Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí závitky se zelím

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bahula Bahula

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 75 min

90 min (15 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 549 kJ /
1 565 kcal
Bílkoviny11,60 g
Tuky156,50 g
Vláknina10,68 g
Cholesterol 132 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy23,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí opláchneme studenou vodou a dáme okapat, pak ho překrajíme. Krok 2: Plátky hovězího masa naklepeme. Osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny a na ně dáme zelí. Stočíme do závitků a přichytneme kovovými jehlami nebo párátky. Krok 3: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený zbytek slaniny a krátce opečeme. Krok 4: Vložíme závitky, které orestujeme ze všech stran, podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme trochu drceného kmínu a dusíme. Krok 5: Při dušení celou dobu maso podléváme vývarem a dáváme pozor, aby se nám nepřichytilo. Jakmile jsou závitky skoro měkké přidáme zbytek zelí a ještě krátce podusíme. Krok 6: Závitky vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v trošce studené vody, přidáme sůl, pepř a prolisovaný česnek. Závitky vrátíme do šťávy a prohřejeme. Krok 7: Podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Oblíbené recepty na domácí kynutý knedlík

Zveřejněno 20. 11. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí závitky se zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJDV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí závitky se zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yJDV

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

:-)<3:yes::yes::-K

Moc hezky připravené závitky:-K+11:yes:Také máme rádi maso naplněné dobrým zelíčkem:-p

:yes::yes::yes:

Někde v nějakém odborném časopisu jsem četla, že pravý španělský ptáček byl plněný zelím. V Čechách se dělá plněný, tak jak ho známe (slanina, okurek, vejce) a mylně se nazývá „Španělský ptáček“. Článek nemůžu najít, abych citovala doslovně.

Tohle není "Záhorácký závitek", ten se dělá z vepřového masa a převážně z bůčku.

Dávám bodíka, mám ráda záhorácký závitek /z vepřového / , mívali jsem ho v práci, když jsme kupovali na obědy mražená jídla a byl můj neoblíbenější spolu s vynikajícím španělským ptáčkem a roštěnou. Chutnal skvěle s bramborovým knedlíkem, já ráda i rýži. Velice se mi líbí nápad se zelím přímo do omáčky :yes::yes: Určitě vyzkouším.:yes:

:-p:-p:yes::yes:
Jinak sešit s recepty a žákovským perem mám taky, jen to nějak vybledlo (né věkem, určitě nekvalitním inkoustem :-D:-D:-D)
Ale fakt je zajímavý, že inkoustové recepty, který mám po babce, tchýňce a mamce je daleko zřetelnější než ten můj....

cathleen:Já jsem v něm měla založeny vystříhlé recepty a teď se mi celý rozpadá :-D

Bahula: já odevšad...syn, když byl malý, tomuhle sešitu říkal "baštová knížka":-D:-D (je tlustý jako kniha - ten sešit myslím :-D).

cathleen:Taky mám takový sešit, ráda a dlouho jsem psala plnicím perem ještě na gymplu, všichni psali propiskou a já stále doplňovala ingoust :-D:-D:-D Sešit mám ochytaný, mám v něm hlavně recepty po babičce na pečení :-K

Bahula: určitě vyzkouším! Nevím, odkud "datle" mám, mám je napsané ve svém sešitě už hromadu let, ještě plnícím perem:-D

cathleen: Zkus s knedlíkem a zelím do šťávy je to výborné:-p Mamka tento recept asi před 40 lety donesla z práce. Nějaký kuchař to uvařil v závodní jídelně a recept patřil, k nejoblíbenějším jídlům. U nás se ujal, nejdříve ho vařila mamka a teď já;-)

:-)) říkala jsem si, že je mi to povědomé...http://www.toprecepty.cz/recept/3287-ruske-datle/ - ty máš navíc zelí i ve šťávě.

JOOO taky dělám z libovějšího bůčku :-)mňam;-)

Pěkný recept, no fakt bych si pochutnala:yes:

rebeka:Zelí dusím nejdříve s masem, pak maso vyndám a šťávu dodělám. Recept se v rodině ujal a vaříme asi už 40 let. Někdy dělám i z vepřové kýty, nebo dávám zelí ve sladkokyselém nálevu, ale nejlepší varianta je jak jsem uvedla:-p:-p:-p. Výborné jsou na druhý den, ale to málokdy zbudou:-*.

Tématické fráze:
hovězí závitky se zelim, hovězí závitek se zelím, hovězí se zelím, hovězí závitky plněné zelím, hovězí záhorácký závitek, španělský ptáček se zelím, hovězí závitky, ptáčky se zelím, ptáček plněný zelím, hovězí závitek plněný zelím, ptáček se zelím, ptáčky plněné zelím, hovezí pečeně se zelím, hovězí maso se zelím, hovězí plněné zelím, záhorácký závitek z hovězího masa, závitky z hovězího masa, hovězí zavitek, hovězí závitky se zelím a slaninou, hovězí ptáčky se zelím

Suroviny:
hovězí zadní, slanina anglická, zelí kysané, sůl, pepř mletý, kmín drcený, česnek, cibule, sádlo, mouka hladká, vývar hovězí

Přidat fotografie receptu