Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

Okurky kvašáky bývají většinou chlapský majstrštyk. Naskládat okurky do vhodné nádoby (ať již kameninové nebo sklenice) a zalít nálevem podle vlastní chuti. Pak už stačí jen počkat na chutný kvašený výrobek a degustace může začít.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ZDENEK12

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby chladnutí nálevu

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie240 kJ /
57 kcal
Bílkoviny2,10 g
Tuky0,14 g
Vláknina4,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18,02 g
Sůl45,00 g
Sacharidy11,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky očistíme, naskládáme do 4-litrové sklenice a proložíme koprem. Volitelně i ostatními surovinami. Krok 2: Pak připravíme nálev. Křen nastrouháme, česnek prolisujeme. Vodu na nálev svaříme, přidáme sůl, ocet, křen, česnek a pálivou papričku. Krok 3: Okurky ve sklenici zalijeme vlažným nebo studeným nálevem. Krok 4: Necháme odležet minimálně 10 dní, pak teprve začínáme konzumovat.

TIP: Jak ještě připravit kvašáky

Zveřejněno 15. 8. 2011

Poznámka autora ZDENEK12

Počkáme 9-10 dní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7vD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašáky alá "Sparta" dle Jožky Valáška

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N7vD

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Dnes jsem naložila, tak se těším na výsledek :-)

Jsou moc dobre<3

Vcera jsem nalozila :-)budu se tesit jak budou chutnat

tyto kvašáky nemají chybu....dělala jsem je poprve a hned se povedly. Známí byli u vytržení. Právě dělám další.......:yes:

2 litry vody, 100g soli bez jodu, kopr, celý pepř, česnek, hrst vinných nebo dubových listů, 1-2 kg okurek. Rozpustit všechnu sůl, na dno vymytých sklenic dát listy, kopr, pepř, česnek, naskládat pečlivě očištěné nepoškozené okurky. Zalít slanou vodou, přikrýt kulatým víčkem menším než sklenice s okurkami a zatížit třeba jinou menší sklenicí s vodou, aby lák přikryl všechny okurky. Nechat kvasit 1-4 týdny, občas sebrat křís, ochutnávat, až jsou správně kyselé.
To je kvašení. Ocet tam nemá co dělat, kvašení zastavuje.

Jan: Svařím: na 1l vody 1 vrchovatá lžíce soli. Dno sklenic vyskládám listy nejlépe křenové, vínové, ale mohou být i z černého rybízu a višní. Dávám hodně česneku, rozkrojím na čtvrtky a plátky křenu ( tak3 špalíčky 5 cm) navrch pouze malá snítka kopru zeleného, ne kvetoucí, aby nepřebil chuť. Mnoho kopru způsobuje přílišnou kyselost. Povrch zakryji opět listím. Zaliji horkým roztokem se solí a zazátkuji. Okurky se zpočátku zakalí a bouřlivě kvasí, někdy voda uteče, ale můžeme víčko odkrýt a dolít čerstvým roztokem se solí. Po pár týdnech se voda v láhvi vyčistí. Takto vydrží do další sezóny, ale většinou jsou snědené hodně brzo. Každopádně láhve s víčky na zakroucení. :yes:

Zobrazit starší odpověď

Letos jsem nakládala , na mně jsou moc slané , můj přítel polák si je velice chválil, ORIGINÁL POLSKÉ OKURKY, příští rok je musim udělat znovu ,já osobně dávám přednost kyselým okurkám ;-)

Dnes jsem nasel zapomenutou sklenici s okurky ve sklepe. Chtel jsem ji vyhodit, ale nedalo mi to, otevrel jsem ji a vytahl okurek. Pekne vonel, tak jsem ho ochutnal a opravdu byl stale vyborny.
Slupka trosku tvrdsi ale jinak vyborny.Davam boda! Jerry-O5:yes:

Také jsem je zkoušela a jsou moc dobré. Použila jsem úpravu receptu, jak psal Petr a fakt supr :-p

Zkoušel jsem letos (léto 2013)recept alá Sparta, trochu jsem jej opravil. Česnek jsem nemačkal ale nakrájel na teňoučké plátky a ani papričku ani česnek ani křen jsem nevařil s nálevem ale přidal k okurkům do sklenice a zalil ještě teplým nálevem.
Tak dobré kvašáky jsem ještě nejedl chválím autora!

Vyborne, nemaji chybu! Delal jsem podle dvou receptu, ale tyto jsou nejlepsi!:-p

Zdenuš. Máš krásné kvašáky. Taky mám naložený v keramickým soudečku, ale dáváme jen vodu-převařenou, sůl, kope, viný list, /někdy višňový/ kousek chleba. Ale tvůj nálev mne dostal a příště jistě vyzkouším a jsem zvědavej na chuť. (Podobný jako Jirka 66)Zatím +bodík 4

Okurky byly:-p foto a:yes:

Josef Klenovský 18. 8. 2011 14:56
Osobně Josefovy kvašáky znám a o jejich kvalitě není nejmenších pochyb !!!:-p:yes:

Tak jsem je naložila:-Da počkame jak budou chutnat:-)):yes:

:yes::yes: +

Tématické fráze:
nálev na kvašáky, kvašáky a zdraví, kvasaky s cesnekem, recept na dobré kvašáky, jak udělat kvašáky, kvašaky bez octa, česnekové kvašáky, dobre kvasaky, polske kvašaky, pravé kvašáky, výborné kvašáky, kvašáky, domácí kvašáky, kvašáky s octem, kvašáky recept, rychlokvasky v pet lahvi, recept na kvašáky, babiččiny kvašáky, valaska cockova polevka, recept na vyborne kvašaky

Suroviny:
okurka čerstvá, kopr, česnek, křen, paprika kozí roh pálivá, voda, sůl, česnek, křen, ocet, paprika kozí roh pálivá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu