Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina rychlá kulajda

Sytá smetanová polévka kulajda je známou a klasickou polévkou s houbami a vajíčkem. Voní nejen houbami, ale i koprem, který do ní přidáme až zcela v závěru vaření.

Hodnocení receptu je 4,9 (128×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

monarcha monarcha

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 20 min

30 min (10 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 364 kJ /
804 kcal
Bílkoviny32,24 g
Tuky37,99 g
Vláknina11,40 g
Cholesterol 590 mg
Sodík 303 mg
Sůl0,62 g
Sacharidy78,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce s vodou (asi 2 litry) vložíme nakrájené oloupané brambory, nadrobno nakrájenou cibuli, nakrájené houby, kmín a bobkové listy. Osolíme a dáme vařit. Krok 2: Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku smetanou, ve které důkladně rozmícháme mouku. Necháme ještě pozvolna vařit, až brambory změknou úplně. Krok 3: Ke konci varu vmícháme rozkvedlaná vajíčka a drobně nakrájený kopr. Polévku odstavíme a dochutíme octem.

TIP: Pár tipů na uchování a uskladnění kopru na zimu

Zveřejněno 21. 9. 2011

Poznámka autora monarcha

Houby lze použít sušené, nakládané, čerstvé nebo mražené. Dají se použít i nakládané žampiony. Kopr může být čerstvý i sterilovaný. Ten je nutné propláchnout na sítku, aby ztratil nasládlou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina rychlá kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wRpg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Babiččina rychlá kulajda

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wRpg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (53)

Příště dám méně vody na uvedené suroviny pro 6 (klidně i jen litr, namísto dvou). Jinak díky za recept.

Dnes jsem ji vařil podruhé. Poprvé jsem snědl asi tři plné talíře. A dnes je ještě lepší z čerstvých hub. Nemůžu se jí nabažit! Díky.

Připravila jsem před chvílí na zítra k obědu z čerstvě nasbíraných hřibů. Je opravdu výborná <3

Výborný

Děkuji.Dnes byla k obědu.Dělala jsem přesně, dle návodu a je vynikající.

Jen se po ní zaprášilo! ☺️

Rychle a chutně:yes:

Nevím kde jsem udělala chybu ale polévku jsem měla úplně bez chuti ;-(

Davidv: dnes vařím k večeři a právě tímto způsobem, mám to tak prostě raději :-) Přidávám do této polévky také nové koření. Polévka je moc dobrá.

Rychlá, chutná a jednoduchá :yes:

Recept fakt jednoduchý a každý si ho určitě přizpůsobí a doladí dle svého. Já osobně nedávala houby kvůli dítěti a ani cibuli, naopak jsem přidala i nové koření a trochu cukru :-8

Skvělá 😁<3

Ahoj, kdo má víc času si s tím pohrát, tak cibulku zpěňte na sádle s troškou kmínu a bobkovym listem, přidejte houby a pak zalijte, dál podle receptu...

Děkuji za recept je tak dobrá že byla povýšena na polévku o štědrou večeři .

:-)<3:yes::yes::-K

Tématické fráze:
kulajda, kulajda recept, jak se vaří kulajda, recept na kulajdu, dobrá polévka kulajda recept, výborná kulajda, polévka kulajda, kulajda bez hub, babiččiny recepty polévky kulajda, kulajda polévka, rychla kulajda, rychla kulajda, recept kulajda, babicina kulajda, polévka kulajda recept, houbová polévka kulajda, kulajda s houbami a koprem, kulajda z mražených hub, kulajda recept bez hub, kulajda video

Suroviny:
brambory, cibule, houby lesní, smetana na vaření, kopr čerstvý, sůl, kmín celý, bobkový list, mouka hladká, ocet, vejce

Přidat fotografie receptu