Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí oháňka zadělávaná se zeleninou, jako z hotelu Šroubek

Hovězí oháňka vyžaduje dlouhou přípravu, ale za dostatek času se odmění skvělou chutí. Připravíme ji na slanině s červeným vínem a kořenovou zeleninou. Recept je inspirovaný kuchyní Grandhotelu Šroubek.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 360 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 330 min

360 min (30 min příprava + 330 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 551 kJ /
4 434 kcal
Bílkoviny200,70 g
Tuky366,96 g
Vláknina36,20 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 4,54 g
Sůl9,28 g
Sacharidy50,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oháňku nasekáme podle obratlů na jednotlivé kousky a asi hodinu necháme naloženou ve studené vodě. Potom vodu osolíme, přidáme jednu rozpůlenou rozkrojenou cibuli, jednu na kolečka nakrájenou mrkev a petržel a třetinu celeru, osolíme, opepříme a vaříme na nejnižší teplotě asi 3 hodiny. Vyjmeme maso a vývar udržujeme horký. Krok 2: V kastrolu rozpálíme lžíci oleje a lžíci másla a dohněda orestujeme kousky slaniny. Krok 3: Poté přisypeme nasekanou cibuli, opečeme dozlatova a přidáme zbytek nakrájené kořenové zeleniny. Mícháme a opékáme, dokud zelenina nechytne barvu, a potom přilijeme víno. Necháme ho zprudka odpařit, vložíme předvařené maso a opečeme ho. Krok 4: Zalijeme částí připraveného vývaru, přidáme bobkový list a větvičky rozmarýnu a dusíme na nejnižší teplotě ještě asi dvě hodiny, za průběžného podlévání vývarem. Práci si zjednodušíme, vložíme-li vše do mírně vyhřáté trouby (na 160 °C). Krok 5: Maso, které již odpadává od kosti, vyjmeme. Výpek se zeleninou zahustíme jíškou, kterou jsme mezitím usmažili z másla a mouky. Krok 6: Směs dobře provaříme, dochutíme a vyjmeme tuhé koření.

Zveřejněno 21. 10. 2011

Poznámka autorky Eliza

Jedná se o recept, který jsem si vytiskla z internetu pod názvem Zadělávaná hovězí oháňka na zelenině dle Šroubka. Během realizace jsem ho upravila a upravenou verzi zde předkládám.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí oháňka zadělávaná se zeleninou, jako z hotelu Šroubek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K55M

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí oháňka zadělávaná se zeleninou, jako z hotelu Šroubek

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K55M

Marie

Komentáře (29)

petr somsi 16. 2. 2016 18:57
Veronika.Hrozna:zkuste si ji objednat v reznictvi u soukromnika ja to tak delam a za 2 dny ji vetsinou mam.hodne zdaru.





Veronika.Hrozna:

janatka: Děkuji za fotečku, jsem ráda, že měl recept úspěch. Nakonec Šroubek, to je pojem...:-K;-)

Minulý týden se mi dostala do ruky hov.oháňka a ani na chvilku jsem nazaváhala ji koupit.Dnes ji máme k obědu.Vařila jsem v tlakovém hrnci 1,5hodiny a úplně se rozpadávala.Zbytek postupu jsem už dodělala jen v hrnci na plotně,vše osmahla a dochutila,příloha housk.knedlík a ještě jsem podusila kys.zelí.Možná někdo namítne,že zelí už nemusí být,ale já si ho k tomu dala ráda.Hov.maso miluji na všechny způsoby.;-)Mňamka to byla veliká,přidám poté fotečku.:-K

Anna Kocikova: Jo kde vzít a nekrást.Já bych i ukradla ,ale nevím kde?

Oháňku jsem neviděla už strašně dlouho:-/Měla jsem nedávno koupený malý kousek na polévku,ale to byly opravdu jen ty konečné špičky ze kterých ani nešlo pomalu nic obrat:-(
Tohle musí být dobrota:-p+14:yes:

Eliza: Není nad domácí kuchyni ,ale já to někde seženu a ukuchtím! V Bratislavě pořád ruší řeznictví,pomalu už jsou jenom ty v super a hyper fujtajblkšeftech ! ;-(:-((

Holky, já jsem hovězí oháňku znala v dětství od babičky a v dospělosti jsem na ni zapomněla. Není to tak dlouho, co blízko nás otevřeli skvělou restauraci s domácí českou kuchyní (opravdu vycházející z tradice - je to Praha 3, U vodoucha) a jejich kuchyně mně katapultovala zpátky do kuchyně mojí babičky. Spoustu věcí jsem od ní tenkrát moc nejedla a měla jsem raději máminu minutkovou kuchyni. Ale tady se mi to připomnělo a už na ni nedám dopustit. A jsem ráda, že díky chuťové paměti umím vykouzlit stejná jídla i ve svojí kuchyni.
Ve svém oblíbeném řeznictví jsem tak dlouho "otravovala" s dotazy na oháňku, až ji začali brát, asi aby se mě zbavili...;-):-D Ale nejedu v tom sama, mají ji hned prodanou...:-!

VeronikaHrozna:oprava má tvuj plynovod. Ale kde vzít takové masíčko,:-?:yes: tak to už tady není /jo řeznické tajemství/.

VeronikaHrozna 24. 10. 2011 19:32
spagetka:Špagetko,nejsem řezník,takže jsem to nevěděla,já zas vím kolik kPa tvuj plynovod.

dievčatá, Ladka, Veronika, v pohode, už je mi to jasné, je to chvost a bast:-)):-)), ale recept z neho vypadá výborne:-p:yes:

Veronika Hrozna: nemáš tak zcela pravdu, dělení na přední, zadní maso a pod. je podle kvality a zpracování masa, oháňka patří do předního hovězího, ne do svíčkové nebo zadního...
Klari - jinak oháňka i chvost se v řeznickém slangu běžně používá ;-);-)

Veronika Hrozna 24. 10. 2011 16:36
Klara:Klárka môžete mi veriť ,že je to chvost! S predným maskom nemá spoločné absolútne nič. Niekedy aj tu píšem česky!

Veronika.Hrozna: Zaujímavé je, že keď som rozklikla odkaz od špagetky vladahadrava.xf.cz/maso.html, tam je zaradené ako hovädzie predné.

opět nádhera:yes::yes:

Klara: Oháňka je chvost! V českom jazyku sa používa aj chvost aj oháňka v trošičku inom význame "na chvostě - sa používa častějšie pri športe /na chvostě peletonu / ! A pes má ocas,nebo ocásek !

Eliza: moc pěkný recept jako vždy:-p+:yes::yes:

Krásný technologický postup,by i řekl můj syn,který je šéfkuchařem v lázních,taky sem kouká často na rcp, vždy mi opravuje mé "technol.postupy":-)) moc pěkné,na bodíka určitě:-K /Ano,jsou jídla,která si zachovávají způsob vaření tak jak píšeš, některá jídla si to i žádají a mají svou tradici:-K:-K:yes:

Děkuju všem :-K. Maris má pravdu, v tomto receptu jde především o technologický postup.
Osobně nedělám ani obvyklý vývar v papiňáku, ale nechávám ho celé odpoledne mírně táhnout, pěkně postaru.;-)

Krásný recept a pomalé vaření tady má svůj smysl, rozhodně bych papiňák nepoužila;-):-)

Taky si myslím, že nebudu vařit oháňku tři hodiny, když mám tlakáč. Určitě vyzkouším.

Klári, jukni sem http://vladahadrava.xf.cz/maso.html, oháňka je svalovina ocasu lidově řečeno. Bacha u hovězího to chce delší dobu vaření, je to dost tuhé, ale tlakový hrnec si poradí.
U nás milujeme polévku z oháňky :-p:-p:-p, tohle ukládám ;-);-):yes::yes:
Tak trochu nechápu, co mají líčka (podobné recepty) společného s oháňkou, jsou na úplně opačné straně kravičky, to bychom do podobných museli dát veškeré recepty s předním hovězím :-O:-O:-O

Ktorá časť hovädzieho je "oháňka"?

:-p mńam!!

Mňamka :yes:

:yes: to je nádhera:-p:-K

Eli, zase další krása z Tvé kuchyně :-p:yes:

Parádní. Hned bych ochutnala :-p:-K:yes:

:-K:-K děkuju.:-K

krásný recept i obrázky :-K hned, jak jsem viděla Šroubek, tak jsem věděla, kdo je autorem ;-):-):yes:

Tématické fráze:
hovězí oháňka, hovězí ohánka recepty, hovězí ohánka recept, teleci ohanka, recept na hovězí oháňky, oháňka recept, recept na hovězí oháňku, oháňka, hovězí ohánka na víně, hovězí na zelenině, dělení hovězího masa, recepty z hovězí oháňky, hovězí ocas, zadělávaná zelenina, hovězí maso dělení obrázek, zadelavane hovezí maso, oháňka na zelenině, vareni hovezi ohanka, recepty hovězí oháňka, hovězí líčka

Suroviny:
oháňka hovězí, slanina, cibule, mrkev, celer, kořen petržele, víno červené, mouka hladká, máslo, rozmarýn, bobkový list, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu