Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejrychlejší hřibová omáčka

Vyrazili jste do lesa posbírat pár čerstvých hříbků, ale moc úlovků jste nenašli? Nevadí, i z těch pár kousků můžete vykouzlit lahodnou omáčku. Uvařenou ji máte opravdu rychle a díky smetaně je neodolatelně jemná.

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janaplucarova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 127 kJ /
986 kcal
Bílkoviny22,30 g
Tuky76,40 g
Vláknina30,60 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 115 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy37,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hříbky očistíme a nakrájíme na větší kusy. Krok 2: Do menšího množství osolené vody dáme vařit hříbky (bez pokličky - utíká z hrnce), a vaříme, dokud nejsou hříbky měkké. Krok 3: Pak zahustíme smetanou, ve které jsme dohladka rozmíchali 2 lžíce hladké mouky a dobře provaříme. Krok 4: Můžeme ještě trochu přisladit a okyselit.

TIP: Houby a houbaření - sběr hub, jejich zpracování a využití v kuchyni

Zveřejněno 23. 8. 2011

Poznámka autorky janaplucarova

Čím více hříbků, tím lepší chuť. V případě vaření většího množství dávám šlehačky 2.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejrychlejší hřibová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qAz2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejrychlejší hřibová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qAz2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (18)

<3

Mám mražené hříbky,šlo by to? Škoda,že jsem tenhle recept neobjevila dřív,když manžel nosil denně .

Taková omáčka( máčka) se vařila u nás doma. Z praváků, ale nakrájené na tenké plátky. Maminka měla ráda z kovářů (modráků) - měla tmavší barvu. Nakonec už bez vaření se přidával kousek másla. Přidal se cukr, kdo měl rád kyselou přidal malinko octu. K tomu jen mačkané, nebo pokrájené vařené brambory.
Přidávám bod.

Stroze: V jednoduchosti je síla!

Veruna2012: :-)

dělám taky tak, jen tak 5 min. před koncem vaření nastouhám na jemném struhale trochu cibule, a na konec (bez vaření) trošičku nasekané zelené petrželky. Jen sůl (bez octa a bez koření)

Jani, dneska jsem uvařila dle tvého receptu, a poprvé v životě takovýmto způsobem, vždycky jsme dělali na cibulce ... Výborná omáčka, čistá chuť, moc jsme si pochutnali ;-):yes: Nekyselila jsem, nesladila, nechala jsem jen sůl, a stačilo to tak :-8

Já orestuju cibulku, přidám hříbky, podusím a pak podleju vodou, přidám smetanu ke šlehání se zakvedlanou hladkou moukou, dochutím jen solí a pepřem a je to bombáááá:-p

Emil Szymurda 20. 6. 2013 13:31
Dnes sem dělal poprvé v životě máčku a byla díky tomuto receptu ůplně exelentní(ne že bych se chtěl chválit):D,akorát sem udělal jednu věc navíc a to že jsem hřiby přivedl do varu chvilku nechal a pak zcedil a vyměnil vodu a lupl sem tam zakysanů smetanu,závěr:jednoduché,rychlé a vynikající chut hřibů :-p (ikdyž sem to dělal s Kovářů);-):yes:

Dnes jsem udělala a je vynikající,jen čistá chut smetany a hříbků.Zkusila jsem k ní Krajánky od Zdenky 1 a všem doporučuju:yes::-K

:yes::yes:

Jani, přesně takhle dělám a je výborná. V jednoduchosti je krása:-))....+1:yes:

Kde jsou hříbečky, tam je dobře...:-K

Dělám s trošku jiným postupem, ale je vždy skvělá...:-p

jirholu: Taky tak, nedávám bobkový list ani nové koření, ani ocet, nebo cukr. Hřiby mají svou výraznou chuť:-p:yes:

Houbovou omáčku takto vařím padesát let :-O a je výborná :-p Nedělám jenom ze hřibů, ale z různých druhů hub - i z žampionů -a přidávám bobkový list,nové koření a celý pepř :-8 +:yes:

Já takto dělám pravidelně, je to rodinný recept a nevidím na něm nic degradujícího. Jo to koření,jak uvádí Simča, dávám taky, ještě přidávám koriandr a snítku libečku. U nás se podává s těstovinama nebo houskovým knedlíkem. A buď je na sladko, nebo přidám ocet a je na kyselo ;-);-)
Prostě těch variant je hodně a je to mňam :-p:-p

Vím,že se to někde takto dělá,ale přidávají ještě nové koření,bobkový list a celý pepř;-)a dělá se opravdu výhradně z hřibů a podává nejlépe s bramborovým knedlíkem:-p:yes:je to opravdu výborné;-):yes:+1

Tématické fráze:
hřibová omáčka recept se smetanou, hřibová omáčka se smetanou, recept na hříbovou omáčku, hřibová omáčka ocet, omacka z hribu, hribova omacka k masu, hřibová omáčka se zakysanou smetanou, hříbová na smetaně, hřibová polévka se smetanou, hřibová omáčka na smetaně, recept na hřibovou máčku, hřibová polévka z čerstvých hub, hřibová houbová omáčka, hřibová smetanová omáčka, omáčka z kovářú, houbová máčka, hřibováomáčka, jednoduchá hřibová omáčka, jak se děla hřibova omačka, omáčka z hřibu kováře

Suroviny:
houba hřib, mouka hladká, voda, sůl, smetana ke šlehání, cukr, ocet

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu