Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašené pikantní zelí

Kombinace zelí a křenu dává tomuto zelí říz. Perfektně doplní pečené maso, ale je skvělé i samotné jako salát. Zelí je plné vitamínů a díky bakteriím mléčného kvašení má příznivý vliv na naše zažívání.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min bez doby kvašení

40 min (40 min příprava, bez doby kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 439 kJ /
3 690 kcal
Bílkoviny174,98 g
Tuky26,81 g
Vláknina317,97 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 62,22 g
Sůl150,30 g
Sacharidy536,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí nakrouháme a dáme do dostatečně velké nádoby, ve které budeme vše míchat. Krok 2: Mrkev nastrouháme na hrubo, křen na jemno a papriku na slabé proužky. Cibuli nakrájíme na kolečka. Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na osminky. Kopr posekáme. Krok 3: Mrkev, cibuli, jablka, křen, kopr, Deko a koření přidáme k zelí a dobře promícháme. Krok 4: Pěchujeme do vhodné velké nádoby (soudku, zeláku) a řádně mačkáme, aby zelí pustilo co nejvíce šťávy. Zatížíme. Krok 5: Necháme kvasit asi 4-6 týdnů při pokojové teplotě v tmavé místnosti.

TIP: Jak využít šťávu ze zelí

Zveřejněno 11. 10. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašené pikantní zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJm6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašené pikantní zelí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJm6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Poradíte,jak naložit pikantní činské zelí?Viděla jsem recept jednou v televizi,ale nenapsala jsem si ho.Jen vím,že se rozkrájelo na polovinu a kažý list se potíral směsí s číli.Pak se ukládalo do sudu jako naše kysanézelí.Díky.

Katka: Najděte si recept na kimči ( kimchi ) ;-)

Zobrazit starší odpověď

Chelsea1:Tak to je dobrá vychytávka, díky :yes: Nebude se odpařovat jako voda.

Do žlábku zelnáku místo vody olej.Má to logiku,protože zelí mám na chatě a nemusím tak často kontrolovat.

srettka:Jojo, odjakživa, ale na 20kg zelí tak max 1PL, moc to tam znát není, ale co kdyby bez něj to příště nebylo ono, že:-D

andrejs, ty dáváš do klasa zelí koprové semínko? Udělá to nějaký chuťový chvostík?

1974andrea:teď jsi mě trochu připomněla - babička i mamka dyckY před šlapáním - hele, vomyli jste si haxny? Né, že si je vomyjete vo zelí - tradiční domácí hláška před šlapáním :-D:-D:-D

magdalenka:Já ten recept mám od manželovo babičky a dělám ho takhle. Je to holt místo soli a je tam i jiné koření, než v klasickém zelí. Ano, přidávám to Deko při promíchání a pak šlapu;-) Ale můžeš dát jenom sůl, pokud chceš, určitě to půjde i bez deka, když ho nepoužíváš;-)

1974andrea: Prečo tam pridávaš DEKO? Najprv som myslela, že je to kvasené normálne, obyčajným spôsobom, ale Deko konzervuje, nie? (nepoužívam) To Deko nasypeš do zelí počas tlačenia?

helca:Nevím, ale já to do flašek ještě nezkoušela. Možná bych ho otevřela a znovu hodně zkusila namačkat, až pustí tu šťávu samo

Anna Kocikova:
.ja to letos delam poprve,nadusala jsem ho do sklenic se sroubovacimi vicky,dala na tacek v kuchyni,jedna flaska evidentne pracuje,tece z ni stava a zeli bubla,druha nedela vubec nic a ve treti bylo mene zeli,tak jsem ji dolila solnych roztokem a take nedela nic.mam dilema,zdali ty nepracujici sklenice otevrit a eventualne jeste dolit roztokem,nebo to mam tak proste nechat a cekat.zeli je ve sklenicich 4 dny.a pokud nezacne kvasit a zustane bile je potom pozivatelne?
diky moc pokud mi nedkdo bude chtit poradit

:-p+13:yes:a dala bych si hned;-):-))

:-p:-p:yes::yes::yes::-D:-K

Děkuji vám za komentáře a poučky;-):-K:-8

Taky nakládáme:yes: a tohle musí náramně vonět:-))

:-Kparádní zelíčko plné vitamínů:-*+1

Paráda... Je to 14 dní, co jsem podobného zelíčka naplnil čtyři pětilitrové sklenice. A šlapal jsem ho!!! Ovšem tak nějak moderněji. Nakrájené zelí, cibuli, sůl, kmín, jsem dal do pevného igelitového pytle, tento dal do vany, a šlapal přes ten igelit. Den nechal odležet a pak fest nacpal do sklenic. až po víčlo /to plastové/. Týden to bublalo, pak se víčka "vcucly".. a těším se na výsledek! A měl jsem to těsně pod víčka!!!! Jestli z každé sklenice vyteklo deci šťávy, je moc..;-)

rebeka:Nadi, jak píše Spagetka, určitě, stačí třeba velký kastrol nebo hlubší lavor, vylož si ho igelitovým pytlem, naštouchej to do něj a dovnitř toho pytle dej ještě jeden uzavřený pytel s vodou na zatížení a celé to zavaž, aby k tomu nemohl vzduch a dej do tmy. Můžeš to ještě přiklopit poklicí.

rebeka: rebi dalo, ale bacha, zelí musíš mít tak, aby zbylo místo na kvašení a řádně pěchovat.Musí tam být místo na proces kvašení i tekutiny....Já na to mám kvašák, kdysi jsem taky ale dávala do téhle sklenice, takže to jde určitě....Naplň a upěchuj tak, abys měla aspoň 10 cm místa od konce sklenice, množství si musíš určit sama ;-);-), nezapomeň, zelí nesmí zústat na vzduchu, vždy pod šťávou!!!!

;-):-K:yes:

krásný obal na vitamínky:-8:-D:yes:
myslíš, že by se zelí dalo napěchovat i do 5litrové sklenice:-?
samozřejmě s menší gramáží všeho;-)

Já to nejdřív opravdu hodně našťouchám pěstma, místo šlapání a zatížím to zavázaným pytlem s vodou, krásně to pak zatíží každý koutek.

Já to dělám skoro stejně, přidávám ještě na kilo zelí 2 drcené hřebíčky, toho bobkáče dávám víc - na kilo 1 a i jablko na kilo
půlku, takže je to jen o poměru, jak to komu chutná;-) ale :-p:-p:yes::yes:
Andrejko, už taky nešlapeš, jen tížíš. Já kdysi fakt i doma šlapala (ZELÍÍÍÍÍ:-!:-!:-!:-D:-D:-D), teď už teda ne, na zatížení mám perfektní kusy křemene;-)

Tématické fráze:
kvašené zelí, kvašené zelí recept, domácí kvašené zelí, recept na domácí kvašené zelí, recept na kvašené zelí, kvaseni zeli, kvašené zeli ve sklenici, šlapání zelí, kvašené červené zelí, kvašené zelí recepty, zeli kvašene, recept kvašené zelí, recepty kvašené zelí, jak udělat kvašené zelí, šlapané zelí, kvašené zelí s křenem, recepty na kvašené zelí, kvasene zeli do sklenic, nádoba na kvašení zelí, pikantní zelí

Suroviny:
zelí bílé, cibule, paprika, mrkev, jablko, křen, deko, kmín celý, sůl, bobkový list, koření nové koření mleté, kopr

Přidat fotografie receptu