Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odlehčený nákyp

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Tenebres Tenebres

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

30 min (30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 349 kJ /
1 518 kcal
Bílkoviny74,24 g
Tuky20,96 g
Vláknina27,90 g
Cholesterol 40 mg
Sodík 382 mg
Sůl0,76 g
Sacharidy244,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jáhly spaříme na sítku 2-3x vařící vodou (přelívám je vodou z konvice a mezi každým "přelitím" je ještě krátce propláchnu studenu vodou z kohoutku), dáme do hrnce, zalijeme vodou v poměru 1:2 (jáhly:voda) s trochou soli. Krok 2: Vaříme na mírném ohni, dokud se voda nevyvaří a pak necháme ještě alespoň 20 minut dojít. Krok 3: Zapékací mísu si vymažeme trochou másla, nakrájíme si ovoce na kostky, smícháme tvaroh s cukrem a přimícháme do jáhel. Krok 4: Z bílků ušleháme tuhý sníh, malou část si dáme stranou a zbytek opatrně vmícháme do připravených jáhel. Krok 5: Část jáhel pak dáme na dno zapékací mísy, poklademe bohatou vrstvou ovoce a zakryjeme druhou částí jáhel. "Potřeme" tenkou vrstvou zbylého sněhu (po upečení vytvoří jemnou krustu). Krok 6: Pečeme v předehřáté troubě (cca 180°C) přibližně půl hodiny. Krok 7: Podáváme s trochou čerstvého tvarohu a kakaa.

Zveřejněno 18. 8. 2011

Poznámka autorky Tenebres

Chuťově podobné rýžovému nákypu, ale mnohem lehčí. Kombinace toho ovoce dodává jemnou exotickou chuť a díky banánu není třeba použít tolik cukru.

(upravila jsem svůj původně vložený recept, protože takto je mnohem lepší)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Odlehčený nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1V8P

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Odlehčený nákyp

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1V8P

Komentáře (4)

Také dělávám, ale s tvarohem, kterého je víc než smetany a má méně tuku ;-).

Babička toto nazývala jahelník. Vařila spařené jáhly v půl litru trošku osoleného mléka asi půl hodiny, pak do toho zchladlého přidala trochu másla, cukr, špetku skořice, dva žloutky a jeden celý tvaroh a nakonec zamíchala tuhý sníh. Do máslem vymazaného pekáčku dala polovinu hmoty a na ní sušené švestky a zakryla druhou pol. hmoty. Po upečení v troubě se sypalo skořicovým cukrem.

Jáhlový nákyp je skvělá záležitost:yes:

Musí to být dobré, jáhly jsem ještě nezkoušela.:-p:yes:

Tématické fráze:
jáhlový nákyp se švestkami, jáhlový nákyp s tvarohem, nákyp z jáhel, jahlovy nakyp, švestkový nákyp z jáhel, odlehčené recepty, jahly s tvarohem, jáhlový koláč se se švestkami, jáhlový rýžový nákyp, odlehceny jahlovy nakyp, jáhlový nákyp s tvarohem babicovy dobroty, jáhly nakyp tvaroh, jáhlový nákyp s tvarohem recept, rýžový nákyp od babičky, nizkotučna smetana, jahlový nákyp s s tvarohem, vaječný nakyp v sítku, jáhlový nákyp s hruškou recept, jáhlobý nákyp se švestkami, jáhlový koláč se nákyp se švestkami

Suroviny:
jáhly, tvaroh měkký, bílek, cukr hnědý, hruška, jablko zelené, ananas, banán

Přidat fotografie receptu