Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzená plec na víně

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 405 kJ /
1 292 kcal
Bílkoviny129,80 g
Tuky56,10 g
Vláknina21,65 g
Cholesterol 416 mg
Sodík 5,52 g
Sůl12,74 g
Sacharidy41,54 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V kastrolu rozpálíme olivový olej a máslo a necháme zesklovatět plátky cibule. Přidáme plátky celeru a mrkve a opékáme dohněda. Zalijeme vínem a necháme ho zprudka odpařit. Krok 2: Jakmile se veškerá tekutina vydusí, vložíme maso, které jsme pokrájeli na 2-3 menší kusy a opečeme ho ze všech stran. Přidáme bobkový list, petrželku, dobře opepříme a zalijeme takovým množstvím horkého vývaru, aby hladina sahala do třetiny výšky masa. Krok 3: Dusíme na velmi nízké teplotě hodinu až hodinu a půl, přičemž pokrm hlídáme a podle potřeby doléváme horký vývar. Krok 4: Hotové maso vyndáme a ostatní vydusíme na tuk (zůstává stopa po vařečce na dnu hrnce). Přisypeme hladkou mouku, prosmahneme a zalijeme horkým vývarem. Kousky zeleniny pomačkáme šťouchadlem na bramborovou kaši, zmírníme teplotu na minimum a prováříme asi 25 minut. Krok 5: Na závěr vrátíme maso, které jsme nakrájeli na plátky, a prohřejeme (pokud nechceme mít maso přímo v omáčce, prohřejeme ho na páře, nebo ho po vyjmutí z pokrmu zabalíme do alobalu). Krok 6: Omáčku opatrně - podle chuti - dosolíme až hotovou, protože vývar je slaný a uzené maso jí také předá část ze svojí slanosti.

Zveřejněno 10. 11. 2011

Poznámka autorky Eliza

Jedná se o upravený recept podle knihy Co chutná v Evropě (italská kuchyně).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzená plec na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lML5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uzená plec na víně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lML5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Krásně prezentovaný recept:-K+14:yes:

:-OBože,to je nádhera:-K:yes:Ja si na omáčku trúfnem a som na ňu moc zvedavá,tiež som ešte nejedla udené na víne.Knedlíky...bez komentára:-pUkladám a určite uvarím;-)

Nejsem si jistá, kdo ze slavných kuchařů to řekl, mám pocit, že to byl Pohlreich, že do jídla se má dávat takové víno, které byste si dali k pití. Pak je to dobré ;-)
Eli, uzené na víně neznám, ukládám a ty knedlíky jsou nádherný :yes::-O

Souhlas s Eliz, že pokud vařím něco s vínem, dávám kvalitní - ne zrovna nejdražší, ale taky ne tzv."krabičák". Navíc alkohol se vypaří a zůstane jen příjemná chuť a barva ;-):-p:yes:
Mně naopak uzené + víno sedí ;-);-)

....jako z časopisu:-8:yes:

Vypadá to naprosto bombasticky :-8 A i když jsem dnes odpoledne měla vynikající svíčkovou, dala bych si tuhle dobrotu klidně ještě i teď! Knedlík vyzkouším určitě, na omáčku si snad taky někdy troufnu :-D

Eliza: tak až budeš mít chvilku, tak budeme rádi, za receptík na knedlik i dle Tvého postupu, ano, tak díky:-K:-K/omáček se dá udělat hodně, kombinací se dá moc, jsou dle každého a chutí každého,ale knedlíčky jsou, jak píše Otta na Expo:-K:-K

Bibinka: děkuji za odkaz Janinko, ráda si ho vyzkouším, moc pěkná příloha, nemá chybku a je tady u něj zrovna tak málo bodíků , škoda, když je to taková dobrota, tak si rcp, ukládám a je to pěkné a jednoduché, :-Kjsi hodná:-K:-K

Eliza:Eli, samozřejmě, že vše okolo postupu je mi jasné a opravdu ani já nejsem ve vaření s vínem laik. Jen jsem za SEBE chtěla říci, že chuť uzeného mám spojenou s něčím jiným, třeba zelím, kapustou, čočkou, fazolemi apod. Jen jsem se vyjádřila;-)

Andreo, je mi to trapné vysvětlovat, protože jsi jistě dobrá kuchařka...;-) Ale podle postupu můžeš vidět, že z vína zůstane pouze nádherná vůně a trochu té barvičky v omáčce. Do pokrmů se hodí jedině hodně dobré víno, žádný "ocet" z vinných hroznů. Spousta lidí si zkazí představu o fantastickém jídle jen proto, že do něj nacáká to, co přijde pod ruku a nebo je "v akci".

Bibinka: Jani, děkuju za odkaz na karlovarské knedlíky, možná je taky prubnu. Ten recept, podle kterého jsem je vařila já, používá stejné suroviny, ale ta hmota je o dost kompaktnější... Snad mi Kroupovka odpustí, recept přidám, protože se mi osvědčil.

Jak jsem viděla v názvu "na víně" , tak jsem si říkala, že to bude Eliza;-). Nevím, ale ne vše mi chutná na víně. Uzené a víno mi moc k sobě nepasuje, ale možná se mýlím. Tohle uzené s tím parádním knedlíčkem, bych si asi radši dala se zelím. :-p

Karlovarský knedlík je tady-http://www.toprecepty.cz/recept/21036-srnci-na-sle...
Jinak Elizo, moc pěkný recept a já ho vyzkouším;-)

Uzenou plec na víně už jsem dělala, je moc dobrá. Taky mne uchvátil ten knedlík:-p

Jako vždy krása a:-p:-p:yes:+4

Tématické fráze:
uzena plec, uzená plec recepty, uzené plecko, uzená plec recept, uzená vepřová plec, uzená rolovaná plec recepty, uzené maso na víně, uzene na vine, uzené plecko recepty, karlovarský knedlík recept pohlreich, karlovarský knedlík recept prostřeno, uzené plecko recept, uzená plec se zelím, recepty uzená plec, recepty z uzené plece, uzené plec, hodi se na uzeni veprove plecko, recept uzená plec, jak uvarit uzenou plec, uzená plec s knedlikem

Suroviny:
plec uzená, cibule, mrkev, celer, nať petrželová, víno červené, vývar, bobkový list, mouka hladká, olej olivový, máslo, pepř černý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu