Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mušle alá Benelux

Hodnocení receptu je 4,3 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dennini

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 2-3

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie606 kJ /
145 kcal
Bílkoviny4,76 g
Tuky0,57 g
Vláknina15,89 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 22 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy27,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mušle důkladně vydrbeme kartáčkem ve studené vodě. Jde o to, že čím lépe je vydrhnete, tím lepší je pak výsledný "vývar". Měly by být zavřené. Čerstvé se rády otvírají, ale stačí s ní klepnout lehce o linku a ona se zase zavře. Pokud nereaguje nebo je nějaká prasklá, je lepší ji vyhodit. Krok 2: Mušle dáme do většího hrnce, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, na jemno nasekaný česnek (případně prolisovaný, utřený), nakrájený řapíkatý celer. Krok 3: Posypeme kořením na mušle, můžeme přidat bobkový list, popř. trochu opepřit. Krok 4: Přikryjeme poklicí a protřeseme, aby se všechno promíchalo. Znovu odkryjeme, zalijeme 1 dcl vody!!!! Krok 5: Opravdu jen 1 dcl stačí!! Krok 6: Opět přikryjeme poklicí a dáme vařit. Krok 7: Uvedeme do varu a vaříme zakryté cca 20 minut na mírném plameni. Voda by se neměla vyvařit. Krok 8: Po 20 minutách máme hotovo. Mušle se nám otevřely - pokud nějaká ne, tak jí nenásilníme, ale vyhodíme :) Podáváme s křupavou bagetkou třeba i s bylinkovým máslem. Krok 9: Holanďan by namáčel do majonézy, popř. majonézy smíchané s trochou hořčice. My dáváme přednost řeckému jogurtu, kam přidáme podle chuti utřený česnek, kapku olivového oleje, bazalku, lehce osolit.

Zveřejněno 19. 11. 2011

Poznámka autorky Dennini

PS: V Holandsku, Belgii prodávají speciální hrnce na mušle, což je vlastně hlubší hrnec přikrytý druhým, mělčím. Pokud něco podobného najdete doma, lze použít místo pokličky (nevadí, když to úplně netěsní)

Vývaru je opravdu víc než 1 dcl, protože mušle taky pustí nějakou vodu). To je i důvod, proč se nesolí, protože mají vlastní sůl :-). Každopádně, díky zelenině a hlavně česneku je to vynikající životabudič a hlavně posilovač imunity - jak říká můj drahý: "To maká!" :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mušle alá Benelux

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kOlX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mušle alá Benelux

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kOlX

Marie

Komentáře (19)

prosim, v zadnem pripade nevarit 20 minut :-D
staci 5, jestli tedy nechcete mit gumu.

anonym: tak jsem si schválně to koření na mušle vzala k ruce a snažila prostudovat...spíš než sladká paprika je tam sušený česnek, určo nějaké oregáno, bazalka, bobkový list, sušená rajčata a mnoho dalších bylinek.... Nevím, jaký jste odborník přes mušle, že hodnotíte, co se k nim kdy dává nebo nedává:-? Žiju v Holandsku a tuhle směs koření tady prodávají speciálně na mušle, takže zřejmě Holanďani o přípravě mušlí taky podle Vás nic nevědí;-). Proto je prodávají v každém supermarketu a můžete si je dát v každé restauraci:-)). Každopádně mi ale v tuto chvíli trochu uniká smysl vaší narážky na české patlalství :-)

anonym:ja jsem neobhajovala koreni, ale pripominku na patlalske stranky;-)

Miluju všechno z moře :-p :yes:

jinak pro srettku, tady nejde o vysokou gastronomii..z čeho je to koření na ryby? ja nevim, nikdy jsem ho nekupovala. ale tipuji sladká paprika, susene bylinky...nic co by se kdy dávalo do mušlí. Nechápu proč Češi musí neustále něco patlat .heslo :čím víc tím líp.
kayyyys: přesně, hejno. kritizují , vysmívají se vždycky tomu kdo ma pravdu. ale to jim nevysvetlis,at zijou dal v iluzi :-D

Když jsem byla na Thassosu uvařili nám mušle přesně v takovém hrnci. Přinesli je v síťce z moře ani je pořádně neoprali, šupli je do hrnce, uvařili, slili vodu a vyklopili na talíř. Přidali citrón, sůl a vedle toho postavili 3l Ouza a já si bláhově říkala „kdo to bude pít“. Nakonec jsme zjistili, že bez toho Ouza se to nedá a ještě chybělo. Písek nám křupěl mezi zuby, husina mi šla po zádech a když si na to vzpomenu, tak ji mám ještě teď. To Ouzo bylo o mnoho lepší.
V žádném případě nezpochybňuji tento recept, pouze mi vedle chybí to Ouzo :-D:-D:yes:+

spagetka::-*:-*:yes:

kayyys:právě jsi do toho hejna přilítl/a, vítej :-D:-D:-D:-D

Souhlas s anonymem...
tady někdo prezentuje oprávněnou kritiku a hned se tady slítne kdákající hejno.
Ale co se tady divit..

:-8 Děkuju za ohlasy.
Spagetko, Petrzelko....v jednoduchosti je krása a tenhle recept je přesně tak chutný, jako jednoduchý:-*:-*. Občas pak do Čech mušle vozím mamině, aby nezáviděla...

si myslíte že když jste zaregistrovaní že jste neco vic? :D takze kdyz se zaregistruju a stejne tam neuvedu udaje tak me budete brát s respektem?:-D

žijeme dočasně v Holandsku když jsem všude v obchodech viděla 2 kg balení čerstvých mušlí kolem 5 EUR (jaká nespravedlnost!!!), slintala jsem jak Pavlovovi psi:-). Ale taky jsem nevěděla kudy do toho, až přijeli známí z Belgie a poradili tenhle recept. Jedla jsem je pak takto u nich i v místních restauracích a fakt to funguje:-p. Hlavně to vůbec není věda. Jakmile potkáte mušle, tak směle do toho:-K

PS: ANONYMní poznámky mě opravdu nemohou rozhodit:-S

:-8 nádhera, právě teď lituju, že nemám přístup k čerstvým mušlím ;-(, u nás je máme rádi a dáváme si je hlavně u moře, jinak jen zamražené z Makra a to už není ono ;-). Aspoň bodík :yes:

ANONYM:autorka píše, že LZE POUŽÍT, ne že je tam musíš dát. Ono se musí umět nejen "patlat", ale i číst - a to v první řadě, především číst

Mušle jsem jedla, chunaly mi, ale sama si také nějak netroufám. Ovšem tento popis se mi zdá dost srozumitelný a i chutný ;-):-p:yes:

ANONYM je gurmán asi..jen nechápu,proč sem leze otravovat pohodové lidi..-běž si patlat ty svoje a neotravuj:-!:-!:-!

Sretti,třeba nás anonym pozve někdy na oběd a to potom uvidíš ty orgie;-)Já sama bych si na mušle netroufla,takže můj obdiv je na místě:-K

ANONYM:tyhle stranky nejsou vysoka gastronomie,hodna restauraci s michelinovou hvezdou. tohle je vareni doma, s laskou pro nase blizke. pokud se tak vari u tebe doma,klobouk dolu. ale neni treba toprecepty takhle pohanet. uz jen s ohledem na ohlasy a navstevnost;-) hezky den ANONYME:-)

koření na ryby??? už i na ryby mi to přijde nesmysl dávat ale i na mušle.ale jo, recept hodný těchto patlalských stránek ;-)

Tématické fráze:
nejlepší recept na mušle, musle, jak vyvařit mušle, jak vařit mušle, recept na mušle, vaříme mušle, hrnec na mušle, jak uvarit musle, jak se jí mušle, ouzo recept, jak se vaří mušle, mušle recept, recept musle, mušle vaříme, mušle ve vývaru, čerstvé mušle recept, jak vyvariz musle, jaká je chut mušle., musle vrestauracich, čerstvých mušle

Suroviny:
müsli, cibule, česnek, celer řapíkatý, koření na mušle, bobkový list, voda

Přidat fotografie receptu