Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou

Ideálním pokrmem pro sváteční, nebo slavnostnější oběd, jsou bez debat staročeská vepřová žebírka, připravované z kotlety a plněné nádivkou, podávaná s jablky, plněnými zelím a dvěma druhy bramborové rolády. Pokrm bude doslova kulinářským požitkem pro vaše chuťové pohárky.

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 70 min

120 min (50 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 806 kJ /
3 061 kcal
Bílkoviny61,52 g
Tuky125,50 g
Vláknina45,12 g
Cholesterol 625 mg
Sodík 5,60 g
Sůl13,74 g
Sacharidy321,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem uvaříme bramory do měkka Po vychladnutí je oloupeme. Druhý den brambory jemně nastrouháme, přidáme hrubou mouku, krupici nebo krupičku, Solamyl, 1 vejce, sůl a zpracujeme těsto. Množství mouky a krupice se může nepatrně lišit podle toho, jaké máme brambory. Krok 2: Mrkev nastrouháme najemno. Pracovní desku kuchyňské linky mírně přetřeme vodou a položíme kus mikroténové fólie - neklouže nám. Na této fólii vyválíme polovinu těsta do obdélníkového tvaru, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme jemně nastrouhanou mrkví. Krok 3: Svineme do závinu a do fólie pevně zabalíme. Druhý díl těsta místo mrkví posypeme jemně nakrájenou petrželovou natí. Krok 4: Nejraději v podlouhlém pekáčku s víkem už musíme mít připravenou vroucí vodu, rolády do ní vložíme, přiklopíme a vaříme 20 minut - dle velikosti i malinko déle. V polovině vaření otočíme, po 20 minutách vyjmeme a po chvíli odstraníme fólii. Povrch můžeme potřít troškou oleje. Krok 5: Nejdříve připravíme nádivku do masa. Anglickou slaninu nakrájíme na kostky a mírně orestujeme, přidáme nakrájenou cibuli a tu orestujeme dosklovita. Pokud je slanina moc libová nebo použijeme šunku, tak přidáme trošku oleje. Krok 6: Pak přidáme kysané zelí a vše podusíme. Zelí dochutíme dle potřeby - solí, pepřem, můžeme lehce přisladit a necháme trošku zchladnout. Část zelí odložíme na naplnění jablek. Krok 7: Kotlety z boku nařízneme - uděláme do nich kapsu, naplníme je zelím a uzavřeme masovými jehlami. Na povrchu je osolíme, posypeme hrubě drceným pepřem. Kdo nemá rád vepřové maso, tak může použít a naplnit kuřecí stehna, u kterých odstraníme dlouhou kost a ponecháme s kostí jen tzv paličku. Krok 8: Na 2 lžících rozpáleného oleje maso opečeme z obou stran, zalijeme trochou vody, přiklopíme nebo překryjeme alobalem a dáme do předehřáté trouby. Ke konci již dopékáme odkryté a přeléváme výpekem. Krok 9: Jak je maso měkké, tak ho odložíme do tepla a šťávu vyrestujeme do tuku, přidáme 10-15 g hladké mouky, osmahneme a zalijeme vodou. Necháme chvíli pozvolna provařit a procedíme. Můžeme postupovat i tak, že šťávu zahustíme záklechtkou, ale musíme chvíli déle provařit. Krok 10: Jablka překrojíme na poloviny a odstraníme jádřinec. Z másla a cukru připravíme světlý karamel, vložíme do něho opéct jablka, zalijeme vínem nebo vodou a jablka chvíli podusíme. Pokud jsou tvrdší, tak tekutiny dáme trochu více a dusíme déle, občas otočíme, ale jablka se nesmí rozpadat. Krok 11: Jablka naplníme zbylým teplým zelím, přiklopíme pokličkou a necháme ještě prohřát. Pokud je třeba, přilijeme malinko vody. Krok 12: Na talíř dáme plátky z obou druhů bramborové rolády, přidáme plněné žebírko, jablko se zelím a šťávu.

TIP: Varné typy brambor - jaké použít?

Zveřejněno 28. 7. 2011

Poznámka autorky Merylas

Zdroj: Pořad Kluci v akci.

Do bramborové rolády jsem použila 100 g mrkve, ale bylo to moc, v receptu jsem gramáž snížila. Bramborové těsto můžeme připravit i jiné, nějaké své oblíbené a místo ve fólii můžeme vařit v alobalu. Ten ale musíme přetřít olejem.

Pokud nemáme doma moc velké jedlíky, tak by mohlo být z uvedeného množství bramborové rolády i zelí 5 porcí. Recept jsem si mírně poupravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JEky

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeské vepřové žebírko s plněným jablkem a bramborovou roládou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JEky

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (57)

Marie Svarcova: Maruško, moc děkuji. :-K

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept a krásné foto výborného jídla :-K

RubyRom: Děkuji moc za vyzkoušení a taktéž foto, jsem moc ráda, že recept nezklamal. Nemůžu se chlubit cizím peřím, zdroj receptu je z pořadu Kluci v akci. <3

Děkuji za recept, dnes jsem ho udělala a máme ještě na neděli. Jen jsem maso vykostila, abychom tam neměli náhodou střep z kostí. Mám na to smůlu a nové zuby jsou drahé :-D:-). Dovoluji si přidat foto. Je to výborné. :-K

Elis: Děkuji za vyzkoušení, jsem moc ráda, že chutnalo:-K

tak vážení toto byla pohádka a super papu už dlouho jsem nejedla něco tak jiného a dobrého :yes::-D:-*;-) Dávám jedničku s 1www.toprecepty.cz*

Merylas:Děkuji za recept! Posunu sem výborný recept na pečené stehno z divočáka,jen co ho udělám aby to bylo i s fotkou!Z toho středečního zbyl akorát pekáč ! A také přílohu bramborové krokety !;-)

Veronika.Hrozna: Věruš, moc děkuji:-)):-*:-K

Merylas:Nádherně se vše podařilo,s tou kapií to bylo velice dobré/místo mrkve/ a použila jsem dokonce hrušky z kompotu,pač ty naše nejsou ještě zralé. Manžel byl nadšen a hned chtél repete,protože mu toho moc nezustalo. Tak ,tak se najed! Jenom jsem mu poradila,aby si nejdřív něco šel střelit,pač mrazák už je prázdnej. Tak si šel do Metra pro masíčko z divočáka /nimrod/.Tak si umíte představit jak to bylo dobré!:-K:-D:yes::yes:

Krása nesmírná! Právě jsem nakoupila kotletku s kostí, tak už aspoň vím, co z ní uvařím :yes::-K

Veronika.Hrozna: Věruš, je hodně různých odrůd jablek i hrušek, tak záleží, jaké zrovna použijeme. A krásně popisuješ, jak vše připravuješ:-)):-* Jinak mám tu ještě jeden recept na hrušky, ale ve sladké verzi se zmrzlinou. Ale když se udělá světlejší karamel, tak pak se dají plnit i např nivou, rozšlehanou s troškou smetany. Jde to využívat různě. Budu ráda, jestli písneš a jinak včera taky pršelo, dnes je už pěkně:-)http://www.toprecepty.cz/recept/17449-karamelova-h...

Veronika.Hrozna 8. 8. 2011 19:43
Merylas:To mě teda nenapadlo,ušetřím čas i práci s jabky. My máme rádi takové tvrdší ze zahrádky sorta neznámá ,ale na takové věci jako koláč a kompot vynikající aroma.Jednou sem dělala k divočákovi pulky jablíček se skořicí ,cukrem a hřebíčkem těch ze supermarketu a úplně se za pět minut rozvařili,takže ta skořice a hřebíček to nestihli provonět.Uvařené je pak plním boruvkovou zavařeninou a dávám je jako přílohu k masíčku a knedlíku.To samé i z hrušek ,ale také musí být tvrdší jinak se rozvaří a není to ono.A teď ve středu vyzkouším ten karamel,už se manžel oblizuje ,jak mi to čte přes rameno.A díky za ten návod jak na tu přílohu,Vyzkouším napíšu.Prší u Vás jako tady v Bratislavě?

Ještě jednou děkuji, jsem ráda, že se recept líbí:-K

Veronika.Hrozna: Já jsem ty rolády vařila v klasickém smaltovaném pekáčku s víkem a byly ponořené asi tak ze 2/3. V polovině vaření jsem je obrátila.;-)
A jestli přemýšlíš, že ty jablka předem předvaříš, tak to je asi zbytečné. V tom karamelu s vínem nebo vodou se podusí, prohřejí a změknou, Můžeš přidat té tekutiny i více, přidat skořici a hřebíček a dusit déle. Ono záleží,jaké máme jablka. Ještě připíšu do rcp, že jablka chvíli podusíme.;-):-K Budu moc ráda, jestli recept nezklame :-K

Tak tohle vyzkouším,ty rolády jsou fakt perfektní a bramborové těsto je určitě měkké. Mrkev se mi moc nelíbí ,ale dám tam asi trošíčku zavařený kapie z minulého roku a bude to červený. Doma vařím hodně z diviny a příloha k divině to bude "no jedna báseň"! A ty jablíčka také budou k divině jako dělaná ,perfektní,přemýšlím jestli je trošku den předem neuvařit se skořicí a hřebíčkem ať jsou voňavější !:-?;-):yes:
Mám jenom otázečku ty rolády mají být ponořeny jak hluboko ve vodě????:-?:-?

Tak to mi uniklo:-O Nááádhera:-p mám plnou pusu slin,tak aspoň ukládám na někdy příště. :-*
Maruško, ať se takto daří i dál:-K:-K:yes:+

Tématické fráze:
vepřová kotleta kluci v akci, vepřová roláda kluci v akci, bramborové krokety kluci v akci, pečená žebra podle pohlreicha, kluci v akci brambory s jablky, kluci v akci recepty kotlety, vepřové kotlety kluci v akci, kluci v akci plněné kotlety, kluci v akci kotlety plněné zelím, divočák recepty kluci v akci, kluci v akci plněná kotleta, žebírka podle pohlreicha, kluci v akci staročeský kotlet, vepřová žebírka podle pohlreicha, kluci v akci bramborová rolada, veprove zebirko, kluci v akci vepřová žebírka grilovaná, pečená žebra kluci v akci, vepřová žebra podle pohlreicha, kluci v akci bramborové krokety

Suroviny:
brambory, sůl, vejce, vejce, mouka hrubá, krupice, solamyl, mrkev, petrželka, kotleta vepřová, sůl, pepř mletý, mouka hladká, zelí kysané, slanina anglická vcelku, cibule, olej, cukr, jablko, máslo, cukr krupice, víno

Přidat fotografie receptu