Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Italský citrónový koláč

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veroly

Středně náročný

Suroviny

Porce: 2 dávky (2 koláče)

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie35 414 kJ /
8 464 kcal
Bílkoviny172,10 g
Tuky379,53 g
Vláknina20,40 g
Cholesterol 3,93 g
Sodík 966 mg
Sůl2,76 g
Sacharidy1 079,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Přísady na těsto smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 min. Polovinu těsta vyválíme do dortové formy a cca 15 minut předpečeme v troubě předehřáté na 180°C. Krok 2: Druhou část těsta vyválíme v plát o velikosti formy. Krok 3: Na náplň povaříme mléko s vanilkovým luskem a citrónovou šťávou. Do misky dáme žloutky, cukr, mouku, postupně přimícháme do vařícího mléka a společně povaříme. Hmota by měla mít takovou konzistenci, aby šla přecedit a neměla hrudky. Po té přecedíme a necháme vychladnout. Krok 4: Hmotou naplníme předpečenou formu a překryjeme připraveným plátem, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky. Krok 5: Dáme dopéct 30 min do trouby při teplotě 180°C.

Zveřejněno 10. 9. 2011

Poznámka autorky Veroly

Tento recept je z knihy Zdeňka Pohlreicha a i když je surovinama docela náročný, vyplatí se ochutnat. Citrónová náplň je něco neuvěřitelně vynikajícího. Měla jsem toho dvě formy a koláč byl okamžitě pryč. Zapomněla jsem vyfotit řez koláče, tak přidávám jednu fotku přímo z knihy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italský citrónový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LANg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Italský citrónový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LANg

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Právě putoval do oblíbených;-):yes:

Pri priprave citronoveho kremu je lepe nejprve vyslehat zloutky s cukrem, pridat mouku a za staleho slehani prilevat mleko. Povarit na spravnou hustotu a teprve potom (do horkeho kremu) zaslehat citronovou stavu (lepe, kdyz je trochu tepla) a znovu povarit. Tim zabranite srazeni mleka a tvoreni "tvarohu".

Koláč je ÚŽASNÝ!! Dělám ho už po čtvrté a pokaždé se povedl. Jen jsem se nesetkala s problémy jako je řídká náplň. Když jsem dodělala náplň,tak byla jako hustější puding a potom ještě ztuhla. Takže se krásně povedl řez jak na obrázku :-8 Lepší jsem nejedla

hroudis: Mě ta náplň taky tekla a v tom receptu se to zrovna nepsalo. Ale na chuť to bylo výborný. Stupeň obtížnosti není zrovna lehký. Takže při krájení z toho nevznikl krásný vzhledný koláček :-)

mam trochu problém, všechno upatlaný dle receptu ale místo 30 minut to mam v troubě už hodinu a ta náplň furt né a né ztuhnout.

můžu se zeptat, jak jsou myšleny ty 2 dávky? Je to na dva koláče nebo jak?

Právě jsem ho ochutnal... Luxusní!!!!!!!! Zdendo, jsi bůh :-)

dobrý den, chci se zeptat toto je na 2 koláče nebo na jeden ... přijde mi toho strašně moc , tak nevím :( děkuji :)

Také jsem zkoušela dělat tento moučník podle knihy Zdeňka Pohlreicha. U receptu bylo napsáno, že tato dávka těsta a náplně je na jeden koláč. Do obyčejné dortové formy je toho strašně moc, takže chvílemi jsme doma měli hrnečku vař. :D Ale jinak koláč doporučuji, je velice dobrý a citronová chuť ho pěkně odlehčuje. :)

Popravdě jsem z toho byla ze začátku trochu vyjukaná, protože jakmile jsem dala do mléka citrónovou šťávu, mlíko se jakoby zdrclo a byly v něm malé žmolky, ale vařením postupně zhoustlo a náplň se pak přecedí přes sítko, takže nakonec je z toho krásně hladký krém a velmi chutný. Mě i manželovi chutnal dokonce i samotný. Prostě jsem se nedivila a dělala vše podle receptu :-)

Dobrý den, zrovna se jej chystám upéct. Jen by mě zajímalo, jak dopadne vaření mléka s citronovou šťávou? Moje mamina tak dělá tvaroh, tudíž předpokládám, že z toho bude hrouda tvarohu.. (?) Jak z ní vykouzlím krémovou náplň?:-?

Popravdě si vůbec nepamatuji, kolik žloutků to bylo, protože jsem to zapomněla počítat. Ale myslím, že 6-8 žloutků určitě a jestli víc, to se bohužel omlouvám. Vzala jsem prostě odměrku a házela do ní žloutky. Ale upozorňuji, že to je na dvě dávky, což jsem taky nevěděla. Není to zrovna šikovně napsaný recept, ale byl tak lákavý, že jsem to prostě chtěla zkusit a jela přesně podle knihy. A ve výsledku se ještě teď olizuju až za ušima :-)

:-K+7:-K:yes:

Pohlreicha teda absolutně nemusím, ale tenhle recept se mi taky líbí. Ale taky by mě teda zajímalo, kolik je 200g žloutků? Kolik žloutků jste na to dala?

Co dodat-Zdenda je kouzelník. Toužím ochutnat;-);-);-)

paráda :-p:yes:

Vypadá to moc hezky a určitě dobrý:-p+1:yes:

Nádherný!!:yes: Ikdyž Pohlreicha moc nemusím, tenhle koláč se mi líbil;-)

Páni, to musí být vynikající!!!:yes:+2

Krásný a teda fakt lákavý:-p;-)
Veroly, kolik je 200g žloutků na kusy? Díky:-K

Tématické fráze:
citronový koláč, citronový koláč pohlreich, citronovy kolac podle pohlreicha, citronovy kolac recept, citronový koláč podle zdeňka pohlreicha, zdeněk pohlreich citronovy kolac, recept na citronovy kolac, pohlreich citronovy koláč, italský citronový dort, recept na výborný citronový koláč, italský koláč, recept citronový koláč, lehký citronový koláč, italský koláč s citronem, citronový tvaroh, citronový kolač recepty, citronový koláč zdeněk pohlreich, citronovy kolač od polreicha, citronový koláč polreich, recepty citronovy koláč

Suroviny:
mouka hladká, prášek do pečiva, máslo, cukr moučkový, žloutek, vejce, esence vanilková, kůra citronová, mléko plnotučné, šťáva citronová, lusk vanilkový, žloutek, cukr krupice, mouka hladká, vejce, ořechy piniové

Přidat fotografie receptu