Zelná polévka strýce Jiřího
Sytá a hustá zelná polévka je plná chutí. Najdete v ní hlávkové zelí, pikantní klobásku, lesní houby i chuť divokého koření. Závěrečné zjemnění smetanou všechny chutě propojí. Polévka, která je jako stvořená pro chladné podzimní dny.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 495 kJ / 1 313 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 74,21 g |
| Tuky | 78,46 g |
| Vláknina | 9,81 g |
| Cholesterol | 389 mg |
| Sodík | 3,86 g |
| Sůl | 8,95 g |
| Sacharidy | 73,85 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zelí nakrájíme na nudličky. Houby očistíme a nakrájíme. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Klobásu nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli. Na střední teplotě restujeme 10 minut.
Krok 3: Poté přidáme zelí, mletý kmín, bobkový list, celý pepř a nové koření. Restujeme dozlatova zhruba dalších 15 minut, za častého prohazování a promíchávání.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou klobásu a restujeme do chvíle, než pustí tuk. Pak zasypeme hladkou moukou a vzápětí mletou sladkou paprikou.
Krok 5: Promícháme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, abychom dosáhli hustoty řidší polévky. Přidáme nakrájené brambory a houby.
Krok 6: Přivedeme k varu a na mírném plameni pozvolna vaříme 20-30 minut. Průběžně promícháváme.
Krok 7: Podle chuti dosolíme a opepříme. Na závěr zjemníme smetanou a odstavíme.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Moje poznámka
Zelná polévka strýce Jiřího
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0Xov
Nejnovější recepty
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 8 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 13 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 20 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 4 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 6 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 7 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 8 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 9 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 9 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 9 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 9 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 9 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 10 hodinami
Tématické fráze:
vánoční zelná polévka,
zelna polevka,
zelnačka polévka recepty,
recepty polévky zelnačka,
zelná polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recept,
polevka zelnacka,
zelná polévka recept,
polévka zelnice,
zelna kremova polevka,
recept na zelnou polévku,
zelná polévka s párkem,
slovenská zelná polévka,
polévka ze sladkého zelí,
polévka zelňačka recepty,
polevka zelná,
sladká zelná polévka,
polévka s čerstvým zelím,
zelnačka polévka recept,
zelné kyselo
Suroviny:
zelí bílé hlávkové,
brambory,
klobása pikantní,
houby lesní,
cibule,
sádlo,
mouka hladká,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
smetana na vaření,
vývar masový
Komentáře (31)