Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešná hovězí polévka z morkových kostí

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie632 kJ /
151 kcal
Bílkoviny1,48 g
Tuky11,27 g
Vláknina5,65 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy9,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do většího hrnce si dáme na rozehřátý tuk orestovat na jemném slzičkovém struhadle očištěnou nastrouhanou mrkev. Až pustí hezkou oranžovou barvu, zalijeme studenou vodou, přidáme opláchnuté morkové kosti, vrchní slupky zbavenou cibuli a nejlépe do vajíčka na luhování sypaného čaje kuličky celého pepře. Krok 2: Uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme zhruba 3/4 hodiny. Poté přidáme očištěnou mrkev, petržel a kousek celeru a ještě 10 minut vaříme. Krok 3: Pak vše přecedíme, zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, vložíme nazpět do vývaru, dochutíme solí a můžeme podávat s vlasovými nudlemi, játrovými knedlíčky a nasekanými zelenými bylinkami.

Zveřejněno 25. 10. 2011

Poznámka autorky Anna Kocikova

www.toprecepty.cz/recept/9750-jatrove-knedl...

Někdy bývá hovězí přední maso na polévku velice nehezké. Morkové kosti mají také svou sílu a dobrou chuť a pokud do hotového vývaru ještě zavaříme játrové knedlíčky a nebo přidme jen uvařené nudle, tak si také pochutnáme. Já ještě přidávám na vyvaření stonky libečku, které mám celý rok na toto využití vždy v mrazáku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešná hovězí polévka z morkových kostí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1BEV

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešná hovězí polévka z morkových kostí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1BEV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Marie Svarcova: :-8

:yes::yes::yes:<3:-K

Musím se přiznat, že jsem váhala, jestli se do této diskuze vložit nebo ne, ale nakonec mi to nedalo. Nechci vůbec nikoho kritizovat, každý ať si vaří, jak mu to chutná, a respektuji názory všech, co jídlo vařili a jsou nadšeni barvičkou vývaru, chutí a podobně, nicméně za sebe chci říct, že mi opravdu přijde, že morkové kosti vařené jen hodinu jsou prostě nevyužité a je to plýtvání materiálem, který se dá využít daleko cenněji. Osobně dělám vývar z morkových kostí a hovězího masa docela často a proto vím, že je to akce u mě na cca 8 hodin, kosti nejprve opeču, dám vařit, přidám zeleninu (na ochucení, ta se pak vycedí), přidám maso, koření atd....kosti opravdu v první hodině vaření pustí jen tuk a zakalí vývar (zvlášť když nejsou opečené a jen se hodí do vody), ta chuť z nich se uvolní až po delší době. Nemám nic proti tomuto receptu, jen myslím, že kdyby se v něm vynechaly ty kosti a použil se jen ten zmíněný Masox, tak je to za 10 min a chuť a i barva bude bohužel úplně stejná. Uvařit rychlou hovězí polévku lze například z mletého hovězího masa, tam si to dovedu představit do hodiny. Ale vývar z morkových kostí za mě určitě není záležitost na hodinu:-)

Lenunka: To je v pořádku,pokud je to k receptu;-)

Pamatuji si,ze nase maminka varivala moc dobrou polevku ze dvou morkovych kosti,vzdycky jsme se s bratrem hadali o morek a byla vzdy vyborna,myslim,ze tato polevka nema chybu.Urcite vyzkousim,protoze vim,ze bude jiste moc dobra:-K

casino: Laskavost prokazuji pouze laskavym lidem:-)

Zobrazit starší odpověď

Petra H. 5. 8. 2017 13:43
casino: polévku jsem vyzkoušela, je silná a výborná, chyba bude asi někde jinde než v receptu

Petra H.: Děkuji za komentář:-K:-8
casino má dnes opět "svůj"den:-D

Anna Kocikova:Ta barvicka je Drahusko:yes:.Ja vyvary obecne nemusim, ale tady bych si snad i misticku dala.

Anna Kocikova:tak to je nářez:-D:yes:

casino:Jízlivý a poněkud"mino mísu"komentář casina á la Láďa Hruška(jak už se zmínila ňufinka)mě nenechal klidnou a znovu jsem polévku uvařila(vařím dost často ale ne každý den).
Tentokrát jsem do vývaru z m.kostí přidala zeleninu a ani nyní nemám polévku(vývar)mléčné barvy,jak píše dotyčný sebestředný casino.
Polévka ani nezapáchá,ani nemá mléčnou barvu,
takže se nestydím stát si za svým receptem a mohu jen podotknout,že i"zeleninová"polévka bez přívlastku(zalitá vývarem ze 4morkových kostí )je kvalitní;-)Viz foto,které jsem dala jako hlavní.
Můj závěr?-od casina si nenechám dělat na hlavu;-)

A o uvařeném morku jsem se zde zmínila již několikrát...máme ho raději na chlebu s kořením,než v knedlíčcích:yes:

Ňufinka 2. 3. 2015 13:45
casino:
Poslouchej,když tomu netozumíš tak si podej ruku s Hruškou.. co to tady píšeš za capiny? To jsi kuchař? asi si to určitě vyzkoušel že prudíš lidi a dáváš nesmyslné komentáře tam kam nemáš..
Tento recept jsme jako UZNÁVANÉ kuchařky vyzkoušely a nestěžujeme si, je to rychlé a dobré..
Homeopatika dáváme sobě i zvířátkům a knížky s pohádkami čteme dětem před spaním, ale dej si raděj dudlík do pusy a poslouchej ať si sté pohádky aspoň něco odneseš ty ,,odborníku" :-D
Tuto stránku navštěvuji pravidelně a spoustu receptů zkouším ale tento komentář mě opravdu naštval.. zajímalo by mě co pan autor v životě dokázal že se chce povyšovat nad ostatní slušné lidi, kteří mají zájem podělit se o své recepty.. :-!

HODINU:-! vařené morkové kosti;-(
Ňufinka : Anna Kocikova: Petra H.:
No, když myslíte... :-8
http://www.matkavari.cz/hovezi-vyvar-z-morkovych-k...

:-D:-D:-D
No, dyby na TOP byly ještě kategorie receptů HOMEOPATICKÝCH a POHÁDKOVÝCH, tak bych byl celej rozpolcenej, kam s tímto "receptem":-O
Asi bych dal přednost těm pohádkovým, protože výsledný produkt, tedy vývar z těch kostiček tady, je asi stejně "výživný" jako vývar ze sekyrky v té známé pohádce:-D
U tohoto rcp je vidět, jak povedená fotečka dokáže zblbnout i kuchařky zde v komentářích... Nejlépe to vystihla vseumel: "Polívka vypadá úžasně..."
Ano vypadá, a bezesporu díky zelenině a masoxu i výborně chutná, ale ty morkové kosti jsou zde na dvě věci!
Znovu se chlámu, když čtu: "Aničko - ta je ale opravdu poctivá":-)) Jj, je! Asi stejně, jak stojí v názvu rcp:-D
Jediná, která patrně četla i recept je tejaja: když napísala: "...bolo ich treba potom viac"
*****
Morkové kosti jsem už párkrát (předem pečené i nepečené) vařil pro kokotky (to nikomu nenadávám) k plnění např. hlemýždi; věděl jsem tedy do čeho jdu;-)
Po hodině vaření (4 kosti/2litry vody), vzniklo cosi jen nepatrně zapáchající po capině (napsal bych po hovězím loji, ale ten spíše voní) a chutnalo to jen jako slaná voda po soli, kterou jsem přidal, že aby to mělo aspoň nějakou chuť. Barvu to mělo jako voda s kapkou mléka (foto mám, přál-li by si někdo vidět);-)
No, vařil jsem celkem 4 hodiny a bylo to nakonec jen nepatrně lepší:-// Samozřejmě jsem "to" nevyhodil! Přidal jsem asi kilo předního, po 2hodinách varu i zeleninu a ve finále jsme měli výbornou, nefalšovanou hovězí polévku, na jejíž kvalitě se ale ty morkové kosti podílely asi stejnou měrou jako moje maličkost na HDP:-D:-D:-D
Můj závěr?
Toto je rcp na zeleninovou polévku bez přívlastku...:-/
...a z morku raději udělejte knedlíčky...;-)

casino:Fakt jenom slabou hodinu(v papiňáku 30minut);-):-DS přidáním zeleniny celkem 55minut.Ale jen z morkových kostí,které mají svou sílu.Z jiných kostí cca 2hodiny,než pustí to,co mají:-)

Anna Kocikova:
Zbyly mi 2 páry morkových kostí z kližek na guláš, tak z nich zkusím polévku...
Opravdu vaříte 4 kosti ve 2 litrech vody jenom slabou hodinu?:-O

Dajda:Dajdo,přesně tak,napsala jsi to výstižně,díky;-):-KJe to zažitý název:-)
Původní název byl"Silná hovězí polévka z morkových kostí"ale hodně komentujícím se tento název receptu nelíbil,protože mi tam údajně chybělo maso:-DKomentáře byly sice odstraněné(nevím proč)ale já jsem název pro klid ostatních přepsala na tento:-)

Petr:Proč játrové a ne morkové knedlíčky:-?Protože manžel má rád teplý a okořeněný morek na čerstvém chlebu:-p

tejaja:Masox,maggi,sůl...to už je na každém z nás,co do polévky přidá.Já vždy do surovin píšu to,co v daném receptu použiji:-)

Všem za komentáře děkuji:-K

Anička, polievka je výborná. :yes: Len sa divím tiež, prečo falošná. Je z hovädzích kostí. My sme to nejako špeciálne nevolali. Do hovädzej polievky sme vždy kupovali okram mäsa aj špikové kosti, polievka je potom oveľa lepšia. Alebo sme robili ako ty, len čisto z kostí, bolo ich treba potom viac. Ja polievky nemusím, tak som to varila len kvôli manželovi a kedysi deťom, teraz to odpadlo. :-) A nijaký masox sme nikdy nedávali a už vôbec nie Maggi. Soľ. A potom do hotovej polievky na tanieri sekanú petržlenovú vňať. ;-):yes:

Petr: Proč FALEŠNÁ? To je zažitý název našich maminek a babiček pro polévku z kostí, nikoliv z masa. Jak píše zizala: jako od maminky.;-)

Tématické fráze:
morková kost, morkové kosti, hovězí vývar z kostí, vývar z morkovych kosti, polévka z hovězích kostí, morková polévka, hovězí kosti, vyvar z morkove kosti, morkove kosti recept, morkova kost vývar, polévka z kostí, morkové kosti recepty, vývar z hovězích kostí, spikova kost, polevka s hovezich kosti, morková kost recepty, hovězí přední bez kosti recepty, morkové kosti vývar, hovězí morek, recept hovězí vývar z kostí

Suroviny:
olej, mrkev, kost hovězí morková, cibule, pepř, voda, mrkev, petržel, celer

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu