Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka"zeleninová"

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 037 kJ /
487 kcal
Bílkoviny11,21 g
Tuky14,47 g
Vláknina19,09 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 441 mg
Sůl1,01 g
Sacharidy70,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Papriky zbavíme jadřinců, důkladně opláchneme a nařežeme na větší kusy. Krok 2: Opláchnutá rajčata i se slupkou rozkrojíme na poloviny. Krok 3: Mrkev očistíme a nakrájíme také na větší kusy, cibuli zbavíme slupek, nakrájíme na čtvrtiny a do jedné z nich napícháme hřebíček. Krok 4: Vše dáme do většího hrnce, přidáme celou skořici, kostku bujonu, rajčatovou šťávu a vodu a od doby varu pod pokličkou na mírném plameni vaříme do změknutí mrkve, asi tak 25minut (já jsem vařila v papiňáku 10 minut). Krok 5: Pak z hrnce vyndáme koření a vše rozmixujeme ponorným mixérem. Krok 6: Připravíme si cezák s jemným sítem a ještě vše lžící propasírujeme-tím se zbavíme zrníček a slupek z rajčat. V kastrolu nebo hlubším hrnci si rozehřejeme olej, přidáme hladkou mouku, uděláme světlejší jíšku, na kterou opatrně vléváme propasírovanou směs. Pokud se nám bude zdát dost hustá, můžeme přilít trochu vody nebo rajčátkové šťávy. Krok 7: Za občasného promíchávání na mírném plameni provařujeme 10 minut, raději přikryté pokličkou, omáčka ráda vyprskává z hrnce ven. Krok 8: Pak dle své chuti dochutíme a můžeme podávat k plněným paprikám, masovým kuličkám, s vařeným masem, nebo k sekané.

TIP: Jak jednoduše stáhnout slanost z omáčky?

Zveřejněno 2. 9. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

Pokud je málo stravníků, můžete odebrat do krabičky, zamrazit a později udělat třeba rajskou polévku.

Už jsme “přelečovaní“:-) Potřebovala jsem se zbavit zeleniny z ledničky, hledala jsem rajskou omáčku, ale vždy jsem narazila na protlak, tak snad nebude vadit, když tady přidám další, celkem povedenou verzi rajdy - majdy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka"zeleninová"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKYk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka"zeleninová"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EKYk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Corall+Emmy 30.9.2006::-))Raduš,udělala jsi mi velikou radost:-8:-KDěkuji za vyzkoušení;-):yes:Pro děti určitě bez těch pálivých papriček:-)

Tak a mam omacku hotovou a je vynikaji, jako od babicky, detem bude chutnat ale vynechala jsem palive papricky. Mnam

Dneska delam tvou omacku,nemaji radi klasickou rajskou a tak delam tuhle a uz ji mam na plotne a dam vedet ale chutna vyborne:-K

:-)Díky všem:-K:yes:

Rajskou můžu:-p a z čerstvých rajčat je nejchutnější, možná bych ještě zjemnila smetanou:-p :yes:+

;-):-):-):-KAnna Kocikova:

Mňam,dávam bod.Miluju rajčata a o víkendu vyzkoušim

Děkuji moc za velice milé komentíky:-Ki ohodnocení:-))
MYŠKO ano,je to skoro jako pyré:-))my máme rádi hustější omáčky,ale tak přírodně,nedělám moc zásmažky,jen tak lehce popráším trochu mouky na tuk.Raději dávám více té zeleniny:-p
ŠPAGETKO je opravdu fajn.Mrkev do rajské dávám vždycky,ale nesmí se to s množstvím přešvihnout,jak se mi už kdysi podařilo:-OTo byla mrkvovka:-8:-))ale také jsme snědli;-)
ANDREJKO-těch papriček bylo opravdu hodně:-Ojá neumím vařit jen pro nás dva:-8tak vždycky je toho jídla dost,ale tušila jsem,když se papričky dělaly,že část skončí s majdou:-D
IVULINKO-ošizená nebyla:-))jen když je to bez toho protlaku,tak nemá takovou tu krásně sytou červenou barvu,kterou mám na rajské ráda:-8;-)
SUSLAJDO-budu ráda,když vyzkoušíš;-)Možná,že ji ještě něčím vylepšíš:-)):yes:Nechtěla jsem to k receptu psát,aby to nevyznělo,že dělám z hrnce"popelnici":-Dale přihodila jsem ještě 6 cherry rajčátek,které jsem potřebovala už velice nutně zlikvidovat no a tady se mi to hodilo:-8:-))

:-Krajskou máme rádi vyzkouším i tuto:yes::yes:

Ani, nevypadá, že by byla v něčem ošizená, takže musí skvěle chutnat:yes:

Koukám, že zbyly ze včera i papričky. Rajskou dělám taky velmi často, děti ji milujou a vždycky do ní takhle propašuju i zeleninu, do které by jinak nerejply:-)). :yes:

Hm, rajskou můžu v jakékoli podobě a tato se mi zdá obzvlášť dobře vypečená...nééé uvařená :-D:-D;-):-p:yes::yes:

To je Aničko, skoro jako pyré, viď? Moc pěkné, máš vždy tak krásně podrobný postup, líbí se mi, jak to krásně popisuješ, moc prima:-K:-p;-):yes:

Tématické fráze:
zeleninová omáčka, omáčka se zeleninou, omáčka z bujonu, rajská polévka se zeleninou, rajská omáčka ze zeleniny, kořeni do rajské omáčky, zeleninové omáčky, rajská omáčka z bujonu, rjská omáčka, rajská omáčka zeleninový základ, rajská omáčka z rajčat a mrkve, rajská polévka s kořenovou zeleninou, koření na rajskou omáčku, rajská s kořenovou zeleninou, rajská omáčka z kořenové zeleniny, zeleninové šťávy recepty, rajská omacka na zelenine, rajská omacka pro miminko, rajska omacka pro miminka, rajská omáčka z čerstvé zeleniny

Suroviny:
rajče, cibule, mrkev, paprika sušená pálivá, paprika čerstvá červená, skořice celá, koření hřebíček, bujón zeleninový, šťáva rajčatová, voda, olej, mouka hladká, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu