Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

Hodnocení receptu je 5,0 (50×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 250 kJ /
2 450 kcal
Bílkoviny69,38 g
Tuky53,39 g
Vláknina27,95 g
Cholesterol 8 mg
Sodík 135 mg
Sůl0,09 g
Sacharidy408,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé (mouku ne úplně všechnu) a použijeme program Těsto. Při mísení pak zbytek mouky postupně dosypeme. Krok 2: Vykynuté těsto na vále propracujeme, oválíme v mouce, přendáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, libovolně opatrně nařízneme (nemusíme) a necháme nakynout. Krok 3: Po vykynutí dáme upéct do vyhřáté trouby (220°C/asi 45-50 minut). Krok 4: Samozřejmě ho můžete udělat i bez pekárny - z trochy vody, mouky, cukru a všeho droždí kvásek, po jeho vykynutí přidat zbytek surovin a uhníst těsto. Z něj, po vykynutí uděláme bochník.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 2. 11. 2011

Poznámka autorky cathleen

Chleba moc příjemně voní slunečnicí, má křupavou kůrku a na řezu je tmavý a strakatý semínky.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4YKn

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4YKn

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (77)

Chleb je uzasny. Krupava kurcicka, nejedla jsem lepsi.

Tak upečeno, chléb se povedl a je výborný, děkuji za recept :yes:
Těsto děláno v domácí pekárně a pak pečeno v klasické troubě.

zuruzu: než bochník na plechu zdvojnásobí objem, odhadem 35-45 minut.

Můžu se zeptat, jak dlouho to má kynout po vyndání z pekárny?

cathleen: tiež som začínala s "ušatými" chlebmi...:-D

Arween: dlouholetými zkušenostmi ;-) Pekárně nejen že stačí méně droždí....pokud se to s množstvím droždí přežene, chleba v pekárně vykyne víc než jindy a při pečení se mu pak propadne střed.
Platí, že na 500 g mouky se dává 10-14 g čerstvého droždí. To si zapamatuješ snadno :-8

Arween: Pekárna se opravdu postará i o pečení, :yes: ale ze zkušenosti vím, že chleba (uhnětený a vykynutý v pekárně) je lepší, když je upečený v troubě. ;-):-8 Vyzkoušej časem obě alternativy a sama se rozhodneš. :-D Jestli můžu, zkusím odpovědět na otázku ohledně droždí: Opravdu ho stačí méně, protože tím, jak pekárna při kynutí těsto nahřívá na určitou teplotu, tak droždí "pracuje" lépe. Já peču chleby jak v pekárně, tak i v troubě, jak kdy se mi chce. Přeji hodně zdaru a spokojenosti s novou pekárnou! :yes::-K:-K

Tak o víkendu vyzkouším a když se povede, hodím foto. A jak víte,že v pekárně bude stačit méně na stejně množství mouky? Já bych tomu ráda přišla na kloub. :-D

Arween: myslím, že můžeš. Snížila bych ale množství droždí na 14 g (čerstvého, z kostky), pekárně to stačí. ;-)

Recept vypadá skvěle. Musím ho péct v troubě? Nemůžu ho nechat celý na pekárnu? Teprve s ní začínám, ale představovala jsem si,že tam jen dám suroviny a o zbytek se nemusím starat, včetně pečení. :-D;-)

Tak zase vyzkoušený další chlebík a musím chválit. Moc nám chutnal. Krásně se pracuje s těstem.:-K:yes:

janatka: děkuji:-K i za fotku:yes:

Z malého bochníčku vykynul do velkého bochníku,možná se trošku rozjel do stran spolu se zářezy,ale na chuti mu to neubralo :-8 Nadýcahný,krásně křupavý,s čerstvou pomazánkou z tresčích jatýrek bašta :-p

Včera upečen už poněkolikáté;-) a zase snězen okamžitě a střelhbitě:-D:-D ráno v práci s plátečkem anglické:-8:-8 dieto, dieto, Ty to vidíš:-D:-D

Opět jsi mne nezklamala, Ivi...:-K Výborný chlebík, bodík letí a fotky také ;-):-K Nemá chybu :yes:

Irrena::-)díky:-*

Pro velký úspěch dnes znovu upečen:yes::yes::yes:

ferda30::-8 jsem ráda, že chutná, díky za pochvalu:-K

Upečeno a z poloviny i snědeno:-)):-p:-p Výborný chlebík! Akorát se mi taky rozjel do stran v troubě. Jen zespodu mi to nejde, tak zkusím mřížku úplně dolů:-? Ale na chuť to vliv nemělo a je ňamňózní:yes: Jméno Cathleen je zárukou úspěchu;-):-K

Právě upečen znovu:yes::yes::yes:

Chlebík byl výborný:yes:, dávám bod:-K

Irrena::-O Iri, ale mně se zdá ten tvůj bochník krásný...nekecám!:-K:yes:

Cathleen děkuji za rady;-)Ale u mně je problém, že už se mi rozleze do stran při kynutí, ne až v troubě:-(Při míchání mám těsto tuhé že vrtulky mají co dělat a po vykynutí v pečce je až moc řídké, pořád mám pocit že ta moje pečka moc ohřívá při kynutí:-//Nicméně chlebík je výborný a přece jen přidám fotku;-)
Navrchu jsem ho moc nařízla, příště se polepším:-8

rebeka::-D:-D:-Ddík za pomachrování:yes: Třeba Irča dostane chuť zkusit to znovu ;-)

cathleen: já zdaleka nejsem tak zkušená pekařka jako ty, ale myslím, si, že máš s tou troubou pravdu..já totiž kynuté těsto( po zkušenostech) dávám jen na dolní ohřev a ne na oba-dolní+horní..pak krásně vyběhne nahoru:yes:
tak..pomachrovala jsem:-8:-D:-D a zase mizím:-8:-D;-)
pečení ZDAR:-!:yes::-D

Irrena: Iri, zkoušelas výšit teplotu v troubě při předehřívání? Víš, nahřát ji na víc stupňů a pak teprve do ní všupnout chleba;-)On se většinou rozjede, když má při pečení malou teplotu - nekyne nahoru, ale do stran....

Už se peče, aly myslím že se s ním chlubit nebudu:-8Mně se vždycky rozleze do široka a ne nahoru:-8Přitom jsem měla dost tuhé těsto, ale já mám pocit že ta moje pekárna moc ohřívá při kynutí:-(

cathellen: sladká a chleba je dnes (třetí den) naprosto chuťově úžasný.

Šári :-D s tou smetanou to muselo být fakt dobré......byla sladká nebo kysaná?

Obrovská chvála :-! Pekla jsem včera,místo podmáslí,které jsem němala, jsem použila smetanu,vynechala cukr a chléb je naprosto dokonalý.Nádherně nakynul,úžasně provoněl celý byt a nebesky chutná !!!

;-)chleba je moc dobrý bod jsem už dala dovoluji si přidat foto děkuji za skutečně dobrý chlebík:yes::yes:

;-) Milá Ivo, dnes jsem upekla Tvůj chlebík a jako obvykle - nezklamal, je vynikající:yes:. Přidávám fotky, bodík už jsem dala dříve. Děkuji za recept:-K:-K.

senky: :-D:-D:-D Jani, moc jsi mě potěšila a děkuju:-*

Právě snídám to,co zbylo z včera v 21.30 vytaženého z trouby;-) A ani se nedivím,že mlsní psi nevydrželi, protože chlebíček je vynikající:yes::yes::yes: Fotit není co :-p ale pekárna už zadělává a než odejdu do práce, bude druhé kolo.:-8:-D
Mimochodem, jako peřinku jsem si na jeden krajíček položila domácí jahodový džemík, no mana nebeská:-D:-D:-D Bodík posílám a mrzí mě,že můžu jenom jeden:-K:-K
Po 3hodinách: Druhý chlebík upečený,přidávám foto;-) Tentokrát si ukrojím vzorek do práce ještě z teplého:-D:-D

Tak chlebík je opravdu výborný!! :yes: Pekárnu mám už dlouho, ale takhle povedenej celozrňák jsem z ní ještě neměla. Všem doporučuji vyzkoušet ;-);-):yes:

Takže upečeno včera večer v 10. Jen mi došla hladká mouka, tak jsem cca 20-30 g nahradila polohrubou moukou. Na radu Ivy jsem dala jen 15 g droždí, pekla jsem v pekárně. Povrch jsem ještě posypala kmínem. No a dnes jsem zjistila, že má "milovaná polovička" to rvala ještě. horký, neb mu to nešlo ukrojit a ráno tam zbyla necelá polovina, navíc chudák chlebík rozedranej:-S... Mou slovní zásobu po ránu nechtějte slyšet :-O:-8:-D:-D:-D:-D
Ale Ivi, holt to je mňam no ;-):-)):-)):yes::yes:

Pajule: pokud ho budes pect v pekarne, dej lzicku. A pokud v troube, dej dve lzicky suseneho ;-)

Pajule: vyděl třemi, tedy 7 g sušeného, ale lepší je čerstvé :yes::yes:

Dobrý den, chci se zeptat kolik tam mám dát drždí, když používám sušené?? 21g jsou 2 sáčky :-O. Díky za radu. Pavlína

zrovna přežvykuju ještě teplou patku a musím říct,že tenhle chleba je opravdu hodně povedený. Jelikož jsem osoba líná,pekla jsem celý v pekárně, sice není tak hezký,ale chutná výborně. dala jsem cca 16g droždí a nepatrně jsem ubrala hladké mouky-gramáž celozrnných a chlebových jsem nechala.

Chlebík je tak nádherný :yes:, veľmi rada ho vyskúšam,...

rebeka::-8 jé, rebí, děkuju za pochvalu i fotky...chlebík máš nádherný, ale i ta jeho "peřinka" (na jedné fotce) není marná, mňam:-p:-D

Jak dojíme chleba přijde na řadu tento;-)Vypadá úžasně, jako vše od tebe:yes::yes::yes:

1974andrea:ó děkuji:-8 ale když to srovnáš s catt:-8:-D:-D je opravdu rustikální:-D:-D:-D
přesně tak..pečka uhněte, vykyne a pak šup do trouby..u cathleeniných receptů postupuju na chlup stejně, držím se receptu a neustoupím ani o píď:-8:-D:-D:-D

rebeka:Nadi, máš ho krásnej, co povídáš:-O:-K. Hněteš to v pečce a pak dáš do trouby?

milá catt, nechci ti pochlebovat:-8:-D, ale chleba je luxusní:yes::yes: voňavý, kůrčička křupavá, uvnitř peřinka:-*:-* ani jsem nečekala, až vychladne..nedalo se:-8:-D:-D a s čerstvě uvařeným ovarem a okurčičkou, to vážně nemělo chybku:-p:-p:yes:
děkuji:-K:-K tvé recepty jsou zárukou úspěchu;-):-)
i když v mém podání nabral chlebík poněkud rustikální podoby:-8:-D a to jsem se ani nepokoušela o naříznutí před upečením:-8:-D

Tématické fráze:
slunečnicovy chleb, slunečnicový domácí chléb z pekárny, recept na celozrnný tmavý chleba, slunečnicový chléb recept, domácí slunečnicový chléb, slunečnicový chléb z domácí pekárny, domácí slunečnicový chléb v troubě, slunečnicovy chleba z pekarny, slunecnicovy chleb z pekarny, recept na slunečnicový chleba, slunečnicový chleba recept, tmavý chleba z domácí pekárny recepty, slunečnicový domácí chléb, tmavý chléb z domácí pekárny, domaci slunecnicovy chleba, chleb z podmasli, chleb s podmaslim, recepty na domácí tmavý chléb, chleba s podmáslím, slunečnicový domácí chleba

Suroviny:
voda, podmáslí, olej, semínka slunečnicová, sůl, cukr, mouka žitná, mouka celozrnna pšeničná, mouka hladká, droždí

Přidat fotografie receptu