Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lečo s cuketou a hořčicí

Ideální způsob, jak využít sezónní zeleninu a obohatit svou spíž o domácí pochoutky. Připravte si zavařené lečo s cuketou a hořčicí a mějte vždy po ruce kousek léta ve sklenici.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

k.radulka k.radulka

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

6 sklenic

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 138 kJ /
989 kcal
Bílkoviny29,80 g
Tuky7,30 g
Vláknina64,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 161 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy178,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme trochu oleje, pokrájenou cibulku na kolečka, krátce osmahneme a pak přidáme zeleninu pokrájenou, omytou, na kostičky, kolečka, jak kdo má rád. Krok 2: Provaříme, podusíme doměkka. Přidáme hořčici, sůl a chilli dle chuti. Krok 3: Ještě vroucí dáváme do sklenic, zavíčkujeme a dáme dnem vzhůru.

TIP: Jak připravit domácí lečo - jak ho zavařit

Zveřejněno 16. 8. 2011

Poznámka autorky k.radulka

Já nezavařuju. Vydrží rok určitě. Pak jen vyndáte ze sklenice, ohřejete a přidáte vejce, nebo pod maso je to super.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo s cuketou a hořčicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l83g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lečo s cuketou a hořčicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l83g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Tohle lečo je super. Dávám méně vodnatá rajčata, případně odvařím, aby lečo nebylo vodnaté.

Používám ho také na plátky masa: např. Krkovice, kuřecí, krůtí. Plátky osolím, opepřím, dám na pekáč nebo do remosky. Podle tučnosti masa pekáč předem vytřu tukem, ale někdy nedávám tuk , maso pustí samo. Po cca 1/2 hod. dám na maso lečo a dopeču. Je to velmi oblíbené 😋. Maso má výbornou chuť vzhledem k té hořčici. Lze také posypat strouhaným sýrem, ale to už je vydatnějši varianta.
Pozn. Drůbeží maso je dříve hotové, tak přizpůsobím délku pečení.

Přidávám foto. Velké množství leča jsem vařila v altánu v zavařovacím hrnci. Potom dnem vzhůru do vychladnutí.

Příloha- brambory v různé úpravě nebo rýže.

rebeka:já to nesterilizuju a nestalo se mi, že by se mi to zkazilo, ale pokud chceš mít klid, tak to zavař, tím nic nezkazíš a je to ;-);-)

cathleen:nestraš:-O:-D,mám to teda přesterilizovat..i po 14 dnech:-O:-? to by mě šmejklo:-S:-D,kdyby se to zkazilo:-//

k.radulka: :-)) Radko, neříkám, že je to špatně! Jen, pro svůj pocit stoprocentní jistoty, že bych si to zavařila;-)

cathleen:ale já takto zavařuji lečo už asi potřetí a neskazilo se mi:-O

Recept je fajn, mám podobný:-):yes:
Ale asi bych to zavařila - na 3,5 kg zeleniny je malý kelímek hořčice + sůl, jako konzervanty, málo. Doma se mi časem sešly 3 "zavářecí" knihy různého stáří a všude je psáno, že sůl, cukr a ocet konzervují, a přesto je vše, včetně kečupů (které se vaří, a dlouho), zavařeno.
Berte to jako další názor z mnoha - bylo by mi líto práce i surovin, kdyby to "nevyšlo". A ta chvilka zaváření mě nezabije ani moc nezdrží;-)

k.radulka:no,ten tvůj tu tehdy,myslím,ještě nebyl;-) a ten cukr je tam asi coby konzervat,stejně jako ta hořčice:-)

rebeka: jj ten je podobný, já teda cukr nedávám, ani moc soli, ta hořčice to ochutí dost. :yes::-))

:yes::-p

BILKOVAI: dělala jsem letos poprvé a sice tohle http://www.toprecepty.cz/recept/22359-leco-bez-zav...
což je téměř stejné..taky jsem zvědavá a taky mi to moc chutnalo;-):yes:

Tak jsem dnes vyzkoušela, mám 5 ks 0,7 l zavařovaček.Chutná to báječně. Snad se mi bez toho zavařování nezkazí. Díky za recepis a bodík přidělen:-)):yes:

S hořčicí jsem lečo ještě nedělala, určitě vyzkouším:yes: +

Taky bych tohle nesterilizovala, dyk to vaříš. Líbí se mi to. :-p:yes:

Tématické fráze:
zeleninové lečo s hořčicí, zavarene lečo s cuketou, recepty na domácí lečo s hořčicí, co s velkou cuketou, lečo s cuketou zavařování, zavarovani s cuketou, domácí lečo s hořčicí, zavařené cuketové lečo, cuketové lečo zavařené, lečo s hořticí, lečo s cuketou, lečo s cuketou zavařené, lečo z cukety zavařování, zavařené lečo recept, zeleninové lečo s cuketou, zavařování leča s cuketou, zavarujeme leco s cuketou, recepty na domácí lečo s cuketou, zavarene leco, recepty zavarene leco s cuketou

Suroviny:
paprika čerstvá červená, rajče, cuketa, cibule, hořčice, sůl, chilli

Přidat fotografie receptu