro humor:-D

Dajda:ale já o tom,že to není pravda neřekla ani slovo:-8

Jé hele, koncovka tam už je! :yes:

spagetka: ... a Tys mě zaskočila. Začala jsem totiž přemýšlet, podle jakého vzoru by se strapačky měly skloňovat! :-O Padlo to na ženy. Výuka má být ze života, ne? Jenže dnešní děti už sotva vědí, co jsou strapačky nebo halušky, možná ani neznají chlupaté knedlíky. To tak spíš hamburger nebo pizzu!

A s tím žebrem jsem měla okamžitě asociaci jako Maris. Omlouvám se, mám ráda historii. A takový krásný obrázek je u toho .....

Dajda: Teď jsi mě rozesmála, myslíš, že jsme v hodinách češtiny probírali skloňování strapaček? :-D:-D:-D:-D. Neboj, vím, jak to myslíš a je fakt, že tam ta koncovka chybí;-);-);-)

mika59: Casino má pravdu, se střapačkami, asi dával víc pozor při hodinách češtiny! :-D

Vždy mne mile překvapí takovýto starší recept, který vykoukne z náhodných nebo proto, že ho někdo náhodně komentoval. Luxus:yes:
Casino: Nemyslel jste si to kvůli asociaci Janošík - uklouznutí po hrachu - pověšení za žebro?:-D To je jiná báchorka:-D

casino:teda vy jste prudič

"Jánošíkovo žebro se strapačky"
Se strapačky nebo se strapačkami?
Jsem si doposavad myslel, že se podává s hrachem...:-D:-D:-D

Naprosto skvělé:-p:yes: Hned jsem přidala bodík.

Bože, snědla bych i obrazovku:-p:-D:-D

tak strapačky se zelím miluju a ten zbytek zase manžel tak určitě uděláme:-))

Děkuji všm za přízeň.;-):yes::-K.

Jeníčku Slováku, taky slovenská jídla Ti jdou!!!

Krásne! :yes:

Na kalorie kašlu:-8;-)Tuhle mňamku bych si s chutí dala také:-p+12:yes:

Krása Jendo;-);-);-)

teda to je kalóóórií:-)):yes:,ale určitě bašta nebeská:-p:-))

Jeníčku ty víš,že já masák nejsem ale tohle luxusní foto láká i mě:-8:-8+:-KJá bych si dala jen tu přílohu:-8:-8

Vypadá to nádherně:yes:

Jendo, jsem ráda, že sis po delší době na nás udělal čas a přišel jsi opět s něčím úžasným;-):yes:

ježišikriste... pohled na takovéto žrádlo je pro mne stejná hrůza a děsné utrpení, jak pro středověkou bábu třístupňová tortura, od palečnic, španělské boty, až po lámání v kole a pálení boku žhavým železem!!! Zveřejňování takóvých fotek by mělo být trestné!!!:-!:-!:-! Asi cestou z práce koupím žebírka...:-S

Jendo, tak to bych si nechala líbit-paráda a na fotce, jen se do toho pustit, tak věrihodné je tvé foto. Dávám ti 6.bod:yes:

Střapačky miluju :-p, jidlo vypadá fakt užasně. Připisuji 5. bod, ale kdyby to šlo, třeba 10. ;-):yes::-K

Žebro vypadá krásně:-p, asi to není to, za které Jánošíka pověsili;-):-))

Teda takové žebro,bych si dala hned:-pvypadá to móc jedle:-p:-D+1:yes:

vypada to moc krasne

Vypadá to dobře a určitě to bude dobrota:-p:yes:+1

Tématické fráze:
strapačky, jánošíkovo kuře, řebro, pověšení za žebro, farmářské žebírko, recept uzene řebro, jánošíkova kotleta, zebra na kontaktni grilu, hřeben z vepřové kotlety, veprove rebro na grilu, jánošíkovo, kontaktní gril recepty, střapačky recept, žebra na kontaktním grilu, recepty pro kontaktní gril, tatranské strapačky, zená žebra recepty, vepřová žebra kalorie, jdou uvařit halušky z vařených brambor, tatranská žebírka

Suroviny:
žebra, farmářská zauzená slanina, česnek, olej slunečnicový, sůl, brambory, mouka hladká, vejce, sůl, voda, slanina uzená, cibule, zelí kysané, pepř mletý, voda

Přidat fotografie receptu