Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslové croissanty s omládkem

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Porce: 12 kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 878 kJ /
2 600 kcal
Bílkoviny55,53 g
Tuky83,01 g
Vláknina15,18 g
Cholesterol 230 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy400,06 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Těsto je možné udělat jak robotem, tak i v pekárně. Krok 2: V pekárně necháme bez předehřevu umíchat omládek a v zavřené pak 45 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a (opět bez předehřevu) necháme vymísit těsto, pak pekárnu vypneme (program přerušíme) a těsto necháme 60-90 minut vykynout. Bez nahřívání pekárnou, aby se nám na něm pak při provalování nerozpustilo máslo, můžeme během kynutí i 1 až 2 x promíchat. Krok 3: Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozválíme. Na jednu polovinu plátu nastrouháme tuhé máslo, překryjeme druhou polovinou plátu, okraje zamáčkneme a celé rozválíme na tenčí. Poskládáme na třetiny a opět rozválíme. Krok 4: Znovu poskládáme na třetiny a už můžeme rozválet na tenký finální plát, který rozkrájíme na trojúhelníky a z nich umotáme croissanty. Ti pilnější ale mohou skládání a rozvalování opakovat ještě klidně i dvakrát, těsto bude lépe a více lístkovat. Krok 5: Umotané croissanty necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií asi 30 minut nakynout, potřeme zbytkem vejce (pouze povrch, ne boky - řez těsta -> lístky by se slepily) a ve vyhřáté troubě upečeme (250°C/asi 12-14 min - pokud vám budou moc brzo hnědnout, teplotu snižte na 220°C.) Krok 6: Do těsta doporučuji dát Stellu, s Herou budou croissanty vonět trochu do loupáků.

Zveřejněno 28. 11. 2011

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslové croissanty s omládkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V0j9

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Máslové croissanty s omládkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V0j9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (78)

Johanka128: dobré ráno, určitě ano:yes:

Zdravím, Ivo, mám dotaz ohledně másla - můžu dát klasické máslo? Stellu nepoužívám a nevím, co bych pak dělala se zbytkem (kromě další várky :-d )

Chuťově dokonalé. Ale také mi nelistují ;-( :-D Může to být tím, že jsem je po zarolování hned hodila do trouby? Nebo tím, že kynuté těsto jsem měla u zdroje tepla a když jsem ně něj nastrouhala máslo, tak se lehce topilo? Ještě zkusím Cathleen, podobné těstíčko, co tady máš, máslové rohlíčky z r. 2017 a uvidím, co se mi bude dělat líp :-8

crosanty ,,vyborna vec,,,pro inspiraci,,rozvalet těsto,pridame vařene zeli s opečenou cibulkou a nakou klobasku,,,nebo tam dame nadrobno nasekane škvarky...je to vyborne,,tak dobrou chut ..Pavel:-p:-p:-p

Dobrá dobrota, pral se s nimi a vyšlo tolik listů jak ve slabikáři:-p:-p:-p

Katka758: Katko, nemohla jsem ti písnout, nebyla jsem tu. Ale písnu ti ještě dnes vzkazík a proberem to, ju?;-) Těsto se dělá dobře, bude to určitě jen malou chybkou někde v postupu:-)

Tak přesně, jak jsem předpokládala. Nelístkuje mi to, je to buchtové. Nevím, kde se stala chyba. Chuťově jsou ale vynikající.

To nejdůležitější jsem zapomněla. Ukládám do oblíbených a přidávám bodík.

Tak jsem si o sobě myslela, že jsem zdatná pekařka a zvládnu i složitější věci. Zřejmě si o sobě člověk nemůže myslet;-)Těsto se mi myslím povedlo, ale při prvním válení mi máslo zůstávalo na vále a celé se to začalo lepit....musela jsem podsypat moukou a pak mi zase croissanty nechtěly moc kynout. Ani nevím, zda jsem dobře válela i když jsem se snažila podle obrázků. Teď jsou v trobě, tak doufám, že se aspoň trochu povedou a bude tam to lítkování znát. Pak dám vědět. Třeba na druhý pokus to bude lepší.:-8:-))

Děti kroasanty milují, určitě je upeču, ukládám do oblíbených a boduji.:yes:

Katka758: Dovolím si odpovědět. Lístkové těsto se musí rozvalovat tak, aby vrstvičky zůstaly na sobě, díky tomu pak lístkuje. Když budeš postupovat přesně podle textu a fotek, určitě se to podaří ;-):yes:

Katka758 4. 6. 2012 11:39
Mám dotaz.... :-Kje jedno, jak to těsto vyválím? Nebo se to musí jen z té jedné strany,aby lístkovalo?Nemám s tím zkušenost, ale recept mne nadchl a chtěla bych se do toho pustit. Jen nemám žádné zkušenosti s omládkem a skládáním a rozvalováním těsta.:-8 Děkuji a pak napíšu, jak se mi to povedlo.

zrovna sem dopekla a jsou vážně výborné :) trochu sem se bála toho těsta, páč sem kynuté těsto dělala uplně poprvé, ale myslím si že jsem se s tím úspěšně poprala a všem moc chutnají :)

Katka B: Katko, zkusit můžeš i bez ní, dej místo ní lžičku včelího medu. Ale jestli pečeš často, doporučuju ti přeci jen ji koupit.
Až budeš prokládat nastrouhaným máslem - mám ho, už nastrouhané, vždy předem nachystané v lednici. Pokud je moc měkké, mohlo by se ti s ním hůř pracovat.;-)
Doufám, že se ti povedou a budeš spokojená:-)

Teda dámy, listové těsto jsem dělala už několikrát, ale vždycky z toho vylezlo cosi, co se mu teda moc nepodobalo :-( Už jsem vyzkoušela několik receptů a pořád žádná sláva. Tuk mi vytejkal a finální výsledek byl dost "betonovej". V týdnu zkusím tento recept a dám vědět, jak dopadl. Pořád to nevzdávám ;-) jen musím koupit sladěnku :-/
Jinak moc chválím fotky, jsou k nakousnutí.:yes:

zizala: Je nádherně vidět, jak ti lístkují:yes::yes:
Máslo, pokud mám nastrouháno chvíli předem, uchovávám na talíři v lednici.;-)

Těsto jsem zadělávala v robotu ;-) Buď jsem dala toho másla moc nebo, jak bylo v kuchyni teplo, se nahřálo...prostě mi při vyvalování místama lezlo ven :-/ Moje první vlastnoručně dělané a docela určitě ne poslední croissanty. Díky za recept, příště jdu do těch slaných ;-):-K:-K

Biton: :-8 to mě moc těší! Povidla se nesnažila z croissantů vytéct:-? Já je dělala vždy jen prázdné a tak v tomhle směru tvým případným následníkům neporadím....

Tak jsem tyto skvělé croissanty také zkusila...jsou výborný! :-p Do omládku jsem dala med a dovnitř croissantu dala povidla a jsou skvělý! Určitě jsem nedělala naposledy! :-p:-):yes:

Jana: :-) určitě, Jani, omládek vymíchej ručně, nech v zakryté míse vykynout...pak přidej zbytek surovin a vymíchej těsto a už dále podle receptu;-)

cathleen: Moc děkuji za odpověď....právě přemýšlím, že je zkusím ale ještě se zeptám...jde to udělat i bez pekárny? Zkoušel to někdo? Díky

Jana: Jani, já je dělala jen neplněné, s tím, že je třeba naplníme až po upečení. No, nestihli jsme to :-D byly ztrestány ještě vlažné, do jednoho a to vždy, když jsem je pekla.
A u té marmelády - asi bych měla trochu strach, že při pečení vyteče. Ale :-! nemusíš je přece dělat jako croissanty....je to plundrové těsto, můžeš ho po vyválení nakrájet na čtverečky, na jednu půlku dát marmeládu a druhou půlkou překrýt. Stisknout okraje, nechat nakynout, upéct:-p

Chtěla jsem se zeptat, zda mohu tyto croissanty naplnit (marmeládou, nutelou) nebo jsou lepší samotný? Díky :-)

magdalenka: :-)jj, omládek je vlastně druh kvásku, s daným poměrem tekutiny a mouky, a místo cukru se používá právě sladový výtažek - dělá kvasinkám moc dobře;-)

Ahoj Cat, očarilo ma foto prekrojeného croissantu! :yes: Mám rada kysnuté cesto, za tebou však stále zaostávam.
Vieš, že až po dlhšej dobe som zistila, že omládek robím, iba neviem, že je to omládek - volám to kvások a robím od oka (pokiaľ nerobím niektorý tvoj recept).
Pekný večer!

senky: mam radost, diky :-))

Vyzkoušela jsem minulou neděli:-8 byly zlikvidovány přímo z plechu:-):-! Chuťovčička:yes::yes: Tvarově:-(:-D:-D ale budu trénovat a trénovat, až docílím fotogenického jedince:-D:-D

cathleenko, jasný, ale to já ráda;-) hezkou neděli přeju!

lovie: je ti jasný, že si muže nezvratně rozmazluješ?!:-D
Jsem moc rada, ze chutnaji a diky za fotku:-K

Tak byly dnes znovu:-)) a prý bych je mohla péct každé ráno :-p přidávám fotku posledního kousku (mrzáčka:) a ještě jednou moc děkuji za prima recept!:-*

cathleen: děkuji moc za radu!:-K Nicméně byla jsem nedočkavá a stihla připravit těsto ještě předtím, než jsem si ji přečetla :) a samozřejmě jsem ho dala do chladničky už i s máslem a několikrát překládané. Výsledek byl ale (naštěstí?) super - z ranních croissantů nezbyl už ani jeden. Myslím, že kvalitě těsta to neubralo. PS: slané budou v týdnu, mňam :)

lovie: diky za tak obrovskou pochvalu:-8 taky nam moc chutnaji, i ty ve slane verzi.
Pokud chces delat testo vecer, doporucuju udelat jen omladek, nechat nakynout, pak i testo a to BEZ kynuti dat do lednice. Rano testo vyvalet, poklast maslem a...dal podle receptu. Takhle uz to mam vyzkouseno, ale nezkousela jsem nechat odlozit uz hotove testo i s maslem.

Croissanty máme v oblibě, tak jsem též vyzkoušela. S omládkem jsem zadělávala poprvé a musím říct, že výsledkem jsem byla nadšena! Tohle byly opravdu croissanty, vynikající, napovrchu křupavé, uvnitř jemné, měkké, lístkující, vláčné a chuť jak má být. U receptu zůstávám a jiné už péct nebudu:-) Jen se chci zeptat, můžu si těsto připravit večer, dát do ledničky a péct ráno k snídani čerstvé? Díky a BOD!;-)

Tsubakiaka 9. 12. 2011 06:39
cathleen:děkuju :D

Tsubakiaka: zkus dát místo něj lžičku medu (včelího, ne pampeliškového);-)

Tsubakiaka 8. 12. 2011 17:21
a musí tam být sladovit ??? co by se stalo kdybych ho tam nedala :-?

Zuzka - Cobra::-!ještě - Sladovit je vlastně totéž, co Sladěnka, pouze od jiného výrobce.
Ať se ti pečení daří!:-K

Zuzka - Cobra: :-)někde jsem to už psala....když je uložená stále v lednici a pokaždé z ní nabíráš suchou, čistou lžičkou, vydrží klidně i rok po záruce bez jakýchkoliv změn (řekli mi přímo tam, kde Sladěnku vyrábějí);-)

Krásné croissantíky:-K
Cathleen, konečně jsem vlezla do obchodu se zdravou výživou a našla tam Sladěnku. Jenže expirace 3/11/11. Jak dlouho vydrží sklenička Sladěnky po otevření? Naštěstí jsem sehnala Sladovit, tak můžu vesele péct dle tvých krásných recepisů:yes:

Leny: :-) díky za zprávu, Leni.

smiskova.z: Jani, nejlepší jsou ještě mírňounce vlažné. V sobotu jsem dělala slané croissanty, recept během několika dnů přidám - můžeš vyzkoušet i tyhle;-)

Hmmmmmmmm- už se těším až je v pátek upeču -to mě budou moji chlapi až se vrátí z práce a ze školy chválit :yes::yes::yes::yes::-D

I přesto že jsem je trochu \" připekla \", byly výborné. Nenáročný recept, s těstem se dobře pracovalo! :-)):yes:

To už je pro mně "Vyšší odborná":-(:-O:yes:...+1

:-p mňam, ty jsou :yes::yes::-K

spagetka::-))je, díky.

katka: Katko, obecně řečeno je omládek vlastně jako klasický "babiččin" kvásek, ale s daným poměrem vody a mouky....a místo cukru je sladový výtažek (sladěnka nebo sladovit). Pokud sladový výtažek nemáš, a přesto to chceš vyzkoušet, dej místo něj lžičku včelího medu - má podobný účinek.
Díky omládku těsto ochotněji a lépe kyne, i pečivo je s ním nadýchanější.:yes:

Tématické fráze:
croassaint recept, croasant, máslový croissant z listového těsta, crosanty, croasant recept, domácí croasant, croassaint, máslové loupáky, francouzský croasant, máslový croasant recept, kroasanty podle hrušky, croasant z domácí pekárny, nejlepší recept na croissanty, máslové loupáky kynuté v lednici, croasant s nutelou, croasant recept na těsto, recept na domácí croasant, kroasánty recept, jak vyválet těsto na croasant, máslové croissanty z listoveho testa

Suroviny:
voda, sladěnka, droždí, mouka hladká, croissant, voda, sůl, cukr, mouka hladká, máslo

Přidat fotografie receptu