Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větry matky představené

Nenechte se zmást názvem, jedná se prý o francouzskou specialitu! Jemné kousky bez kynutí, obalené ve slaďoučkém cukru. K dokonalému tvaru, který bude lahodit nejen oku je potřeba pečlivé smažení.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ruzena ruzena

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min Bez doby chladnutí těsta

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava, Bez doby chladnutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 766 kJ /
900 kcal
Bílkoviny26,27 g
Tuky49,42 g
Vláknina2,25 g
Cholesterol 620 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy86,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem, solí a máslem. Odstavíme, přisypeme mouku a důkladně promícháme, dokud se z těsta nevytvoří takový knedlík, který se nebude lepit k nádobě. Krok 2: Necháme mírně zchladnout a zapracujeme do hmoty celá vejce. Kdo chce, přidá rum. Krok 3: Těsto vypracujeme do konzistence hustšího pudinku. Pokud bude těsto moc řídké, přidáme solamyl. Krok 4: Rozehřejeme si v hrnci olej a smažíme. Těsto oddělujeme lžičkou. Tvoříme kousky o velikosti ořechu které vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách. Krok 5: Hotové osušíme na papírovém ubrousku a poté obalujeme v moučkovém cukru.

Zveřejněno 28. 10. 2011

Poznámka autorky ruzena

Tento recept mám z časopisu Knihovnička receptů a zalíbil se mi, tak jsem ho zkusila a je opravdu moc dobrý.

Pro vysvětlení názvu tohoto pečiva dokládám pravděpodobný původ tohoto názvu. Kdysi prý tyto velejemné koblížky smažily obyvatelky kláštera ve francouzském Baume-les-Darmes. Byl to jejich recept a pečivo bylo ve městě velice oblíbené. Až jednou potkaly plukovníka z místní posádky, který chtěl vědět název této dobroty. Sestry ale žádný neměly a byly jím tak vyvedené z míry, že si jejich představená překvapením "upšoukla". A název byl hotov.

Jo a na konec bych chtěla dodat, že je lepší hned dělat ze 2 dávek, až ochutnáte, sami poznáte proč.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větry matky představené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5W5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větry matky představené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5W5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (58)

Růženko dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat, zda máte představu, kolik spotřebujete na tuto várku oleje a kolik z toho je kousků? Recept mne zaujal a chci vyzkoušet. Děkuji:-D

Olga Cermakova 12. 12. 2016 21:06
Nesnášim větry nikoho ani Matky představené.

Olga Cermakova: Vždyť ti je nikdo nenutí....:no:

Odpalované těsto,místo pečené,tak smažené

je to výborný, oproti receptu jsem přidala špetku prdopeče a obaluji v krupicovém cukr se skořicí:)... nestačím píct a název vůbec mé strávníky nevzrušuje
:yes:

senky:senky díky,žes udělala:-Da byly dobré:-))jsi mi je připomněla,už jsem je zas dlouho nedělala:-Dbudu muset napravit:yes::-D

Růženko, dnes jsem použila jako rychlé teplé pohoštění a málem na mě nezbylo:-D:-D Na obalování jsem použila skořicový cukr a prcánky:-D:-D jak je nazvala tříletá dcera mojí kamarádky, moc chutnaly. Takže se svařákem Mikulášský večer jak vymalovaný:-K:-K
Bodovala jsem už před rokem, dnes jsem jen fotila;-)

ruzena: Na druhý pokus to vyšlo:yes: Drží se statečně holky, než budou snědeny. Dala jsem na vaše rady a povedlo se. Děkuju moc za radu, kdo nezkusil, prohloupil:-K:yes:

anička:jéje Aničko omlouvám se ;-)prakticky ti na tvůj dotaz odpověděla Sodovka;-) za což jí děkuji:-))je to tak,musíš smažit déle a obracet,oni se krásně nafouknou a nesplasknou,ale na mírném plameni,aby se nespálily:-))jinak nevím,mě se krásně nafoukly a nesplasky až zmizely úplně.....ale do žaludků:-))ještě jednou se omlouvám,že jsem ti neodpověděla,ale na PC jsem byla poslední dobou málo:-))

Aničko (neregistrovaná),odpovídám na tvůj dotaz i když nejsem autorkou receptu. Aby větříky nesplaskly, tak je musíš smažit delší dobu. I když větříky smažením získají pěknou, zlatavou barvu a myslíš si, že jsou již usmažené, tak je z pánvičky nevybírej, ale otáčej jako pinpongové míčky a ještě na mírném plameni smaž.:-) Pořád je otáčej a větříky se začnou ještě více nafukovat a mírně praskat (vytvoří se na nich tenká rýha). Nafouknuté větříky otáčej a pak je vytáhni na talířek. Takhle usmažené větříky ti nesplasknou. :yes: Před chvíli jsem je dosmažila a při smažení jsem měla stejný problém jako ty.:-( Tak jsem zkoušela různé fígle a přišla na to ;-), že se musí delší dobu smažit a po usmažení ještě pořád otáčet, až do chvíle, kdy jsou nafouklé až tak, že začnou jakoby mírně praskat (tvoří se na nich mírná trhlina). Růžence, autorce receptu posílám + 29 :yes:

anička: Třeba tady Růženka nebyla a to může být důvod, proč neodpověděla;-) Já neporadím, tento typ moučníků moc nedělám;-)

Čekala jsem 3 dny a odpověď žádná:-// Děkuji za neodpovězení, je vidět, kdo tu má přednost.

Dobrý večer Růženko, dneska jsem udělala tuhle dobrotu. Mám ale dotaz, při smažení se krásně nafoukly a potom splaskly, postupovala jsem správně, nebo jsem někde udělala chybu?
Děkuji za odpověď.

Dnes odpoledne jsem dostala chuť na něco sladkého :-p a vzpomněla jsem si na tento recept:-O. Musím říct, že je to rychlovka :yes: a navíc výborná :-p;-) . Dělala jsem z dvojité dávky :-O:-D:-D . Přidala jsem foto :-)) a díky za recept :yes::yes: Bod už jsem dala dříve :-D

Děkuji za velké ohlasy za tuto dobrotu:-Kdnes jsem je opět dělala a zkusila jsem je udělat s přípravkem na donuty a povedlo se a není s tím tolik práce,jde to mnohem lépe,jak se lžičkama:-))zkuste,kdo má tento přípravek:yes::-))

Riedlová 11. 11. 2011 07:27
Ukonáno a zpapáno.Byla to mňamka,děkuji:-K

Tématické fráze:
strava pro kojící matky recepty, strava pro kojící matky - recepty, recepty pro kojící, recepty pro kojici matky on line, vaření pro kojící matky, větry, větry recept, moučníky pro kojící matky, větry z odpalovaného těsta, moučník pro kojící matky, pšouky recept, co na větry, dobroty pro kojici matky, recept pro kojicí, časopis knihovnička recepty, buchta pro kojící matky, kolac pro kojici matky, recepty matky a dcery, strava kojící matky recepty, recept větry

Suroviny:
voda, cukr písek, sůl, máslo, mouka hladká, vejce, rum

Přidat fotografie receptu