Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašené pikantní zelí

Kombinace zelí a křenu dává tomuto zelí říz. Perfektně doplní pečené maso, ale je skvělé i samotné jako salát. Zelí je plné vitamínů a díky bakteriím mléčného kvašení má příznivý vliv na naše zažívání.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min bez doby kvašení

40 min (40 min příprava, bez doby kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 439 kJ /
3 690 kcal
Bílkoviny174,98 g
Tuky26,81 g
Vláknina317,97 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 62,22 g
Sůl150,30 g
Sacharidy536,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrouháme a dáme do dostatečně velké nádoby, ve které budeme vše míchat. Krok 2: Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na osminky. Kopr posekáme. Krok 3: Mrkev, cibuli, jablka, křen, kopr, Deko a koření přidáme k zelí a dobře promícháme. Krok 4: Pěchujeme do vhodné velké nádoby (soudku, zeláku) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy. Zatížíme. Krok 5: Necháme kvasit asi 4-6 týdnů při pokojové teplotě v tmavé místnosti.

TIP: Jak využít šťávu ze zelí

Zveřejněno 11. 10. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašené pikantní zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJm6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašené pikantní zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJm6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Poradíte,jak naložit pikantní činské zelí?Viděla jsem recept jednou v televizi,ale nenapsala jsem si ho.Jen vím,že se rozkrájelo na polovinu a kažý list se potíral směsí s číli.Pak se ukládalo do sudu jako naše kysanézelí.Díky.

Katka: Najděte si recept na kimči ( kimchi ) ;-)

Zobrazit starší odpověď

Chelsea1:Tak to je dobrá vychytávka, díky :yes: Nebude se odpařovat jako voda.

Do žlábku zelnáku místo vody olej.Má to logiku,protože zelí mám na chatě a nemusím tak často kontrolovat.

srettka:Jojo, odjakživa, ale na 20kg zelí tak max 1PL, moc to tam znát není, ale co kdyby bez něj to příště nebylo ono, že:-D

andrejs, ty dáváš do klasa zelí koprové semínko? Udělá to nějaký chuťový chvostík?

1974andrea:teď jsi mě trochu připomněla - babička i mamka dyckY před šlapáním - hele, vomyli jste si haxny? Né, že si je vomyjete vo zelí - tradiční domácí hláška před šlapáním :-D:-D:-D

magdalenka:Já ten recept mám od manželovo babičky a dělám ho takhle. Je to holt místo soli a je tam i jiné koření, než v klasickém zelí. Ano, přidávám to Deko při promíchání a pak šlapu;-) Ale můžeš dát jenom sůl, pokud chceš, určitě to půjde i bez deka, když ho nepoužíváš;-)

1974andrea: Prečo tam pridávaš DEKO? Najprv som myslela, že je to kvasené normálne, obyčajným spôsobom, ale Deko konzervuje, nie? (nepoužívam) To Deko nasypeš do zelí počas tlačenia?

helca:Nevím, ale já to do flašek ještě nezkoušela. Možná bych ho otevřela a znovu hodně zkusila namačkat, až pustí tu šťávu samo

Anna Kocikova:
.ja to letos delam poprve,nadusala jsem ho do sklenic se sroubovacimi vicky,dala na tacek v kuchyni,jedna flaska evidentne pracuje,tece z ni stava a zeli bubla,druha nedela vubec nic a ve treti bylo mene zeli,tak jsem ji dolila solnych roztokem a take nedela nic.mam dilema,zdali ty nepracujici sklenice otevrit a eventualne jeste dolit roztokem,nebo to mam tak proste nechat a cekat.zeli je ve sklenicich 4 dny.a pokud nezacne kvasit a zustane bile je potom pozivatelne?
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit

:-p+13:yes:a dala bych si hned;-):-))

:-p:-p:yes::yes::yes::-D:-K

Děkuji vám za komentáře a poučky;-):-K:-8

Taky nakládáme:yes: a tohle musí náramně vonět:-))

:-Kparádní zelíčko plné vitamínů:-*+1

Tématické fráze:
kvašené zelí, kvašené zelí recept, domácí kvašené zelí, recept na domácí kvašené zelí, recept na kvašené zelí, kvaseni zeli, kvašené zeli ve sklenici, šlapání zelí, kvašené červené zelí, kvašené zelí recepty, zeli kvašene, recept kvašené zelí, recepty kvašené zelí, jak udělat kvašené zelí, šlapané zelí, kvašené zelí s křenem, recepty na kvašené zelí, kvasene zeli do sklenic, nádoba na kvašení zelí, pikantní zelí

Suroviny:
zelí bílé, cibule, paprika, mrkev, jablko, křen, deko, kmín celý, sůl, bobkový list, koření nové koření mleté, kopr

Přidat fotografie receptu