Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrý domácí sýr - Retro

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fb.lib fb.lib

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 829 kJ /
1 393 kcal
Bílkoviny63,19 g
Tuky117,69 g
Vláknina0,16 g
Cholesterol 761 mg
Sodík 228 mg
Sůl0,47 g
Sacharidy20,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1/2 kg tvarohu se nastrouhá, osolí a nechá v létě 3 dny, v zimě týden ležet. Krok 2: Pak se dá do hliněného hrnku, přidá se 10 dkg másla a lžička papriky, mícháme tím na ohni, až se tvaroh vaří, tvoří bubliny a je lesklý, pak se odstaví a vmíchají se dva žloutky a dá se do hluboké mísy. Krok 3: Ztuhlý sýr se vyklopí na mísu a podává.

Zveřejněno 21. 10. 2011

Poznámka autora fb.lib

Zde není myšlen tvaroh na strouhání. Naše prababičky a babičky dělávaly tvaroh velmi tuhý, aby dlouho vydržel a neplesnivěl.

Recept z novin Křesťanská žena 1920-50 Rodina a domácnost.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrý domácí sýr - Retro

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJJE

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrý domácí sýr - Retro

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJJE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Klihák se dělá tak že oslíte tvaroh,okořeníte kořením jaké máte ráda (dával se kmín),dáte do kastrulku zalijete trochou piva,promicháte,znovu trochu zalijete ,vezmete igelit a dáte na vrh kastrůlku kolem ovážete provázkem aby se tam nedostával vzduch a hlavně aby líbezná vůněvás nelákala k ochutnávkám a zhruba po týdnu v teple u radiátoru (v zimě)můžete se pustit do bašty.:-D:-))

chci skusit klihák co dělali naše babičky .čím zalít mléko nebo jak tady píšou i pivem? děkují.

Myslím si, že nie je na škodu oprášiť recepty staré, ktoré neprávom dnes zaznávame. Veď komu sa recept páči, ten vyskúša, možno sfotografuje a fotku priloží. Nie je povinnosťou vkladať recepty len s fotkou. A nemusí byť ani osobne odskúšaný. A takéto recepty už v kuchárskych knihách nenájdeme. Vždy sa nájdu ľudia, ktorým sa bude hodiť, tak buďme radi za každý recept a nepodceňujme žiadny. Už len z toho dôvodu, že autor si dal tú námahu a pridal ho tu pre všetkých s tým najlepším úmyslom. ;-)

Jen ať pan František opisuje!! ;-) Když to čtu vybaví se mi zlaté postřižiny... :-) :-* Jsem moc ráda, za takové recepty a minimálně ten puding chci vyzkoušet... Jen nevím, jaký tvaroh :-//

Klariska: U některého ze svých receptů František podotýká, že pokud recept nikdy nedělal, ani u nikoho nejedl, píše to do poznámky. Takže pokud u receptu není v poznámce, že recept nedělal, beru to, že s ním má zkušenost. Tohle konkrétně je známý starodávný recept, mám ho ve své kuchařce taky, jen tedy bez těch žloutků.

Františku, přidáte někdy taky něco, co jste sám upekl / uvařil, nebo nám jen opíšete celou kuchařku? Tento recept je alespoň zajímavý, ale hromada neozkoušených receptů na pečivo nám to tu moc neobohatí.

Recept se mi líbí:yes:+5:yes:

Nikdy nezapomenu na klihák, který mamka nakládala z tvarohu, byl krásně cítit a na chleba s máslem a s hrnkem mléka to byla jedinečná večeře nebo svačina. Dnešní tvarohy jsou příliš sterilní, z těch klihák nejde udělat ;-(

No, mi se to taky líbí:-):yes: Věřím, že foto někdo přidá;-)

1974andrea: Já jsem to pochopila tak, že se žloutky vmíchají do horké, ale už nevařící se hmoty. Takže úplně syrové nebudou, jen nebudou sražené, jako kdyby prošly přímým varem ;-)

Já si rovněž myslím, že nevadí staré opisované recepty, dyk i já sem dávám recepty opsané z naší rodinné kuchařky ;-);-):-p:yes:

Tady se asi bude muset nechat náš normální tvaroh vykapat, aby ztratil přebytečnou tekutinu, ne? Recept se mi líbí, i když s těmi syrovými žloutky se to bude muset rychle zkonzumovat;-):yes:

Věrka R. 21. 10. 2011 08:30
Taky se mě recept líbí a uvítala bych, kdyby bylo na sýr víc takových obyčejných receptů.

Mě to ani trochu nevadí, že autor opisuje z novin. Já tyhle recepty totiž vůbec neznám, a jelikož nepatřím k movitějším lidem, tak takové recepty jedině uvítám. A mám dojem, že už brzy se hodí nám všem, umět "vařit po staru".
A paní Kroupová, já taky nemám digitální foťák, takže kdybych se tady zaregistrovala, tak by to taky vypadalo, že jenom "opisuju z novin".

proč sem opisuješ recepty z novin ? Pochybuji, žes je kdy dělal. Nebo nemáš foťák, abys je vyfotil ?? :-!

Tématické fráze:
recept na domácí tvarohový sýr klihák, starý sýr z tvarohu recept, klihák, tvaroh klihák, starý sýr, dobry syr, starý sýr z tvarohu, domácí sýr klihák, syr klihak, jak se dělá klihák, domácí klihák, domácí sýr z tvarohu recept, sýr z tvarohu podle babiček, recept na starý sýr, klihák z tvarohu, domácí starý sýr, domaci sýr z tvarohu, oklihák, starý sýr recept, recept na syr klihak

Suroviny:
tvaroh, sůl, máslo, paprika sušená sladká, žloutek

Přidat fotografie receptu