Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Dorty mohou být různých tvarů a příchutí, ale zpravidla se každý drží osvědčené klasiky. Kulatý dort, který má ve svém základu piškot s trochou kakaa uvnitř skrývá pařížskou šlehačku. Dozdoben je čokoládovým krémem. Už chybí jen sfouknout svíčky!
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o průměru 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 621 kJ / 6 363 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 103,26 g |
Tuky | 443,68 g |
Vláknina | 29,11 g |
Cholesterol | 2,46 g |
Sodík | 791 mg |
Sůl | 1,76 g |
Sacharidy | 474,56 g |
Postup přípravy
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Do mísy vložíme žloutky, přidáme polovinu cukru a vyšleháme do tuhé pěny. Krok 2: Ve druhé míse vyšleháme bílky se zbylým cukrem v pevný sníh. Krok 3: Pak obě směsi spojíme a přidáme oba druhy mouky, kakao a olej. Vše opatrně zapracujeme. Krok 4: Troubu předehřejeme na 150 °C. Vymažeme a vysypeme formu na dort a těsto do formy nalijeme. Pečeme 30-45 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Pařížská šlehačka:
Smetanu vylijeme do kastrůlku a přidáme k ní i čokoládovou tyčinku. Zahříváme do rozpuštění. Chvilinku povaříme a odstavíme. Po vystydnutí uložíme do lednice a až druhý den, před zdobením, vyšleháme. Krok 6: Krém:
Tak 2-3 hodiny před zdobením dortu si připravíme krém. Část mléka zahřejeme s cukrem. Zbytek mléka zamícháme s vanilkovým pudinkem a do vroucího mléka vlijeme. Vaříme a mícháme do hustoty krému. Hotový pudinkový krém přendáme do jiné nádoby, uhladíme a ze strany nalíváme studenou vodu, tak aby byl krém ponořený. Zabráníme tak škraloupu. Necháme vystydnout v pokojové teplotě spolu s jednou kostkou másla. Připravíme si i nastrouhanou čokoládu. Krok 7: Druhý den prořízneme hotový korpus na dva díly a pomažeme ušlehanou pařížskou šlehačkou, kterou jsem připravili den předem a chladili v lednici. Přiložíme pláty na sebe a připravíme si krém. Krok 8: Vodu z nádoby vylijeme, do krému přidáme lžičku cukru a šleháme do kaše. Pak postupně, za stálého šlehání, přidáme změklé máslo. Když je krém krásně mazlavý, dáme do krému 2 lžíce kakaa na vaření a půl tabulky nastrouhané čokolády. Vše vyšleháme. Krok 9: Krémem pomažeme boky a vršek dortu. Pokud nechcete mít strany dortu hladké, můžete dát krému víc a pak je jakoby škrábat vidličkou, z jedné a druhé strany, na strukturu. Krok 10: Cukrářským sáčkem zdobíme vršek a spodek dortu - bobečkami. Pak je celé dozdobení dortu na naší fantazii.
Zveřejněno 4. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Moje poznámka
Čokoládový dort s pařížskou šlehačkou a s čokoládovým krémem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wRgM
Nejnovější recepty
Kořeněné cukroví
Přidáno před 42 minutami
Vánoční stromečky
Přidáno před 2 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 3 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 5 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Alžírská káva (světlá)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 1 hodinou
Masové koule v kari omáčce
ricci před 2 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 2 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 3 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 16 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 17 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 17 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 18 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 18 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 19 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort s pařížskou šlehačkou,
dort s pařížskou šlehačkou,
pařížský dort s pařížskou šlehačkou recept,
pařížská šlehačka do dortu,
čokoládový krém do dortu,
šlehačkový krém do dortu,
čokoládový dort s čokoládovým krémem,
šlehačkový krém na dort,
pařížský dort se šlehačkou recept,
pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
čokoládový dort se šlehačkou,
dort se šlehačkovým krémem,
recepty pařížský dort se šlehačkou,
čokoládový krém na dort,
dorty k narozeninám šlehačkové,
dorty s parizskou slehackou,
recept na šlehačkový krém do dortu,
čokoládový pařížský dort,
čokoládový šlehačkový krém
Suroviny:
cukr krupice,
mouka hladká,
mouka hrubá,
vejce,
olej,
kakao,
smetana ke šlehání,
tyčinka ledové kaštany,
mléko,
cukr krystal,
pudink vanilkový,
máslo,
kakao,
čokoláda na vaření,
poleva
Komentáře (25)